• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Het boek van de vergeten artiesten RECENSIE

Vera Buck heeft een heel bijzonder onderwerp gekozen voor haar nieuwste boek. Ze laat je kennismaken met rondreizende artiesten uit het begin van de 20e eeuw en vertelt vervolgens hoe het deze artiesten vergaat in de aanloop naar WO2. Hoewel er niet veel over geschreven wordt, is dit net zo goed een groep mensen geweest die opgejaargd werd door de nazi's. Rond dit thema leer je de hoofdpersonen Mathis en Meta goed kennen. Door vanuit 2 verschillende tijdsperiodes te schrijven verloopt deze kennismaking stapsgewijs. Dit houdt het verhaal interessant en boeiend. 

Mathis is een boerenjongen die gegrepen wordt door de wereld van rondreizende (kermis)artiesten. Hij wil mee! Dit lukt hem en door zijn ogen leer je veel bijzondere personages kennen. Vooral omdat Mathis later in zijn leven, in de aanloop naar WO2, het verhaal van veel artiesten wil opschrijven. Dit om te voorkomen dat ze in de vergetelheid raken. Ze mogen hun vak namelijk niet meer uitvoeren en worden opgejaagd... 

Soms doet het verhaal denken aan de film Forrest Gump. Het is zo geschreven dat Mathis en Meta in aanraking komen met veel bekende personen uit het begin van de 20e eeuw. Dit maakt het verhaal herkenbaar. Je telefoon erbij om af en toe iets te googelen is zeker een aanrader. 

Vera Buck schrijft heel beeldend. Hierdoor lijkt het verhaal af en toe wat traag te verlopen, maar voor mij gaf dit juist een extra dimensie aan het verhaal. Ik zag het vaak voor me als in een film. 

Ik geef Het boek van de vergeten artiesten 3 hartjes. Een aanrader voor iedereen die houdt van uitgebreide beeldspraak en graag eens iets wil lezen over een bijzonder onderwerp.

Het boek van de vergeten artiesten

 • Auteur:

  Vera Buck
 • Verschenen:

  15 juli 2019
 • Uitgave:

  ISBN 9789045217147
  Uitgever Karakter
  656 pagina's
 • Uitgever:

  Karakter
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (9 stemmen)
 • Omschrijving:

  Duitsland, 1902. Mathis is de 13e zoon in een boerengezin, zijn verdere leven lijkt voorbestemd tussen akkers en velden. Maar als op een dag een jaarmarkt zijn dorp aandoet, ziet hij dat de wereld groter is dan het dorp waar hij opgroeide. Hij maakt kennis met een wereld waarin elektrische wonderen, curiositeiten en schitterende shows op hem lijken te wachten. Hij wil mee en deelgenoot worden. Samen met de andere artiesten begint Mathis zijn bijzondere reis.

  Na dertig jaar optreden als "röntgen-artiest' op de jaarmarkt leeft Mathis samen met zijn vrouw in een woonwagenkamp aan de rand van Berlijn. Het is de vooravond van de Tweede Wereldoorlog; duistere tijden zijn aangebroken. Er komen verbodsborden voor optredende kunstenaars en showruimtes worden dichtgetimmerd. Tijdens geheime bijeenkomsten blijven de artiesten elkaar ontmoeten, zo houden ze het verleden in stand. Ondertussen schrijft Mathis een boek, vol met met geheimen die onder geen enkel beding in verkeerde handen mogen vallen. Ontdek deze geheimen in Het boek van de vergeten artiesten.

Meer info

Toegevoegd door: