• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Het eerlijkheidsexperiment RECENSIE

Het Eerlijkheidsexperiment kan mee in de koffer op vakantie!

Wat doe je als je een schrift vindt met daarin de vraag of je mee wilt doen aan het eerlijkheidsexperiment? En wat al vol staat met verhalen van andere dappere deelnemers met daarin een persoonlijk verhaal? Dit is de vraag die de hoofdpersonen van dit boek zichzelf keer op keer stellen. Soms met lichte tegenzin, soms vanuit wanhoop, soms vanuit zoektocht waarvan ze zelf nog niet doorhebben wat het einddoel precies is.

“Het eerlijkheidsexperiment” is een vlot geschreven boek. Je wordt makkelijk meegenomen in de totaal verschillende hoofdpersonen en deze lopen dan ook vloeiend in elkaar over. Wat nog mooier is: de hoofdpersonen groeien gedurende het verhaal. Het is niet persé een zoetsappige chicklit, maar het verhaal gaat ook niet erg de diepte in. Wel worden er veel details benoemd over zowel de hoofdpersonen als de omgeving waar zij zich in wanen en neemt het verhaal een aantal zijwegen waardoor je telkens een nieuwe invalshoek leest. De Engelse humor is leuk vertaald, wel (met name in het begin) met af en toe wat vreemde termen die wij hedendaags niet zouden gebruiken. Toch doet dit af aan de charme van het verhaal dat zich over het algemeen in Londen afspeelt.

Hoewel Monica in eerste instantie de hoofdpersoon van het boek lijkt te zijn, komen de andere deelnemers aan het experiment ook zeer goed aan bod. De een wat meer dan de ander, maar kunstig genoeg behouden ze allen hun eigen karakter. Nogmaals: het is niet enorm zoetsappig zoals dit bij andere chicklits kan zijn. Wel is de nodige romance in het verhaal verwerkt en kan je er met een plezierig gevoel aan terugdenken.

Kortom: een heerlijk boek wat zeker een plekje verdiend in de koffer mee op vakantie, al is het gezien de huidige omstandigheden maar in de achtertuin. En word je even afgeleid? Geen probleem. Je kan met gemak verder lezen zonder dat je de rode draad verliest.

Het eerlijkheidsexperiment

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (13 stemmen)
  • Omschrijving:

    Iedereen liegt over zijn leven. Wat zou er gebeuren als je aan een wildvreemde de waarheid vertelt? Dit is de vraag die de 79-jarige weduwnaar Julian Jessop stelt op de eerste pagina van een groen notitieboekje dat hij achterlaat in een café. Op de kaft van het boekje staat "Het eerlijkheidsexperiment'.

    Monica, de eigenaresse van het café, ziet het boekje liggen en besluit de uitdaging aan te gaan en de waarheid over haar leven in het boekje op te schrijven. Ze legt het weer terug op tafel en zo gaat het door: vijf andere mensen zullen het boekje vinden en na het lezen van de persoonlijke verhalen van anderen hun eigen waarheid op papier zetten. De wens van de oude Julian Jessop wordt vervuld op de meest onverwachte en hartverwarmende wijze.

Meer info

Toegevoegd door: