• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Grand Hotel Europa RECENSIE

Met Grand Hotel Europa sleept voormalig dichter Ilja Leonard Pfeijffer je mee in het verhaal van het turbulente liefdesleven met zijn grote liefde Clio. De auteur maakt er echter geen standaard liefdesverhaal van. Het stel heeft een plan om het laatste schilderij van kunstschilder Caravaggio te vinden en dit doel brengt ze in verschillende delen van Italië. Dit is voor de auteur een mooi moment om het massatoerisme in zijn verhaal te verwerken. Vol cynisme bespreekt hij problemen waar hij op stuit, maar die eigenlijk heel alledaags zijn. 

Tijdens het lezen wordt al snel duidelijk dat het hart van de auteur bij de dichterij ligt, want het boek is behoorlijk poëtisch geschreven. Ook is hij in fases wat langdradig van stof. Gelukkig uit zich dit voornamelijk in de lichtelijk pikante details over het voloptueuze lichaam van Clio. Voordeeltje hiervan is dat je de passages met een gerust hart kunt overslaan als ze je niet bevallen, omdat ze niet echt iets aan het verhaal toevoegen. Wel wordt duidelijk dat het boek door een mannelijke pen is geschreven.

De reis van Ilja en Clio zorgt voor een diepere laag in het boek die kunsthistorie aanhaalt. Deze passages zijn echter behoorlijk karakteristiek geschreven en hierdoor waarschijnlijk vooral echt plezierig voor de liefhebber van kunst.

Grand Hotel Europa is een boek dat een mix aan van alles te bieden heeft. De toon van de auteur is af en toe wat superieur, maar gelukkig valt dit vrijwel in het niets door de jolige schrijfstijl die de boventoon voert. Het is door de poëtische schrijfstijl niet het simpelste boek, maar weet zich toch bijzonder vlot weg te laten lezen.

Grand Hotel Europa

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (3 stemmen)
  • Omschrijving:

    Pfeijffer diagnosticeert de tijdgeest in een kolossale roman met Europa als speelveld

    "De toekomst van Europa is het Europa dat nu al een realiteit is. Europa is het recreatiegebied voor de rest van de wereld,' zegt een van de personages in Grand Hotel Europa. Het is – overdrachtelijk – ook een zelfdiagnose. Alle personages in deze roman zitten immers op verschillende manieren vast aan hun verleden. Voor toekomst is geen plek meer. Het Avondland is vergrijsd en improductief. Geschiedenis is het voornaamste dat Europa nog te bieden heeft. En geschiedenis trekt toerisme. Maar dit verontrustende en au fond weemoedige gegeven krijgt in Grand Hotel Europa zijn beslag in een wervelende en hilarische roman met een tragische liefdesgeschiedenis als hoofdmoot.

Meer info

Toegevoegd door: