• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Een vriendschap RECENSIE

In het boek: Een vriendschap van Silvia Avallone draait het (uiteraard) om een vriendschap en wel tussen Elisa en Beatrice. Beiden zijn totaal verschillend, maar zijn eenzaam en hierdoor vinden ze elkaar. Maar zoals zoveel vriendschappen breekt ook deze. Jaren later is Beatrice beroemd en heeft Elisa na de breuk het moeilijk gehad en probeert ze erachter te komen wat er in het verleden is gebeurd.

De cover van het boek is nietszeggend en het is niet een cover van een boek dat ik had opgepakt als ik het zou zien liggen. Maar de plot klonk veelbelovend, waardoor mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

Het verhaal begint met het verhaal van Elisa, en leeft je mee: ze is eenzaam en denkt aan het verleden. Daarna springt het verhaal meteen al erg abrupt tussen heden en verleden. Er is gelijk al niet echt een logica tussen deze verteltrant. Hierdoor las het niet prettig.

Beatrice en Elisa zijn totaal verschillende personages: de eerste is meer uitgesproken en de aanstichtster van alles. Doordat Elisa eenzamer is, neemt ze alles voor lief, wat op een gegeven moment toch uitmondt in het verbreken van de vriendschap. Als jaren later Beatrice tot inkeer komt, begrijp je als lezer beter wat er is gebeurd.

Hoewel het verhaal mij tegenviel, kwamen de personages komen goed over. Je kunt je als lezer goed inleven in het leven van Elisa: ze is erg eenzaam,heeft een wat vreemde familie en is ook erg onzeker.

De schrijfstijl is wat hoogdravend, maar dat komt denk ik, doordat deze roman Italiaans van oorsprong is, en die taal is toch wat beeldender dan ons Nederlands.

Ik had meer van dit verhaal verwacht. De plot is goed, maar doordat de twee tijdslijnen heel erg door elkaar lopen, en het verhaal van de hak op de tak gaat, las het niet fijn en was ik niet geboeid. Als dit geen leesclubboek was, had ik het denk ik niet uitgelezen. Toch geef ik het boek 3 hartjes, omdat het plot goed is en ik Elisa een krachtig personage vind.

Een vriendschap

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (13 stemmen)
 • Omschrijving:

  Elisa en Beatrice ontmoetten elkaar toen ze veertien waren, in een stadje aan de Toscaanse kust. Elisa belandde daar door een reeks onbegrijpelijke beslissingen van haar moeder, terwijl Beatrice er al haar hele leven woonde. In alles zijn ze elkaars tegenpolen, maar ze delen één overheersend gevoel: eenzaamheid. Wanneer ze op een dag besluiten om een dure spijkerbroek te stelen, ontstaat er een vriendschap tussen de twee die onverbreekbaar lijkt. Ze delen alles: hun eerste feestjes en liefdes, de eerste pijn en rouw. Elisa en Beatrice zijn jong, verre van perfect, rebels en onafscheidelijk. Maar dan breekt er iets. Dertien jaar later is Beatrice een wereldberoemde persoonlijkheid, ze heeft miljoenen volgers op social media en een bestaan waar anderen alleen van kunnen dromen. Elisa, inmiddels moeder, had het veel moeilijker na hun breuk en probeert de betekenis van hun vriendschap te duiden.
  Een vriendschap is een krachtige, universele roman en Avallones grootste succes sinds ze internationaal doorbrak met haar debuut Staal.

Meer info

Toegevoegd door: