• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Uit de keuken van Xi'an Famous Foods RECENSIE

Uit de keuken van Xi'an Famous foods is een kookboek wat geschreven is door Jason Wang samen met Jessica K. Chou.
Het boek is eigenlijk een samensmelting tussen het leven van Jason Wang in New York en de geschiedenis van de recepten die uit de geboortestreek van de vader van Wang komen Xi'an.

Je krijgt in dit kookboek niet alleen recepten maar ook verhalen van de immigrantenfamilie Wang, hoe het leven in het begin was maar ook hoe het voor Jason Wang zelf was om met deze twee achtergronden op te groeien.

Ook is het boek ingedeelt in 7 verschillende hoofdstukken, waar dan weer allerlei recepten ondervallen.
Zo heb je de hoofdstukken Het oorspronkelijke spoor waar je je eerste kookles krijgt, zo leer je rijst koken en wat je in je voorraadkast moet hebben.
Het tweede hoofdstuk is de remix waar je de Gefrituurde kippenvleugels met XFF kruiden kunt vinden, en die kruidenmix kun je bijvoorbeeld ook voor kippenpoten uit de oven gebruiken.
Het derde hoofdstuk is de terugslag waar je recepten voor Dumplings kan vinden.
Hoofdstuk vier gaat over de worsteling waar het recept kip van de concubine te vinden is.
Hoofdstuk 5 het feest vind je allerlei feestelijkere recepten zoals verschillende spiesjes.
Hoofdstuk 6 de thuiskomst zijn echte recepten uit Xi'an
Het boek sluit af met het bitter(zoete) spul wat een soort van toetjes zijn.

Voor de liefhebber van Chinese keuken is dit wel een aanrader, zeker als je dan ook van pittige recepten houdt dan is het helemaal een must.
Ook staat het boek vol mooie verhalen van Jason Wang en zijn de foto's die er in staan mooi en krijg je daar wel trek van, het boek zit dan ook goed in elkaar.
Met recepten die dan goed te doen zijn voor de gewone hobbykok, maar ook wat moeilijkere waar je echt wel iets meer voor moet kunnen.
Wat wel lastig aan dit boek is dat sommige ingredienten echt heel lastig te vinden zijn, maar met een beetje fantasie kun je de recepten laten slagen met andere ingredienten.
De recepten die tot nu toe gemaakt zijn, vielen erg in de smaak.

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (10 stemmen)
  • Omschrijving:

    'In de winter van 2005 opende een hardwerkende immigrant genaamd David Shi (ook bekend als mijn vader) een winkel in Flushing, New York, om boba of bubbletea te verkopen - taaie tapiocaparels in een mengsel van suiker en poederthee, op smaak gebracht met siroop die smaakt naar nepmango. Maar in New York schoten, ook toen al, bubbleteawinkels als paddenstoelen uit de grond en was de concurrentie hevig. Dus mijn vader besloot 't anders te gaan doen. Vanuit een piepkleine keuken begon hij het eten te verkopen uit onze geboorteplaats: Xi'an, China.'

    Het nieuws over de man die vanuit een kleine afhaalkeuken betaalbaar streetfood verkocht, verspreidde zich al snel. Denk aan liang pi; een gerecht met koude noedels in een saus die in elke mogelijke smaakcategorie valt, versgemaakte biang-biang noedels met een hitte die zo intens is dat je direct gaat zweten, en gekarameliseerd varkensvlees op flatbread. Algauw stonden mensen in de rij voor de noedels en om de overgebleven saus direct uit het kommetje op te slurpen. Niet lang daarna stonden ook culi-grootheden als Anthony Bourdain en Andrew Zimmern voor de deur, en de foodbloggers van Chowhound en Serious Eats.

     

Meer info

Toegevoegd door: