• mijn waardering

Een magisch avontuur RECENSIE

Deze heruitgave van ‘The Land of Stories’ is werkelijk een magische zet geweest. Als je al in de boekenwinkel loopt en je ziet deze voorkant, dan moet je het boek even oppakken. Dan bekijk je de details van de voorkant, bladert door de fijne hardcover, zie je een kleurrijke kaart voorin met een verhaal daarachter die is geschreven in een fijn lettertype met een ruime opzet tussen de regels. Als kind of als volwassene had ik het geweten, dit boek moet mee naar huis! Daarbij heeft het boek een fijne prijs voor een hardcover.

Dit boek kwam 10jaar geleden op de Amerikaanse boekenmarkt. Auteur Chris Colfer zouden we moeten kennen van Glee, zegt mij niet zoveel. Het ging mij er vooral om of hij een goed verhaal wist neer te zetten. Aangetrokken door het aantrekkelijke uiterlijk van het boek en als groot sprookjesliefhebber begon ik aan dit boek.

In het eerste deel maken we kennis met Alexandra (Alex), en Koen. Een tweeling die net hun vader is verloren. Vader met zijn prachtige sprookjesverhalen en goede raad. Het verdriet is enorm, maar ook de schulden lopen hard op. Moeder weet haar hoofd net boven water te houden door heel veel te werken. Oma komt af en toe langs en dan is het een feestje. De tweeling weet zichzelf te redden en gaat braaf naar school. Alex weet alles en is haantje de voorste terwijl Koen regelmatig in slaap valt. Op de dag van hun twaalfde verjaardag is hun moeder aan het werk en staat er niets gepland. Als ze thuis komen zien ze daar oma. Oma heeft een stapel cadeaus mee en maakt een heerlijk diner klaar. Na het eten worden de cadeaus uitgepakt. Alex en Koen krijgen een mooi sprookjesboek, het boek waar alles mee begint.

Alexandra is in de weken na oma’s bezoek steeds afweziger. Ze sluit zich op in haar kamer, maakt haar huiswerk niet en let tijdens de lessen niet op. Koen begrijpt niet wat er aan de hand is. Totdat hij, na het weglopen van het nablijven, Alex in het sprookjesboek ziet vallen en al snel valt hij er achteraan. De tweeling belandt in ‘Het verborgen Land’. Waar zijn ze? Wat doen ze hier? Hoe komen ze hier weg? Al snel komen ze Kikkertje tegen. Die biedt zijn hulp aan en helpt de tweeling op weg. Om naar huis te komen moeten de kinderen de voorwerpen vinden om de magische wens te kunnen doen. De voorwerpen vinden ze aan de hand van een dagboek die ze van Kikkertje krijgen. Alle voorwerpen moeten gevonden worden, om nog maar een keer te kunnen wensen met de magische wens.

Dan begint het grote avontuur. In De Dwergenwouden komen ze de eerste gevaren tegen. Wolven en de heks uit Hans en Grietje. Ze vluchten snel naar de toren van Rapunzel om daar het eerste voorwerp van de magische wens te vinden. Een stukje haar van Rapunzel. Vanuit het koninkrijk om de Hoek gaan ze naar het Mooie Koninkrijk. Hier komen ze Assepoester tegen. Wat een mooi kasteel! Maar hoe komen ze aan het muiltje? Op weg naar het koninkrijk van de toverfeeën worden ze gevangen genomen door een Gobold en trol. Met veel moeite weten ze te ontsnappen om vervolgens opzoek te gaan naar de andere voorwerpen. Het avontuur gaat maar door totdat ze erachter komen dat ze niet de enige zijn die opzoek zijn naar de voorwerpen. De boze stiefmoeder heeft ook plannen met de voorwerpen. Waarom? Wat is haar verhaal? Om aan het laatste voorwerp te komen moeten ze naar het Slapende Koninkrijk om zich te begeven in een kuil vol met betoverde doorns. Het gevaar ligt op de loer… Aan het einde vallen alle puzzelstukjes op hun plek. Alexandra en Koen leren steeds meer over zichzelf, over elkaar, de wereld waar ze in leven, de sprookjesfiguren en hun vader….

Wat Chris Colfer in dit boek heeft gedaan is heerlijk magisch en hier zou Disney echt nog wel wat mee kunnen doen. Zover bekend zijn er nog geen rechten verkocht en is er dus nog geen film in de maak, erg jammer. Colfer bewijst dat de sprookjes verder gaan dan alleen ‘Ze leefden nog lang en gelukkig’. Roodkapje, Assepoester, Doornroosje, Rapunzel, De boze stiefmoeder, de prinsen, de wolven, de heks van Hans en Grietje, Goudhaartje, Jaap enz. leven voort in dit boek, samen in één wereld. De componenten voor hun geweldig nieuwe wereld met veel avonturen. Elke Disney of sprookjesfan zou het moeten lezen.

Het verhaal wordt in het begin langzaam opgebouwd. Er is veel aandacht voor het schetsen van de situatie, wat de vaart een beetje uit het verhaal haalt. Als Alex en Koen eenmaal door dat sprookjesboek gaan, dan kan je niet meer stoppen met lezen. Colfer weet daarna de vaart in het verhaal te houden, ook heeft hij zeker nagedacht over de details. Alles klopt. Wat echt een pluspunt is, er zijn geen losse eindjes. Als die er wel al waren dan heeft hij die opgevangen aan het eind in het gesprek tussen de Fee en de tweeling. De karakters Alex en Koen maken een mooie ontwikkeling door. Ze leren veel over zichzelf en Koen laat zelfs een hele andere kant van zichzelf zien, hij ontwikkelt een zeer scherpe tong. Wat een mooi voorbeeld is voor kinderen die dit verhaal lezen. Daarnaast het stukje rouwverwerking in het verhaal met als boodschap dat je verdriet mag hebben. Naast het magische verhaal heeft Colfer voor veel leerzame componenten gezorgd. Het verhaal heeft veel plottwists en mooie wendigen, die helaas wel voorspelbaar zijn voor een volwassene. Maar we hebben het hier over een kinderboek en dan zal het zeker verrassend zijn.

Al om al heeft dit sprookjesverhaal veel mooie karakters, er is een goede worldbuilding, heeft het (levens)lessen, de nodige plotttwits waardoor het blijft boeien. Het is een fijne hardcover, met details en leest het lekker weg. Kortom: Fontaine uitgevers, ik hoop dat de andere zes delen de kans krigen om vertaald te worden. Deze boeken horen in een boekenkast!

Het verborgen land 1 - Het verborgen land

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (15 stemmen)
  • Omschrijving:

    De tweeling Alexandra en Koen kunnen niet méér van elkaar verschillen. Alexandra heeft overal een antwoord op en Koen gebruikt de schooltijd liever om een beetje bij te slapen. Als ze een oud sprookjesboek krijgen van hun oma, verandert alles. Ze vallen door het boek en belanden in een bizarre sprookjeswereld. Zo struikelen ze het Koninkrijk van Roodkapje in en komen ze terecht voor het enorme paleis van Assepoester. Om uit deze parallelle wereld weg te komen moeten ze voorwerpen verzamelen. En dat zijn niet de makkelijkste: het haar van Rapunzel, het glazen muiltje van Assepoester en nog veel meer. Een bloedspannende tocht door koninkrijken en donkere bossen volgt. Helaas zijn ze niet de enige met deze missie. In de verte een zwarte schim, een flits in een spiegel. De boze stiefmoeder van Sneeuwwitje is onderweg.

     

Meer info

Toegevoegd door: