• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: De wind kent mijn naam RECENSIE

 Het verhaal begint in 1938 in Wenen tijdens de Kristalnacht. Een maand later wordt de 5-jarige Samuel Adler door zijn moeder op een kindertransport naa Engeland gezet om het geweld te ontvluchten. Zijn vader is verdwenen, zijn moeder komt Oostenrijk niet uit. Samuel groeit op in een pleeggezin. 30 jaar later emigreert hij naar San Francisco.

In 2019 vluchten Anita Diaz en haar moeder voor het geweld in El Salvador naar de Verenigde Staten. Bij de grens wordt Anita van haar moeder gescheiden. De maatschappelijk werkster Selina Duran ontfermt zich over Anita en vindt bij Samuel Adler een veilig thuis. Voor Samuel is het alsof de geschiedenis zich herhaalt.

2 verschillende kinderen, 2 verschillende tijdvakken, 2 verschillende continenten, 2 verschillende geschiedenissen. Deze componenten worden door Isabel Allende samengebracht in een boeiend verhaal. Van begin tot het eind word je meegetrokken in het verhaal en deelgenoot van de levens van de hoofdpersonen. Isabel schrijft heel beeldend. Ze geeft goed de ostandigheden weer waaroin de hoofdpersonen leven en geeft een goed beeld van de tijd waarin het afspeelt. Ze heeft zich verdiept in geschiedenis en omgeving van de plaatsen waar de hoofdpersonen verbleven. Een mooi boek, zeer toegankelijk, met diepgang. Wat mij betreft echt een aanrader.

De wind kent mijn naam

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (17 stemmen)
 • Omschrijving:

  1938. De vreselijke Kristallnacht betekent het einde van het gelukkige leven van het joodse gezin van Rudolf en Ruth Adler en hun zoon Samuel in Wenen. Rudolf raakt vermist en moeder en zoon worden opgevangen door de buurman. Samuel krijgt de kans naar Engeland te gaan, waar joodse kinderen worden opgevangen. Hij zal zijn ouders nooit meer zien.
  2022. Een latino-moeder en dochter worden vastgehouden aan de zuidelijke grens van Amerika. De moeder verdwijnt als ze wordt teruggestuurd naar El Salvador, het meisje blijft alleen achter in smerige opvangcentra in een haar onbekend land. Deze zaak trekt de aandacht van Selena Durán, een latina uit Californië, die zich inzet voor minderjarige vluchtelingen, en van de veelbelovende advocaat Frank Angileri, die moeder en dochter wil herenigen. Samen beginnen ze aan een reis die hen met het geweld tegen vrouwen confronteert.

   

Meer info

Toegevoegd door: