• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Mijn broer heet Jessica RECENSIE

John Boyne weet met Mijn broer heet Jessica een gevoelig onderwerp bespreekbaar en toegankelijk te maken. Vanuit het perspectief van een kind, broertje Sam, krijg je inzicht in de lastige fase waarin degene zit die zich niet lekker voelt met zijn huidige geaardheid en zijn omgeving. Want het is niet alleen de omgeving waarvoor deze veranderingen lastig te begrijpen zijn, maar ook voor de persoon zelf. John Boyne weet dat met dit boek heel mooi te brengen. Door het perspectief vanuit het broertje te schrijven kunnen jongeren zich waarschijnlijk goed identificeren met hem en de verwarring die hij heeft over zijn broer.

De schrijfstijl van John Boyne in Mijn broer heet Jessica is prettig en leest makkelijk weg. Het einde had hij misschien wat dieper mogen uitwerken, maar de strekking van het verhaal is duidelijk. Denk niet alleen aan wat de omgeving denk, maar ook aan wat degene die hiermee worstelt moet doormaken.

Naast de transformatie van Jason komen ook diverse andere sterke onderwerpen aan bod zoals pesten, dyslectie en carrière maken en de bijbehorende (of het gebrek aan) aandacht. Ieder personage heeft zijn eigen plus- en minpunten en hierdoor zijn ze erg realistisch weergegeven. De imperfecties roepen bepaalde emoties op waardoor dit een bijzonder mooi boek is. 

Mijn broer heet Jessica is een krachtig boek dat hopelijk bijdraagt aan de acceptatie van transseksualiteit. 

 

Mijn broer heet Jessica

 • Auteur:

  John Boyne
 • Verschenen:

  30 juli 2019
 • Uitgave:

  ISBN 9789022587546
  Uitgever Boekerij
  240 pagina's
 • Uitgever:

  Boekerij
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (4 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een prachtig verhaal over liefde, twijfel en de moed om jezelf te durven zijn

  Broers Sam en Jason zijn altijd onafscheidelijk geweest. Tot Jason op een dag opbiecht dat hij zich al zijn hele leven een meisje voelt. Het is voor Sam en hun ouders een grote schok. Moeder is staatssecretaris met het doel premier te worden en een transseksueel kind is slechte publiciteit. Na een tijdje wordt de situatie voor Jason zo onleefbaar dat hij bij zijn tante gaat wonen, waar hij zichzelf kan zijn.

  Kan de familie uiteindelijk toch begrip opbrengen voor Jasons gevoelens? En hoe lang houdt Jason het vol zonder de acceptatie van de mensen van wie hij het meest houdt?

  In dit hartverscheurende verhaal weet John Boyne transseksualiteit met zorg te belichten en te normaliseren, zonder ook maar ergens belerend te worden. Een prachtig verhaal over liefde, twijfel, en de moed om jezelf te durven zijn.

   

Meer info

Toegevoegd door: