• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: De wind kent mijn naam RECENSIE

De wind kent mijn naam start met het verhaal van de 5 jarige Joodse Samuel in Wenen, tijdens de Kristalnacht/Nacht van het gebroken glas in 1938. Door zijn moeder wordt hij op het kindertransport gezet naar Engeland, hij maakt deze reis alleen met zijn viool. In de hoop dat het gezin zich later weer zal herenigen. Samuel emigreert later naar Amerika, om daar violist te worden bij een symfonie orkest. 

In 2019 vluchten de 7 jarige Anita en haar moeder uit El Salvador, omdat hun leven in gevaar is. Na een verschrikkelijke tocht om bij de grens te komen, worden Anita en haar moeder uit elkaar gehaald. Anita wordt in tehuizen en in pleeggezinnen geplaatst, die allemaal verschrikkelijk zijn. Gelukkig ontfermt Selena Duran, maatschappelijk werkster, zich over Anita en zorgt dat zij uiteindelijk tijdens Covid bij Samuel Adler en zijn verzorgster Letty kan komen wonen. Van de moeder van Anita ontbreekt tot nu toe ieder spoor.

Samuel begrijpt door zijn eigen verleden goed wat Anita door heeft gemaakt en wat zij nodig heeft. Op zijn beurt leert Samuel om te gaan met de demonen uit zijn eigen verleden. Ondertussen gaat de zoektocht naar de moeder van Anita onvermoeid door. 

Dit boek vond ik prachtig om te lezen, er zijn meerdere verhaallijnen die op een mooie manier samen worden gebracht. Het drukt mij weer met mijn neus op de feiten dat alle verschrikkelijke dingen die mensen elkaar aan deden in de Tweede Wereldoorlog nog steeds gebeuren. Wel in andere vormen, maar mensen doen elkaar nog steeds de naarste dingen aan. Fijn dat Isabel Allende dit leed een gezicht geeft. 

Ik raad dit boek zeker aan!

 

 

De wind kent mijn naam

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (17 stemmen)
 • Omschrijving:

  1938. De vreselijke Kristallnacht betekent het einde van het gelukkige leven van het joodse gezin van Rudolf en Ruth Adler en hun zoon Samuel in Wenen. Rudolf raakt vermist en moeder en zoon worden opgevangen door de buurman. Samuel krijgt de kans naar Engeland te gaan, waar joodse kinderen worden opgevangen. Hij zal zijn ouders nooit meer zien.
  2022. Een latino-moeder en dochter worden vastgehouden aan de zuidelijke grens van Amerika. De moeder verdwijnt als ze wordt teruggestuurd naar El Salvador, het meisje blijft alleen achter in smerige opvangcentra in een haar onbekend land. Deze zaak trekt de aandacht van Selena Durán, een latina uit Californië, die zich inzet voor minderjarige vluchtelingen, en van de veelbelovende advocaat Frank Angileri, die moeder en dochter wil herenigen. Samen beginnen ze aan een reis die hen met het geweld tegen vrouwen confronteert.

   

Meer info

Toegevoegd door: