• mijn waardering

(Ledenrecensie) Mr. Nobody RECENSIE

Met een prikkelende proloog weet Steadman thrillerlezers zeker voor zich te winnen. De vaart en emotie maar zeker ook de spanning zijn daar zeer duidelijk voelbaar. Met het eerste hoofdstuk valt ook gelijk de link met de cover te leggen, je kan je als lezer zo op het lege strand wanen. Een cover die overigens prachtig doorloopt aan de binnenzijde en door de rustige kleuren onheilspellend maar prettig oogt. 

Steadman vertelt het verhaal vanuit verschillende perspectieven, waarbij boven het hoofdstuk niet alleen staat aangegeven vanuit welk perspectief het geschreven is maar er ook een soort van teaser is op het verhaal dat volgt. Hierdoor weet je altijd wie waar in het verhaal je zit en maakt het makkelijk om het te volgen.

Hoofdpersonages zijn Emma Lewis en Mr. Nobody, of Matthew. Emma is een jonge neuropsychiater, gedreven om naam te maken en bereid om tot het uiterste te gaan. Haar verleden echter dwingt haar om ook keuzes te maken die niet altijd even gunstig voor haar zijn. Beetje bij beetje onthuld Steadman puzzelstukjes van het verleden van Emma, waardoor je begrip kan krijgen voor de keuzes die ze maakt en gaat snappen waarom ze doet wat ze doet. Mr. Nobody is een wat ongrijpbaar persoon, wat perfect past bij zijn rol in het plot. Naast deze hoofdpersonages zijn agent Poole en zijn vrouw, journaliste Zara. Zij brengen reuring in het boek en zijn leuk om over te lezen.

Wat het plot betreft heeft Steadman een strak in elkaar gezet geheel geschreven, waarin ze stapsgewijs toewerkt naar een zeer onverwachte ontknoping. De spanningsboog is echter niet passend bij een thriller, na een spannende proloog kabbelt het verhaal lange tijd voort en gebeurt er weinig echt spannends. Een enkele maal lijkt er wel wat sprake te zijn van onderhuidse spanning, maar toch lukt het niet om dit goed vast te houden. Aan het einde neemt de spanning wel hand over hand toe wanneer Steadman toewerkt naar een climax waarin alles samenkomt. Zodra deze spanning toeneemt is het boek dan ook echt niet meer weg te leggen, dan is er slechts één mogelijkheid en dat is doorlezen tot aan de laatste punt.

Mr. Nobody

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (16 stemmen)
  • Omschrijving:

    Op een Engels strand wordt een man gevonden: half bewusteloos, geen papieren en niet in staat om te praten. Iedereen toont belangstelling. De ziekenhuismedewerkers voelen zich op onverklaarbare wijze tot hem aangetrokken, de internationale medische experts staan voor een raadsel en de landelijke pers noemt hem Mr. Nobody. Allemaal zijn ze op zoek naar antwoorden. Wie is deze man? En wat is er met hem gebeurd?

    Sommige herinneringen kunnen echter beter verborgen blijven.
    Neuropsychiater Dr. Emma Lewis wordt gevraagd de patiënt te beoordelen. Dit is haar grote kans: deze zaak kan haar wereldwijde bekendheid opleveren. Maar daar schuilt ook het gevaar. Veertien jaar geleden verliet Emma het dorp waar ze opgroeide en sindsdien heeft ze er alles aan gedaan om elk spoor van haar verleden uit te wissen.
    Hoe meer tijd ze met haar patiënt doorbrengt, des te meer alarmbellen er afgaan in haar hoofd. Ze is doodsbang dat hij nét dat ene weet wat niemand anders te weten mag komen.

Meer info