• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Over vijf jaar RECENSIE

Hoe ziet je leven er over vijf jaar uit? Dat is het uitgangspunt van de roman Over vijf jaar van Rebecca Serle. Wat vond ik van deze wereldwijde bestseller (aldus de tekst op de cover)?

De cover ziet er vrolijk uit, de titel springt in het oog. Op de achtergrond staat de stad New York twee keer op verschillende wijze afgebeeld. Het verhaal gaat over advocate Dannie. Ze heeft een leuke relatie, gaat trouwen en haar leven is op orde.

Maar als ze een droom krijgt, waarin ze wakker wordt in een ander appartement, met een andere ring om haar vinger van een andere man en ook nog eens ziet dat de datum vijf jaar later is, doet ze het af als maar een droom. Maar dan ontmoet ze vierenhalf jaar later de nieuwe vriend van haar beste vriend, en het is haar droomman.

De plot klinkt goed en ik was dan ook benieuwd naar het verhaal. Vanaf het begin merk je dat Dannie dol is op getallen en dat komt mij over als heel vermoeiend. Ze wil een goede carrière en is ook dol op modemerken. Dat alles leidt een beetje af soms. Vrij aan het begin van het verhaal heeft ze De droom, en daardoor is er al wat spanning. Wat als ze inderdaad de droomman ontmoet in de toekomst? Als ze dan de beste man ontmoet en omdat wij als lezers weten dat hij de droomman is, ben je benieuwd naar het verloop.

De schrijfstijl is naarmate het verhaal vordert niet altijd even fijn. Het hapert soms en ik kan het niet precies benoemen.

Dannie is een fijn personage, vooral omdat ze haar vriendin Bella wil beschermen, maar ook haar hart wil volgen. Ik heb wel het gevoel dat Dannie vooral verliefd is op de liefde en hierdoor komt ze ook niet altijd even leuk over. Een echt favoriet karakter heb ik niet. Bella vond ik goed overkomen, de mannen wat minder sterk.

Tegen het eind is er een onverwachte wending, iets wat mij in verwarring heeft achtergelaten. Want wie is nu die droomman?

Ik had mij verheugd op het lezen van dit boek en het is mij wat tegengevallen. Het uitgangspunt van de voorspellende droom is goed gevonden, maar de uitwerking vond ik wat minder, wat jammer is. Het was niet een verhaal dat ik ademloos heb gelezen, en dat kwam voornamelijk door de schrijfwijze. Ik kan nu ook nog niet zeggen of ik meer boeken van Rebecca Serle ga lezen in de toekomst, maar dat kan altijd veranderen.

Voor wie houdt van een liefdesverhaal, maar dan anders, en met een toch uniek gegeven, kan dit best een leuk boek zijn.

Over vijf jaar

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (16 stemmen)
 • Omschrijving:

  Advocate Dannie Kohan durft wel te voorspellen hoe haar leven er over vijf jaar uit zal zien. Ze heeft net een succesvol sollicitatiegesprek gehad voor haar droombaan en diezelfde dag vraagt haar vriend haar ten huwelijk. Ze valt ’s avonds dan ook volkomen gelukkig in slaap. Maar die nacht droomt ze dat ze wakker wordt in een ander appartement, met een andere ring om haar vinger en naast een compleet andere man. De televisie staat aan en ze ziet de datum. Het is dezelfde nacht, 15 december, maar dan in 2025. Vijf jaar later. Het is maar een droom, denkt Dannie, en ze doet haar best om hem te vergeten. Totdat ze vierenhalf jaar later op straat loopt en iemand op de stoep ziet staan wachten. Het is de man uit haar droom, ze weet het zeker.

  Over vijf jaar is een liefdesverhaal, boordevol geluk en hartzeer. Maar het is zeker niet een liefdesverhaal zoals je dat denkt te kennen.

Meer info