• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: De wind kent mijn naam RECENSIE

In "De wind kent mijn naam" ontvouwt Isabel Allende een intrigerend meesterwerk. Diep doordrenkt met maatschappelijke betrokkenheid, brengt Allende in deze roman thema's als migratie, geweld, machismo en de invloed van de VS op Latijns-Amerika, vooral in El Salvador, scherp aan het licht.

Allende schuwt de duistere kant van het leven niet en beschrijft misdaden en misstanden zonder terughoudendheid. Ze graaft ze diep in de zielen van haar personages, maar met een typerende benadering.  Ze houdt de hoop op persoonlijke groei en vooruitgang levendig. Met een tijdlijn die zich uitstrekt van de Kristallnacht in Wenen in 1938 tot de nasleep van de coronapandemie in Californië in 2022, volgen we het aangrijpende verhaal van Samuel Adler, een Joods jongetje dat het geluk heeft om gered te worden en een eenzaam leven als violist leidt.

Het verhaal brengt ons naar El Mozote, waar een angstaanjagend bloedbad plaatsvindt, uitgevoerd door door de CIA getrainde militairen. Leticia Cordero en haar vader ontsnappen aan de verschrikkingen en vluchten naar Amerika, waar ze een nieuw leven beginnen.

De krachtige introductie van Selena Durán, een Mexicaans-Amerikaanse vrouw die werkt voor een organisatie die opkomt voor migrantenkinderen, voegt een nieuwe dimensie toe. Haar ontroerende relatie met de 7-jarige Anita Díaz, een vluchteling uit El Salvador, raakt diep.

Allende vlecht deze verhaallijnen virtuoos samen en introduceert andere betekenisvolle personages, waaronder de levendige kunstenaar Nadine LeBlanc. Haar gecompliceerde huwelijksrelatie met Samuel wordt meesterlijk geschetst door Allende, met aforismen die je bijblijven.

"De wind kent mijn naam" is een indrukwekkende, veelzijdige en emotioneel geladen roman die de ervaringen van (illegale) migranten en hun toegewijde bondgenoten belicht. Bovendien prikkelt het boek met subtiele humor, zelfs in de diep getroffen en excentrieke Samuel, die zijn eigen term 'condoomthee' verzint in een komisch cultureel onbegrip.

Isabel Allende overtreft zichzelf met deze prachtige literaire prestatie die me als lezer diep raakte en nog lang zal bijblijven.

De wind kent mijn naam

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (17 stemmen)
 • Omschrijving:

  1938. De vreselijke Kristallnacht betekent het einde van het gelukkige leven van het joodse gezin van Rudolf en Ruth Adler en hun zoon Samuel in Wenen. Rudolf raakt vermist en moeder en zoon worden opgevangen door de buurman. Samuel krijgt de kans naar Engeland te gaan, waar joodse kinderen worden opgevangen. Hij zal zijn ouders nooit meer zien.
  2022. Een latino-moeder en dochter worden vastgehouden aan de zuidelijke grens van Amerika. De moeder verdwijnt als ze wordt teruggestuurd naar El Salvador, het meisje blijft alleen achter in smerige opvangcentra in een haar onbekend land. Deze zaak trekt de aandacht van Selena Durán, een latina uit Californië, die zich inzet voor minderjarige vluchtelingen, en van de veelbelovende advocaat Frank Angileri, die moeder en dochter wil herenigen. Samen beginnen ze aan een reis die hen met het geweld tegen vrouwen confronteert.

   

Meer info

Toegevoegd door: