• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Simply RECENSIE

Simply van Sabrina Ghayour bevat, naar eigen zeggen, recepten voor makkelijke Midden-Oosterse maaltijden. Sabrina mengt de smaken van haar voorouders en die van haar westerse opvoeding door elkaar. Het resultaat is een kookboek met traditionele Oosterse recepten met een moderne twist.

Het boek is opgedeeld in vijf categorieën: ongedwongen eten, tradities met een twist, de meltingpot, iets speciaals en cake, brood & zoetigheden. Tijdens het uitzoeken van twee recepten die ik voor deze recensie zou gaan maken, werd ik door deze indeling niet veel wijzer. Ik kon namelijk niet ontdekken welke gerechten bedoeld waren als voor- hoofd-, en welke als nagerecht. Een van mijn mede-recensenten informeerde me dat een dergelijk onderscheid in de Oosterse keuken niet gemaakt wordt. Ik zou het handig hebben gevonden als deze informatie in de inleiding verwerkt zou zijn. Een boek met de titel Simply, spreekt waarschijnlijk vooral amateurs en leken aan. Ik kan me voorstellen dat die met dezelfde vraag worstelen als ik. Het antwoord kwam voor mij te laat: de Oosterse Börek was hier inmiddels al als hoofdgerecht geserveerd. Hoewel deze heerlijk was, vond ik hem eigenlijk te heftig om als hoofdmaaltijd te eten.

Wat ik heel leuk vind ik aan het boek, is dat Sabrina bij elk gerecht een kleine inleiding geschreven heeft. Zo schrijft ze dat de pittige bulgurballetjes van pagina 107 in het boek zijn opgenomen na een reis aan Cappadocië waar ze verliefd werd op dit recept. We leren Sabrina een beetje kennen door deze stukjes. Zo weten we dat ze altijd chorizo en halloumi in haar koelkast heeft liggen en dat ze gek  is op bloemkoolsoep en op cake. We ontdekken dat ook chefkoks deelnemen aan kookcursussen. En dat haar grootvader stierf toen ze twee was. Door deze persoonlijke twist, gaan het boek en de recepten leven. Een ander pluspunt is dat duidelijk staat aangegeven of een recept vegetarisch of zelfs vegan is. Daar zijn er een hoop van! Handig voor als je zelf geen vlees eet of als je eters over de vloer krijgt die vegetarisch zijn. Wat ik nog mis in dit boek is de geschatte bereidingstijd. Omdat ik niet bekend ben in de Oosterse keuken, is het voor mij lastig inschatten of ik een gerecht na het werk nog snel kan maken of dat ik er een hele middag voor uit moet trekken.    

In de inleiding schrijft Sabrina dat ze probeert haar ingrediëntenlijst zo kort en niet-exotisch mogelijk te houden, zonder iets aan het eindresultaat af te doen. Tijdens het uitzoeken van de recepten, viel mij juist op dat ik veel ingrediënten niet kende. Dat gold ook voor de lokale supermarkt. Ik trek Sabrina geen seconde in twijfel. Ze zal ongetwijfeld geschrapt hebben in de specerijen. Maar er blijven bij bijna ieder recept nog altijd ingrediënten over waarvoor ik naar een speciaalzaak of toko zou moeten gaan. Dit maakt dat de recepten iets minder toegankelijk zijn dan ik verwacht had. Qua receptuur kan ik volmondig beamen dat die inderdaad ‘simply’ zijn. Geen ellenlange beschrijvingen, maar grotendeels één pagina per gerecht, voorafgaand of gevolgd door een foto waarvan het water je in de mond loopt.

Kortom: Simply is een prachtig vormgegeven kookboek met aantrekkelijke gerechten. Als je de moeite neemt om de ingrediënten bij elkaar te scharrelen, kun je op een makkelijke manier een heerlijke Oosterse maaltijd op tafel toveren. Voor mij is het door het ontbreken van veel ingrediënten in mijn keukenkastjes niet een boek wat ik wekelijks zal gebruiken. Maar ik verheug me nu al om het boek voor etentjes of met de feestdagen tevoorschijn te toveren. Simply is voor iedereen die van koken én Oosterse maaltijden houdt, een fantastisch kerstcadeau.

Simply

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (14 stemmen)
 • Omschrijving:

  In SIMPLY geeft Sabrina Ghayour meer dan 100 nieuwe Midden-Oosterse recepten voor elke dag. Met haar kenmerkende, ongecompliceerde stijl van koken weet ze, na onder andere de bestsellers 'Persiana' en 'Bazaar', opnieuw een reeks onmisbare gerechten te creëren waarbij geldt: optimale smaak, minimale moeite! Lichte snacks, aromatische hoofdgerechten en zalige zoetigheden worden afgewisseld met authentieke Perzische gerechten met een twist, ook voor vegetariërs en veganisten. Ongedwongen en smaakvol – zo simpel is het.

Meer info

Toegevoegd door: