• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Bloemen van steen RECENSIE

Er zullen altijd dingen zijn waar ik mij geen voorstelling van kan maken. Waarvan ik geen idee heb hoe het is om dat te ervaren.

Bloemen van steen is een boek dat ik juist daarom heel interessant vond. Midden in de eerste wereldoorlog(waar al minder boeken over zijn) volgen we 5 vrouwen die met gevaar voor eigen leven aan het einde van toch al een zware dag, manden met voedsel en munitie de bergen op brengen. 

Op deze bergen is inmiddels een loopgraven oorlog aan de gang. Het is koud en zijn vaak zware tochten. De berg af is niet minderzwaar. De manden zijn zwaar, en soms brengen ze lichamen naar beneden. 

Dit boek staat vol met prachtige zinnen, het gebeurde mij regelmatig dat ik na een stuk lezen, het even weg moest leggen om het boek te laten bezinken. Dat gebeurt mij eigenlijk alleen als ik echt geraakt word door de woorden. Door al deze mooie woorden en zinnen worden ook de personages goed toegelicht en dat vond ik fijn. Daardoor werden het echte mensen in mijn hoofd in plaats van personages in een boek. De personages gaan heel erg leven. Voor een thema als dit vind ik dit heel erg fijn. 

Het thema is orgineel. Zoals eerder genoemd in de recentie, er zijn heel erg weinig boeken over de eerste wereldoorlog. Ik vind dat dit moet veranderen dus ik ben heel blij dat dit boek er is. Deze vrouwen verdienen veel meer bekendheid. Juist hierom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen het lezen. 

Dit is niet een boek om te lezen voor het slapen gaan. Ik heb er voor mijn doen ook lang overgedaan om het uit te lezen. Juist ook omdat ik er langer over wilde doen. 
Het heeft echt veel in mijn hoofd gezeten, en daar zit het nog. Dit valt onder de boeken die ik niet ga vergeten. 

Ik heb dit boek 5 sterren gegeven. Er zijn meerdere reden op te noemen waarom veel meer mensen dit boek moeten lezen. Het is prachtig geschreven, het verhaal is bijzonder. En deze vrouwen verdienen het dat iedereen van ze weet.

Bloemen van steen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (12 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tijdens de Eerste Wereldoorlog strijdt het Italiaanse leger in een reeks veldslagen tegen Oostenrijk-Hongarije. Hoog in de Alpen ontstaat al snel een loopgravenoorlog. In de sneeuw en ijle lucht vechten duizenden jonge mannen voor hun leven. Er volgt een wanhopige oproep aan de bevolking om de manschappen te helpen. Honderden vrouwen uit de onderliggende dorpen komen in actie. Ze zijn van alle leeftijden en met gevaar voor eigen leven torsen ze manden vol voedsel en munitie omhoog de bergen in naar het front. Ze worden Le Portatrici genoemd, de Draagsters, en uiteindelijk zijn zij het die de lichamen van de jonge mannen weer de berg af zullen dragen.

Meer info

Toegevoegd door: