Jennifer McVeigh

Een tijdje geleden kon je op Chicklit.nl de gastrecensie lezen van Diamant, het debuutroman van Jennifer McVeigh. Diamant vertelt het verhaal van Frances die aan het eind van de 19e eeuw door het noodlot wordt getroffen en Engeland moet verlaten om een nieuw leven te beginnen in de kaapkolonies in Zuid-Afrika. In het interview dat Chicklit.nl met Jennifer had, vertelt ze hoe ze op het idee voor Diamant kwam, welke reizen een inspiratie vormden voor het verhaal en tenslotte hadden we ook de gelegenheid om enkele persoonlijke vragen te stellen.

Chicklit.nl: Hoe ziet een gewone dag in het leven van Jennifer McVeigh eruit?
Jennifer McVeigh: Ik ben pas moeder geworden en de baby zorgt ervoor dat ik al vroeg wakker ben. Het is echter wel altijd een rush om het huis uit te komen, maar ik probeer om 10 uur aan te komen op mijn werk, de British Library. Mijn werk varieert naarmate welk stadium ik met mijn boek heb bereikt. Zo ben ik soms een hele dag aan het schrijven, maar het kan ook zijn dat ik een hele dag research doe en historisch materiaal lees uit de archieven van de bibliotheek.

Chicklit.nl: Waar vond je de inspiratie voor Diamant?
Jennifer McVeigh: Diamant is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Ik was aan het werk in de British Library toen ik dagboeken vond van een jonge dokter in Zuid-Afrika aan het einde van de 19e eeuw. Hij vertelde over een pokkenepidemie die was uitgebroken in de diamantmijnen van Kimberley. De epidemie werd verzwegen door de diamantmagnaat Cecil Rhodes om op deze manier zijn investeringen in de mijn te beschermen. Dit verhaal vormde de basis voor mijn boek.

Chicklit.nl: Zijn er gelijkenissen te vinden tussen het hoofdpersonage Frances en jezelf?
Jennifer McVeigh: Ik herken een deel van de reis die Frances maakte in mijn eigen ervaringen. Ze doorloopt een transformatie – van een jong, naïef meisje dat weinig over de wereld en de wereldproblemen kent naar een vrouw die wordt geconfronteerd met een plaats als Kimberley waar hebzucht en brutaliteit het dagelijkse leven bepalen. In die zin is Diamant een dialoog tussen mijn twee persoonlijkheden – het jongere, idealistische meisje dat politiek naïef is en de volwassen vrouw die de wereld steeds beter begrijpt.

Chicklit.nl: Ben je zelf naar Zuid-Afrika gegaan voor research voor je boek? Wat herinner je je nog van het land, de mensen en de cultuur?
Jennifer McVeigh: In 2009 ben ik van Johannesburg naar Kaapstad gereden, langs de uitgestrekte dorre vlakten van de Karoo, waar een groot deel van het verhaal zich afspeelt. Ik bracht een paar dagen door in Kimberley, de diamantmijnstad, waar een fantastisch museum is gesitueerd en zag de Big Hole – de grootste met de hand gegraven mijn van de wereld. Maar veel van mijn inspiratie voor de beschrijvingen van de wildernis in Diamant komen van een reis die ik het jaar ervoor maakte van Namibië tot Zuid-Afrika. We huurden een jeep, kochten voldoende eten en drinken en reden van de ene kant van het land naar naar de andere kant, van Swakopmund tot aan de grens van Angola. We kampeerden op plaatsen waar het vol krokodillen zat, reden door verborgen valleien waar de Himbastam nog steeds leeft in bijenkorfhutten en dierenhuiden als kledij draagt. Al deze ervaringen zetten me aan het denken… Hoe zag het leven van de eerste mannen en vrouwen eruit die naar deze verlaten plekken zijn gekomen?

Chicklit.nl: Als je kon kiezen, zou je het liefste leven aan het einde van de 19e eeuw of verkies je toch om te leven in de 21e eeuw?
Jennifer McVeigh: Het lijkt alsof het leven van de pioniers uit de 19e eeuw vol allure en rijkdom was, maar ik heb te veel gelezen over die bepaalde periode en besef hoe het leven er toen echt uitzag. De hoofdpersonages in mijn boek krijgen te maken met pokken, extreem fysische arbeid en inherent gebrek aan respect voor hun fundamentele mensenrechten. Omdat we uiteraard beter af zijn zonder deze zaken, verkies ik om in de 21e eeuw te leven.

Chicklit.nl: Wat zou je doen wanneer iemand zou aanbieden om Diamant te verfilmen? En welke acteurs zou je zelf kiezen om Frances, Edwin en William te vertolken?
Jennifer McVeigh: Ik zou het zeker accepteren om een verfilming van Diamant te maken! De Karoo is heel mooi en het zou prachtig zijn om het landschap en de geschiedenis tot leven te zien komen op het scherm. Omdat de karakters van Frances, Edwin en William te levendig zijn in mijn hoofd, is het onmogelijk voor mij om te beslissen welke acteurs geschikt zouden zijn.

Chicklit.nl: Op je Twitteraccount vermeldde je dat je momenteel werkt aan je tweede boek. Kan je ons al iets meer vertellen waarover dit boek zal gaan?
Jennifer McVeigh: Ik ben een beetje bijgelovig over het praten over projecten welke nog niet volledig zijn uitgewerkt. Maar wat ik wel kan vertellen, is dat het verhaal zich zal afspelen in een volledig ander landschap en dat ik er heel enthousiast over ben!

Chicklit.nl: Waarom moeten de bezoekers van Chicklit.nl Diamant lezen?
Jennifer McVeigh: Ik hoop dat een volledig nieuwe wereld voor hen zal opengaan, namelijk Zuid-Afrika in al zijn schoonheid, maar ook in al zijn wreedheid.

Chicklit.nl: Zijn we nog iets vergeten te vragen dat de bezoekers zeker moeten weten over jou?
Jennifer McVeigh: Ik hou van reizen, maar uiteindelijk zijn het de kleine geneugten waar ik blij van word. Wandelen met mijn hond in de regen en me vervolgens in een luie stoel voor het vuur nestelen met een goed boek… Daar geniet ik evenveel van!

Diamant

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het is het einde van de 19e eeuw en met haar ouders verliest de Engelse Frances ook haar geld en thuis. Haar familie stelt haar voor de keuze: werken als gouvernante op het platteland of trouwen met dr. Edwin Matthews, een verre neef die als dokter werkt in Zuid-Afrika. Ze kiest ervoor haar thuisland te verlaten en vertrekt richting een onzekere toekomst. Op het schip, op weg naar Zuid-Afrika en haar verloofde, ontmoet ze William, die alles heeft wat ze in Edwin zoekt: charme, geld, en connecties. Ze valt voor hem, maar als het schip aanmeert in Kaapstad moeten ze afscheid nemen. Gevangen in een huwelijk met een man die ze niet echt kent, bezwijkt ze voor de verleidingen van William als hij haar op komt zoeken. Maar met welke motieven bezoekt William haar? En kent ze hem wel beter dan Edwin?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Top 10 Nederlandse romcoms

 • Wat doet de cast van The Santa Clause nu?

 • De beste aankomende films van 2021 en 2022

 • Nieuwe serie van de makers van Downton Abbey aangekondigd

 • Eternals komt naar Disney+

Gerelateerde artikelen

 • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

 • You Again

 • Alle Lucinda Riley boeken

 • 9x historische romans over Nederland

 • Indrukwekkende boeken over de Tweede Wereldoorlog

Zoek in artikelen