Vragenvuur met Ann Brashares

Een tijdje terug stond Vriendinnen boven alles van Ann Brashares in de schijnwerpers van de Chicklit.nl Leesclub. Tien jaar na de spijkerbroeken-avonturen van Carmen, Lena, Tibby en Bridget, worden de vriendinnen herenigd. Wat volgt is een zeer ontroerend sloteinde van een geweldige meiden-serie. De fans van de spijkerbroeken-serie kregen van Chicklit.nl de gelegenheid om Ann Brashares via social media een vraag te stellen. De leukste vragen werden aan Ann voorgelegd en dit zijn haar antwoorden.

Thea: Komt er over tien jaar nog een boek of is Vriendinnen boven alles echt het laatste deel?
Ann: Ik heb geen plannen voor een volgend deel, maar ik sluit de mogelijkheid ook niet uit. Misschien over tien jaar. Ik vind het wel een goed plan eigenlijk! Ik beschouw mijn personages altijd als levensechte personen, ook buiten de boeken om. Dus ik blijf altijd aan ze denken, of ik nou ooit een volgend deel zal schrijven of niet.

Edriënne: Wat wil je nog bereiken als schrijfster; wat zijn je nog niet vervulde dromen?
Ann: Ik zou graag nog eens een goede historische fictie willen schrijven. Ik hou van geschiedenis, dus ik zou helemaal opgaan in het vooronderzoek. Een van mijn andere doelen is heel langzaam een boek schrijven, verspreid over een paar jaar en niet hoeven stressen over deadlines of het schrijfproces hoeven overhaasten.
 
Emmeline: Wie van de vier vriendinnen is stiekem je favoriet? En is zij altijd je favoriet geweest, of was dat vroeger een ander personage? 
Ann: Mijn eerste en sterkste verbintenis was met Carmen. Hoewel ik al vanaf het begin van haar hou, vind ik haar ook frustrerend. In De tweede zomer van de spijkerbroek begon ik mij erg verbonden te voelen met Bridget. Meer recentelijk voel ik me heel sentimenteel richting Tibby. Voor wie Vriendinnen boven alles al gelezen heeft, weet waarschijnlijk wel waarom. 
 
Helga: Als je een andere schrijver moet kiezen om jouw spijkerbroek mee te delen, wie zou dat dan zijn en waarom?
Ann: Wat een goede vraag! Moet die schrijver ook nog in leven zijn? Waarschijnlijk zou het gruwelijk zijn om een broek te delen met een dode schrijver. Onder de levenden, denk ik dat ik Hilary Mantel zou kiezen. Ik heb net Wolf Hall voor de derde keer herlezen. Volgens mijn spijkerbroeken-mythologie, zou ik dus ook in haar magie mogen delen.    
 
Lente: Als je een beginnend schrijver één tip zou mogen geven, wat zou je dan zeggen?
Ann: Zet je in voor één ambitieus project en ga door tot het eind. Het kan heel moeilijk zijn om jezelf serieus te blijven nemen in het begin, zonder een agent of een auteurscontract, of überhaupt met een helder zicht op waar al dat harde werken naartoe zal leiden, maar het is belangrijk om vol te houden. 
 
Jessica: Heb je zelf ook ooit deel uitgemaakt van een ‘sisterhood’?  
Ann: Mijn trouwjurk heeft een aantal mensen bij elkaar gebracht: nadat ik getrouwd ben in die jurk, hebben drie van mijn schoonzussen en mijn beste vriendin van vroeger dezelfde jurk gedragen toen zij trouwden. 
 
Sandra: Hoe kwam je op het idee om een spijkerbroek te gebruiken als gemene deler tussen de meiden?
Ann: Vroeger deelden mijn vriendinnen en ik altijd onze spijkerbroeken. Dat lijkt nu een beetje vreemd, maar toen voelde dat heel gewoon. Een oude bekende vertelde ooit over een spijkerbroek die zij óók deelde met vriendinnen, en toen ging er bij mij een lampje branden.
 
Marieke: De eerste zin van een boek vind ik persoonlijk heel belangrijk. Hoe kies je een pakkende zin?
Ann: Voor mij komt een eerste zin gevoelsmatig. Ik creëer ze niet echt. Ze komen volledig geformuleerd of helemaal niet. Soms komt die zin pas aan het einde van het boek. Sterker nog, ik wacht meestal met het schrijven van de eerste zin tot ik helemaal klaar ben met schrijven en tegen die tijd lijkt zo’n eerste zin vanzelf te ontstaan. 
 
Yvonne: Zou je ooit nog een spin-off willen schrijven over één van de hoofdpersonages?
Ann: Ja, dat idee spreekt me heel erg aan. Het tweede boek was aanvankelijk een spin-off over Bridget, maar ik besloot gaandeweg om toch het verhaal van de vier meiden samen te vervolgen. Misschien is dat het wel het boek dat ik over tien jaar zal schrijven.
 
Annabel: Met welke van de vier vriendinnen zou je wel eens uit eten willen en waarom?
Ann: Ik denk misschien Lena. Ze kan zo onnozel zijn. Ik zou die meid graag nog eens wat willen leren.

Onze eigen ster, Chantal van Gastel is een groot fan van Ann Brashares en deed ook mee aan het vragenvuur. Geschokt als ze is over de gebeurtenissen in Vriendinnen boven alles, vroeg zij aan Ann: Ik heb maar één vraag: wat heb je voor jezelf te zeggen, Ann? Wat heb je te zeggen?
Ann: Ik begrijp de vraag en ik vind het spijtig dat je me dit moest vragen. Ik zal mezelf niet proberen te verdedigen, maar ik hoop dat je het me, na de laatste pagina, zal vergeven. Ik denk dat het een hoopgevend boek is aan het eind. 

Vriendinnen boven alles

 • Auteur:

  Ann Brashares
 • Verschenen:

  29 april 2014
 • Uitgave:

  ISBN 9789032514662
  Uitgever De Kern
  400 pagina's
 • Oorspronkelijke titel:

  Sisterhood Everlasting
 • Uitgever:

  De Kern
 • Genre:

  Feelgood/ Chicklit
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (15 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tien jaar geleden deelden de vriendinnen voor het eerst één spijkerbroek. Zijn ze nog altijd elkaars steun en toeverlaat? Je leest het in Vriendinnen boven alles van Ann Brashares. De schrijfster is wereldberoemd dankzij haar 4 vriendinnen, 1 spijkerbroek-serie, die ook verfilmd werd. In Vriendinnen boven alles zijn Tibby, Lena, Carmen en Bridget volwassen vrouwen die hun eigen levens hebben opgebouwd. Carmen is succesvol als actrice in New York, Lena is een kunstenares in Rhode Island, en Bridget heeft het ideale huisje-boompje-beestje gevonden in San Francisco. Hoewel ze het druk hebben met leuke banen en nog leukere mannen, missen ze wel de vanzelfsprekendheid waarmee ze vroeger afspraken. Dan worden de drie door Tibby uitgenodigd op het Griekse eiland waar ze tien jaar geleden ook waren. Ze kunnen niet wachten om Tibby daar te zien en hun vriendschap weer nieuw leven in te blazen, maar eenmaal op het eiland aangekomen blijken de zaken heel anders te liggen...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Lucifer, Locke & Key en The Sandman zijn met elkaar verbonden

 • Film top 6: december 2021

 • Zie mij graag - Sarah Meuleman

 • Seizoen 1 en 2 van Manifest komen naar Netflix

 • De beste romantische relaties die zijn ontstaan in tv-series

Gerelateerde artikelen

 • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

 • Boeken top-5: De leukste series!

 • 12 x romantische boeken

 • Stem op het Boek van het Jaar 2011 en win!

 • Recensie: 21 Zomers

Zoek in artikelen