Joanna Philbin

Al op jonge leeftijd wist Joanna Philbin dat ze schrijfster wilde worden. Jarenlang lag haar manuscript over drie vriendinnen, wier alle drie een dochter zijn van een beroemd persoon in de kast. Uiteindelijk bracht ze het toch naar een uitgeverij en de succesvolle De Dochters-reeks is daarvan het resultaat! Inmiddels is het derde deel, De dochters laten van zich horen, in Nederland verschenen. Tijd dus om Joanna Philbin beter te leren kennen! 

Chicklit.nl: Hoe ziet een doodgewone dag in het leven van Joanna Philbin eruit?
Joanna: Wanneer ik aan een eerste opzet werk, schrijf ik thuis van 10 uur ‘s morgens tot 4 uur ‘s middags. Daarna ga ik boodschappen doen, mijn hond uitlaten, mijn neefje en nichtje bezoeken of ik probeer een beetje te sporten. Als ik mijn quota niet behaald heb die dag, of als ik extra energiek ben, dan kruip ik na het avondeten weer achter mijn bureau. Het lijkt misschien veel schrijfwerk, maar vaak ga ik er zo in op dat ik dat niet eens door heb.
 
Chicklit.nl: Je hebt altijd al schrijver willen worden, maar je koos toch voor een Rechten-studie. Uiteindelijk ben je alsnog schrijver geworden. Wil je nog wel een carrière in Rechten nastreven of wil je fulltime blijven schrijven?
Joanna: Ik wilde al vanaf kinds af aan schrijver worden, maar toen ik de twintig passeerde, realiseerde ik mij dat ik geen idee had hoe ik dat moest worden. Een studie Rechten leek me op dat moment een slimme en praktische keuze. Ik ontdekte echter al snel dat mijn échte passie bij het schrijven lag, maar ik ben erg dankbaar voor mijn opleiding. Het heeft me geleerd logisch te denken en hoe ik uren en uren achter elkaar geconcentreerd in een stoel moet zitten – twee dingen die een schrijver echt moet kunnen.
 
Chicklit.nl: Nu je een succesvol schrijver bent, welke andere ambities heb je nog in je schrijverscarrière?
Joanna: Voor mijn volgende boek in de Dochters-reeks, wilde ik een heerlijk zomerverhaal schrijven – zo een waar ik altijd naar op zoek ben als de zomer nadert. En ik wilde vanuit het perspectief schrijven van twee hoofdpersonages, die iets ouder zijn dan de dochters. Het boek gaat The rules of summer heten en komt in 2013 in Amerika uit.
 
Chicklit.nl: Denk je dat je altijd Young Adult-boeken zal blijven schrijven?
Joanna: Ik denk dat ik altijd geïnteresseerd zal zijn in schrijven over tieners, omdat er nog zoveel is waar ik me nog in kan herkennen. Proberen je eigen identiteit te ontwikkelen, jezelf op het rechte pad brengen, proberen uit te vogelen hoe en waarom jongen zich gedragen zoals ze doen… dat soort dingen fascineren me nog altijd.
 
Chicklit.nl: Je eigen vader is een bekende televisiepersoonlijkheid. Zijn je boeken gebaseerd op je eigen leven als dochter van een beroemd persoon?
Joanna: Ik ben inderdaad opgegroeid in vergelijkbare omstandigheden als de personages in De Dochters, maar mijn vader had een hele specifieke baan. Hij is geen supermodel, popster of zakenicoon. Plus, ik was een tiener voor de tijd van YouTube, social media of überhaupt het internet. Dus alles wat er met Lizzie, Carina en Hudson gebeurt in de boeken is ontsproten vanuit mijn fantasie. Maar hun gedachten en gevoelens – hun innerlijk – komen vanuit mijn eigen ervaringen.
 
Chicklit.nl: Welk boek ligt er momenteel op jouw nachtkastje?
Joanna: Ik probeer momenteel mijn achterstand in te halen, van alle boeken die ik heb laten liggen tijdens het schrijven van mijn laatste boek. Nu lees ik The Marriage Plot van Jeffrey Eugenides. Daarna heb ik nog een flinke stapel andere boeken klaarliggen.
 
Chicklit.nl: Als De Dochters verfilmd zou worden, welke actrices zouden dan de dochters moeten gaan spelen?
Joanna: Poeh, ik heb echt geen idee! Er zijn tegenwoordig zoveel interessante jonge actrices. Ik ben er zeker van dat veel van hen een goede vertolking van de personages kunnen neerzetten.
 
Chicklit.nl: Denk je dat dit ooit zou kunnen gebeuren, gezien het succes van andere vergelijkbare series als Gossip Girl en Pretty Little Liars?
Joanna: Ik zou De Dochters heel graag verfilmd willen zien in een film of een televisieserie. Het helpt zeker dat Gossip Girl en Pretty Little Liars zo’n groot succes zijn. Op dit moment loopt er nog niets, maar ik blijf duimen! 

Chicklit.nl: Welke tips heb je voor aspirant-schrijvers?
Joanna: Lezen, lezen, lezen! Dat is het meest simpele doch belangrijkste om te doen. Lees alles wat los en vast zit. Het helpt je om het ritme van een goed verhaal in je hoofd te krijgen. Een andere belangrijke tip is, natuurlijk, schrijven! Probeer elke dag tijd vrij te maken voor een verhaal. Maar vooral: heb vertrouwen! Het is zo makkelijk om jezelf wijs te maken dat het onmogelijk is of vreselijk moeilijk. Probeer dat niet te doen! 

De dochters

 • Auteur:

  Joanna Philbin
 • Verschenen:

  1 april 2011
 • Uitgave:

  ISBN 9789044815672
  Uitgever Clavis
  240 pagina's
 • Oorspronkelijke titel:

  The Daughters
 • Uitgever:

  Clavis
 • Genre:

  Tiener boeken
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (5 stemmen)
 • Omschrijving:

  Uit de richtlijnen en regels van De Dochters: 1. Lees geen roddelbladen en surf niet naar celebritywebsites. Kun je het toch niet laten, probeer dan niet over je ouders te lezen. 2. Vrienden zijn oke, maar alleen een andere Dochter begrijpt echt hoe je leven is. Sluit vriendschap met zoveel mogelijk Dochters. 3. Vriendschap is altijd belangrijker dan jongens. Altijd. Het leven van Dochters van Beroemde Mensen: Lizzie Summers is de enige dochter van supermodel Katia Summers, maar vindt zichzelf niet bijzonder mooi en houdt er niet van veel aandacht te krijgen. Carina Jurgensen is dochter van Karl Jurgensen en enige erfgename van Metronome Media, maar wil liever bergen beklimmen dan de sociale ladder. Hudson Jones is de dochter van popster Holla... Jones en probeert zelf door te breken met haar muziek.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Deze films en series worden eind oktober van Netflix verwijderd

 • Disney karakters in de stijl van Tim Burton

 • Top 10 Assepoester verfilmingen

 • Deze films en series verschijnen in november op Netflix

 • Einde in zicht voor Grey's Anatomy

Gerelateerde artikelen

 • In gesprek met Mel Wallis de Vries

 • 15 beroemde stelletjes die bewijzen dat liefde voor altijd kan zijn

 • Vijftig tinten grijs

 • Waarschuwing aan alle vrouwenmensen op Chicklit.nl: lezen op eigen risico ;-)…

 • The Vampire Diaries: Ontwaken & De strijd

Zoek in artikelen