• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Uit de keuken van Xi'an Famous Foods RECENSIE

Het recensiekookboek uit de keuken Xi’an Famous Food was mijn eerste kennismaking met de recepten van Jason Wang. Het begon al goed met de lekkere gerechten op de voorkant.

Het is geen standaard kookboek maar ook een leesboek, het staat vol met recepten, verhalen over de familie en hun reis van immigrant tot succesvolle restauranteigenaren in new York.

Bij de recepten staan naast de uitgebreide lijst met alle ingrediënten, een goede uitleg, hoe je het gerecht moet bereiden vaak ook de geschiedenis ervan. Sommige recepten zijn aangepast, omdat niet altijd alle ingrediënten in Amerika verkrijgbaar waren. Dat heeft Jason voor elkaar gekregen zonder de authenticiteit te verliezen.

In het boek staan ook veel basisrecepten. Van basisproducten zoals chiliolie, noedelsaus en dumplingsaus tot hoe je de dumplings en de beroemde hand getrokken noedels zelf kan maken. En dat op een heel duidelijke manier beschreven dat je echt de behoefte krijgt om ook die basis producten zelf te gaan maken.

Het is wel echt een kookboek voor mensen die interesse hebben voor de Chinese keuken. De meeste recepten zijn niet zoals wij westerlingen de chinese keuken kennen. Om de meeste gerechten te kunnen maken heb je wel ingrediënten nodig die alleen verkrijgbaar zijn in toko’s. Ik heb diverse gerechten uit het boek gemaakt en stuk voor stuk zijn ze voor herhaling vatbaar. Een minpunt is dat niet bij alle recepten een foto staat. Omdat sommige recepten wat complexer zijn is dat wel jammer. Hoewel dat niet echt Aziatisch, is het ontbreken van enkele vegetarische recepten wel een gemis.

Mocht ik weer naar New York gaan dan wil ik toch zeker de Biang biang noedels gaan proeven bij Xi”an Famous Foods. En een gerecht kiezen die ik ook zelf heb gemaakt...kijken hoeveel beter ze het daar maken.

 

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (10 stemmen)
  • Omschrijving:

    'In de winter van 2005 opende een hardwerkende immigrant genaamd David Shi (ook bekend als mijn vader) een winkel in Flushing, New York, om boba of bubbletea te verkopen - taaie tapiocaparels in een mengsel van suiker en poederthee, op smaak gebracht met siroop die smaakt naar nepmango. Maar in New York schoten, ook toen al, bubbleteawinkels als paddenstoelen uit de grond en was de concurrentie hevig. Dus mijn vader besloot 't anders te gaan doen. Vanuit een piepkleine keuken begon hij het eten te verkopen uit onze geboorteplaats: Xi'an, China.'

    Het nieuws over de man die vanuit een kleine afhaalkeuken betaalbaar streetfood verkocht, verspreidde zich al snel. Denk aan liang pi; een gerecht met koude noedels in een saus die in elke mogelijke smaakcategorie valt, versgemaakte biang-biang noedels met een hitte die zo intens is dat je direct gaat zweten, en gekarameliseerd varkensvlees op flatbread. Algauw stonden mensen in de rij voor de noedels en om de overgebleven saus direct uit het kommetje op te slurpen. Niet lang daarna stonden ook culi-grootheden als Anthony Bourdain en Andrew Zimmern voor de deur, en de foodbloggers van Chowhound en Serious Eats.

     

Meer info

Toegevoegd door: