Astrid Harrewijn via social media in gesprek met haar fans

Begin deze maand stond niemand minder dan Astrid Harrewijn in de spotlights tijdens de Chicklit.nl Leesclub. Haar nieuwe boek Miss Communicatie is al een tijdje verkrijgbaar in de boekwinkels. De fans van Astrid werden door ons in de gelegenheid gesteld om al hun brandende vragen te stellen via Facebook en Twitter. Lees hier het antwoord op Astrid''s favoriete vragen. 

Marjolein  Mous: Welke van je boeken zou je graag verfilmd zien?

Astrid Harrewijn: Er zijn ooit heuse besprekingen geweest met een producent en een regisseur om Luchtkussen te verfilmen. Helaas is het in Nederland niet zo makkelijk om een film te maken, dit heeft voornamelijk te maken met de financiering. Maar ik denk dat Luchtkussen heel geschikt is voor een verfilming.
 
Marjolein  Mous: Wanneer wist je dat schrijven echt jouw ding was? Hoe ben je er aan begonnen?
Astrid Harrewijn: Nadat ik de schrijfwedstrijd had gewonnen met Ja kun je krijgen had ik meteen een nieuw verhaal in mijn hoofd. Toen wist ik wel zo''n beetje dat ik door wilde gaan met schrijven.
 
Marjolein  Mous: Waar haal je je inspiratie vandaan en hoe krijg je deze op papier?
Astrid Harrewijn: Ik heb meer fantasie dan mijn hoofd groot is. Dat is niet altijd even leuk, want ik kan ook enge dingen bedenken. Als ik ga vliegen kan ik ook heel goed fantaseren hoe die kist in zee dondert. Het is voor mij erg prettig om een fijn chicklit-verhaal in mijn hoofd te hebben. Als ik beren op de weg zie, tover ik gewoon het verhaal tevoorschijn. Dat is dus heel fijn. Voor mij en mijn gezin. En hopelijk ook voor de lezers.
 
Jacqueline de Waal: Word je ‘s nachts wakker en schrijf je dan alles op?
Astrid Harrewijn: Nee, gelukkig word ik nooit ''s nachts wakker. Ik stap in bed en ik slaap. Als ik even niet verder kom in een verhaal, ga ik met de honden naar de hei. Meestal heb ik daarna weer een idee om verder te gaan.
 
Eva Uiterwijk: Toen je klein was, schreef je toen al voor jezelf verhalen? Wanneer heb je bedacht dat je echt je eerste boek wilden uitbrengen?
Astrid Harrewijn: Ik kan me niet herinneren dat ik verhaaltjes schreef toen ik klein was. Ik heb ook nooit de ambitie gehad om schrijver te worden. Ik heb heel toevallig een schrijfwedstrijd gewonnen en toen ben ik doorgegaan met schrijven. Ik raad ook iedereen aan om mee te doen met schrijfwedstrijden, want je weet maar nooit waar het toe kan leiden.
 
Jessica Barrett: Welke boeken hebben je er toe aangezet om te gaan schrijven?
Astrid Harrewijn: Ik ben niet gaan schrijven naar aanleiding van een boek. Er zijn wel boeken die ik prachtig vind, maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ik dat ook moest doen. Ik heb rechten gestudeerd en ik heb me veel bezig gehouden met informaticarecht (vandaar Miss Communicatie). Het leukste van mijn studie vond ik overigens het schrijven van mijn scriptie. Toen de kinderen klein waren heb ik een vertaalopleiding gedaan. In die periode was ik veel met taal bezig. Dus heel geleidelijk werd taal steeds belangrijker voor mij. Op een gegeven moment had ik een idee voor een boek, maar ik had nog steeds niet het idee dat ik schrijver wilde worden. Nou ja, weet je, eigenlijk ben ik gewoon een geval van twaalf ambachten en dertien ongelukken. Maar ik ben nu heel gelukkig met mijn bestaan als schrijver.
 
Louise Middelkamp: Hoe lang bent u gemiddeld bezig met het schrijven van een boek?
Astrid Harrewijn: Het schrijven van een boek is een heel lang traject. Het begint met de eerste versie. Daar doe ik ongeveer drie à vier maanden over. Dan laat ik het een tijdje rusten en dan begint het betere schaaf- en schrapwerk. Kill your darlings. Vervolgens gaat het naar mijn redactrice en die kijkt er met een frisse en kritische blik naar. Zij wijst mij op rare denkkronkels of niet logische stappen. Als ik het daarmee eens ben, breng ik veranderingen aan. Daarna gaat het naar een heel strenge dame met een rood potlood en die haalt er allerlei taalfouten uit. Die moet ik dan weer met het schaamrood op mijn kaken verwerken. Zeer pijnlijke fase! Dan moet het boek nog gedrukt worden en uitgeleverd aan de boekhandel. Uiteindelijk ben je een jaar verder.

Miss communicatie

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (41 stemmen)
 • Omschrijving:

  Journaliste Didi werkt aan een artikel over Twitter, dé kans om zich te bewijzen bij haar hoofdredacteur. Wanneer ze ontdekt dat twee meiden opeens zijn verdwenen uit alle sociale netwerken, ruikt ze een primeur. Voor research gaat ze met haar huisgenoten Lein en Iris naar een Twitterparty in Noordwijk – tegelijk het perfecte excuus om een ouderwets feestje te bouwen. Op de dansvloer loopt Didi de knappe Joep tegen het lijf en is op slag verliefd. Maar klopt alles wel aan Joep? Terwijl haar vriendinnen toe zijn aan een nieuwe stap in hun leven, stort Didi zich op haar artikel en ontdekt de schokkende waarheid.

Meer info
 • Extra Informatie:

  Bekijk hier de trailer van Miss Communicatie:

Nieuwste artikelen

 • De jacht op de groene diamant - Barbara Laban

 • De bloemist – C.L. Pattison

 • De mooiste tijd van je leven - Esther Verhoef

 • A Touch of Ruin - Scarlett St. Clair

 • De vrouw in het blauw - Elly Griffiths

Gerelateerde artikelen

 • GEZOCHT: Chicklit.nl zoekt stagiaire!

 • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

 • 10 interviews van Chicklit.nl die je wilt lezen

 • In gesprek met Myrthe van der Meer

 • Gratis e-teaser van Lisette Jonkman: Pizzageur & Maneschijn

Zoek in artikelen