• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: De dagen samen RECENSIE

In ‘De dagen samen’ vraag Duncan zijn tweelingbroer Regi mee op een roadtrip door de Verenigde Staten. Dit tot alle verwachtingen van Regi in. Sinds het overlijden van hun vader zijn de twee broers volledig uit elkaar gegroeid. Wat is de ware reden waarom Duncan hem meegevraagd heeft op reis?

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Regi. Hij kijkt op een bepaalde manier op tegen zijn broer Duncan die enkel succes in zijn leven kent. Duncan heeft een succesvolle carrière als DJ en een relatie met een van de mooiste meisjes van Amsterdam, Larissa. Regi is erg onzeker, heeft regelmatig te kampen met depressies en zoekt overal iets achter. Hij heeft een boek geschreven, maar deze is niet aangeslagen bij het grote publiek. Hoewel Regi verbaasd is over het feit dat Duncan hem meevraagt op een roadtrip door de Verenigde Staten, besluit hij toch om mee te gaan.

Het boek is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel gaat over de roadtrip, waarbij Duncan en Regi in een kleine camper van Los Angles naar San Fransisco rijden, waar Duncan een afspraak heeft met een platenmaatschappij. Tijdens deze trip voel je de beklemmende stemming die er heerst tussen de twee broers. Waar Duncan probeert om de boel wat op te vrolijken, is Regi achterdochtig geraakt door een telefoongesprek wat hij opgevangen heeft. Wat is de ware reden waarom Duncan hem meegevraagd heeft op deze trip? Dit spookt de gehele trip door het hoofd van Regi. Nadat de afspraak bij de platenmaatschappij achter de rug is, begint Regi zich richting Duncan opener op te stellen.

Het tweede deel gaat over de tijd in Nederland na de roadtrip. Regi weet inmiddels waarom Duncan hem meegevraagd had en hij heeft besloten om in therapie te gaan om zijn depressies onder ogen te komen. Deze therapiesessies zijn mooi uitgewerkt, bijna alsof je ze als lezer zelf ondergaat. Regi begint 13 jaar na het overlijden van zijn vader met de rouwverwerking van dit verlies en begint zijn zelfvertrouwen terug te winnnen. In dit deel van het verhaal draaien de verhouding; waar Duncan de meest sterke persoon was van de tweeling, blijkt na een aantal belangrijke gebeurtenissen in hun leven dat Regi de rol overneemt. Ook wordt in dit deel meer ingegaan op de relatie van de broers met hun vader tot zijn overlijden en met hun moeder na het overlijden van vader.

Marco van Houwelingen heeft een verhaal geschreven over de bijzondere band van tweelingen, broederschap, vriendschap en hoe nare gebeurtenissen in het leven van invloed kunnen zijn. De schrijfstijl van Marco is vlot; korte zinnen en het gebruik van makkelijk te lezen woorden. Het verhaal wisselt af van het heden, met terugblikken naar herinneringen uit het verleden. Als lezer word je helemaal in het verhaal gezogen en blijf je doorlezen om te weten te komen hoe het Regi vergaat en of de banden met zijn familie weer in ere hersteld worden.

Marco van Houwelingen heeft met zijn eerste roman ‘Aangeschoten wild’ de Coffee Company Book Award geworden. De verwachtingen waren hoog gespannen, maar ook met zijn tweede roman ‘De dagen samen’ is het Marco gelukt om wederom een indringend verhaal te schrijven die de lezer nog even bij zal blijven.
 

De dagen samen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Er wordt vaak gedacht dat tweelingen altijd close blijven, omdat ze niet alleen vanbuiten maar ook vanbinnen op elkaar lijken. Dat is een tragische denkfout.

    Wanneer Regi door zijn tweelingbroer Duncan wordt meegevraagd op roadtrip door de VS, kan hij zijn verbazing nauwelijks verbergen. Sinds de dood van hun vader
    zijn ze volledig uit elkaar gegroeid. Toch gaat hij. In de te krappe camper wordt duidelijk dat Duncan hem iets moet vertellen. Of vragen?

    De dagen samen is een warme roman over vriendschap, broederschap en over hoe je gevormd wordt door je afkomst, en door noodlottige gebeurtenissen uit het verleden.

Meer info

Toegevoegd door: