Chicklit.nl sprak met Carlie van Tongeren

Liever Lombok vertelt het verhaal van de rijke, naïeve en een tikje arrogante Liza die na een hoop ellende in haar leven, besluit met haar vriendin Sanne mee te gaan naar Indonesië. Een andere wereld, die in niets lijkt op haar luxe en goed georganiseerde leventje thuis in Nederland. Omdat Carlie van Tongeren, de schrijfster van dit boek, zelf ook vrijwilligerswerk heeft gedaan in de plaats waar Liza en Sanne belanden, leek het ons leuk om haar eens te vragen hoe het daar nou in het echt was. En natuurlijk bleef het niet bij die ene vraag!
 
Chicklit.nl: Wat heeft je geïnspireerd over het luxeleventje, maar ook het diepe dal, van hoofdpersonage Liza?
Carlie van Tongeren: Als economisch journalist lees en schrijf ik regelmatig over geld, fraude en rijke directeuren. Met die gedachte in mijn hoofd ontstond langzaam het luxeleventje van Liza. Dat mijn tweede boek zich in Indonesië zou afspelen, wist ik zeker nadat ik er zelf een tijdje had gewoond. Het leek me leuk om als contrast een verwend meisje in die primitieve toestanden neer te zetten. Met het idee: als ik er al van schrok, hoe moet zij dan wel niet schrikken? Ik heb gezien dat niet alle vrijwilligers zich aanpasten aan de cultuur (lees: in hotpants over straat en alles ‘vies’ of ‘eng’ vinden) en zo zag ik Liza ook voor me. Het diepe dal was precies zoals ik me voelde toen ik op punt van vertrek stond. Ik had nog wel een huis en een vriend, hoor, zo erg was het niet. Maar wel qua werk. Na mijn eerste twee banen dacht ik: is dit nou waar ik zes jaar voor heb gestudeerd? Voor het inleven in dat help-ik-wil-hier-weg-gevoel hoefde ik dus niet veel moeite te doen!
 
Chicklit.nl: Het verhaal speelt zich grotendeels in Indonesië af, waar je zelf vrijwilligerswerk hebt gedaan. Zitten er waargebeurde anekdotes in Liever Lombok?
Carlie van Tongeren: Jazeker! Wat allemaal echt is, is de omgeving. Liza woont in ‘mijn’ vrijwilligershuis in kampung Karang Taruna en het Indonesische meisje Nana was mijn echte vriendin in de straat. Het gevoel dat Liza heeft als ze net aankomt en haar nieuwe omgeving bekijkt, lijkt erg op hoe ik me voelde: moet ik hierin wonen?! Terwijl de andere vrijwilligers die er waren het de normaalste zaak van de wereld vonden (ik gelukkig later ook). Verder heb ik verschillende kleine dingen die ik zelf heb meegemaakt in het boek verwerkt: de mensen die over het hek gluren en de hele dag door vragen ‘Hello Mister! Where are you going?’, karaoke zingen, smerige avocadosap over mezelf heen gooien, het uitstapje naar Kuala Lumpur en de spelletjes die Liza later met de kinderen speelt. En helaas zijn die vreselijke momenten op die even vreselijke wc niets dan waarheid, inclusief zaklamp op mijn hoofd en enorme kakkerlak die steeds dichterbij komt…
 
Chicklit.nl: Liza leert veel over zichzelf en de wereld in Indonesië. Wat heb je zelf geleerd van je ervaringen daar?
Carlie van Tongeren: Heel heel heel veel! Natuurlijk over de cultuur, de taal en de religies (islam en hindoeïsme). Het klinkt misschien een beetje stom, maar door goed om me heen te kijken realiseerde ik me ineens écht dat de wereld zoveel groter is dan Nederland en Europa. Het hielp me te relativeren. Verder heb ik geleerd om mezelf te redden, ook als de omstandigheden niet makkelijk waren, en vooral om me over te geven aan het hier en nu. Ik ben nogal een ‘plannerig’ typje, maar in Indonesië leerde ik om dat los te laten en wel te zien wat er die dag op mijn pad zou komen. Meestal gebeurde er dan wel weer iets verrassends! Eigenlijk waren die maanden Indonesië een soort intensieve mindfulness–cursus. Ik weet nog dat ik thuis enorm moest wennen aan afspraken maken. Dat een vriendin zei: ‘Leuk dat je er weer bent! Zullen we volgende week donderdag samen eten?’ en dat ik dacht: wat, volgende week…?
 
Chicklit.nl: Liza''s passie blijkt te liggen bij het fotograferen, heb je zelf ook iets met fotografie?
Carlie van Tongeren: Om eerlijk te zijn maak ik zelf niet bepaald mooie foto’s… Ik heb te weinig geduld om echt een goede foto te maken en vind het ook fijner om gewoon rond te kijken. Wel begrijp ik heel goed hoe moeilijk het kan zijn om van een creatief talent je beroep te willen maken. Omdat ik vind dat er al in heel veel boeken hoofdpersonen zijn die schrijfster willen worden, heb ik daar bewust niet voor gekozen. Als journalist heb ik intussen aardig wat fotografen aan het werk gezien en dat heeft me geïnspireerd. Ook kon ik via de lens van Liza’s camera goed vertellen hoe Lombok eruit ziet.
 
Chicklit.nl: Het boek lijkt te willen waarschuwen voor vooroordelen, zoals Lisa die zelf eerst heeft over Sanne en over Daan. Was dat een bewuste boodschap?
Carlie van Tongeren: Wat leuk dat Chicklit.nl dat eruit haalt! Nee, het was geen bewuste boodschap waarvan ik vooraf dacht: daar moet mijn boek over gaan. Maar het verbaast me niet, want ik ben stiekem namelijk best een moraalridder die vooroordelen uit de weg wil ruimen! Wat ik er wel bewust in heb willen stoppen, is dat je je in je leven moet richten op jezelf in plaats van op anderen – en dat bedoel ik niet zo egoïstisch als het klinkt. Dat je bij het maken van keuzes uit moet gaan van jouw eigen passies en niet van de oordelen van anderen. En ook andersom: dat je anderen niet moet veroordelen, omdat ze andere keuzes maken dan jij. Dat is iets wat ik tijdens die reis wel geleerd heb: als je mensen die anders zijn niet beschouwt als ‘raar’ maar gewoon als ‘anders’, dan worden verschillen ineens heel leuk!
 
Chicklit.nl: Welke boeken en schrijfsters lees je zelf het liefste?
Carlie van Tongeren: De afgelopen maanden heb ik stápels Young Adult-boeken gelezen. Ik zou namelijk heel graag zelf zo’n boek willen schrijven en probeer nu een beetje de kunst af te kijken… Ik was heel erg onder de indruk van Ik moet je iets vertellen van Sarah Dessen en 13 enveloppen & 1 rugzak van Maureen Johnson. Verder lees ik natuurlijk graag chicklits. Het nieuwste boek van Cecilia Ahern gaat mee in mijn vakantiekoffer. Haar debuut PS: Ik hou van je is een van mijn favoriete boeken. Zo nu en dan lees ik een thriller, het liefst van Nicci French, of een non-fictie boek. Maar het meest hou ik van romans over liefde en vriendschap, met een happy end (ik háát open eindes, soms begrijp ik die ook niet…).
 
Chicklit.nl: Heb je moeilijke momenten gehad tijdens het schrijven van Liever Lombok, en wil je ons daar iets over vertellen?
Carlie van Tongeren: Ja! Toen ik begon aan het boek had ik wat tijd nodig om me in te leven in de hoofdpersoon. Liza lijkt in tegenstelling tot hoofdpersoon Eva in mijn vorige boek Pasta & passie namelijk he-le-maal niet op mij. Later worstelde ik met het beschrijven van de strijd tussen Liza en Daan. Ik wilde dat die twee zich gruwelijk aan elkaar irriteerden, maar hoe precies… Ik kon niet echt uit eigen ervaring putten, want meestal als ik me zo aan iemand stoor, blijf ik zo ver mogelijk bij diegene uit de buurt. Tot nog toe met succes. In plaats van schrijven ging ik dan nadenken, films kijken met mannen en vrouwen die zich aan elkaar ergeren (denk aan: How to lose a guy in 10 days) en maakte ik ‘Liza’ en ‘Daan’-kaartjes om hun karakters en levensopvattingen duidelijker te krijgen. Soms dacht ik: help, dit lukt me nooit! Maar gelukkig is het toch goed gekomen. 
 
Chicklit.nl: Naar welke plaats op de wereld zou je het liefste heen willen en over willen schrijven?
Carlie van Tongeren: Moeilijk kiezen! Ik ben sinds Indonesië helemaal weg van Azië, dus ik zie mezelf nog wel eens terug in China, Japan of de Filipijnen - of allemaal natuurlijk! Maar ook Noord- en Zuid-Amerika lijken me super om te bezoeken en over te schrijven. Helemaal stoer lijkt het me om naar een heel spannend land te gaan, zoals Jordanië of Iran, maar of ik dat durf…? Wat ik in het algemeen het leukste vind aan reizen en erover schrijven, is langere tijd op één plek wonen. Me helemaal onderdompelen in die cultuur en een tijdje meedoen met een heel ander leven. Dat past beter bij mij dan van plek naar plek naar plek met een backpack rondzeulen.
 
Chicklit.nl: Na Rome en Indonesië zijn we natuurlijk benieuwd waar je volgende verhaal zich gaat afspelen?
Carlie van Tongeren:  Ik weet het nog niet helemaal zeker – ik moet namelijk nog beginnen – maar ik denk in Egypte. Twee maanden geleden kreeg ik een gratis Nijlcruise in mijn schoot geworpen, een topcadeau natuurlijk! Alhoewel een cruise me een beetje een oude lullen-vakantie leek – ik geef toe: dat is een vooroordeel – bleek het wél een bron van inspiratie, zowel de leuke als echt tenenkrommende momenten. Het lijkt me een mooie setting voor een chicklit: een hoofdpersoon die net als ik toevallig op zo’n benauwde boot terecht komt, met een leuke (of misschien wel niet zo leuke?) man aan boord… 

Nieuwsgierig naar het boek? Lees hier alvast het eerste hoofdstuk:

Liever Lombok

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (12 stemmen)
 • Omschrijving:

  Liza heeft een heerlijk leven. Mooi huis, lekker reizen, leuke vrienden en een baan in de marketing. Dan gaat haar ooit zo succesvolle vader echter failliet en wordt ook zij ineens ontslagen. Terwijl ze in dit diepe dal zit gaat ze naar het afstudeerfeestje van Sanne, die ze al heel lang niet heeft gezien. Sanne vertelt dat ze die week vertrekt naar Indonesië om vrijwilligerswerk te doen. Liza pakt zomaar haar koffers en gaat mee. Dat past helemaal niet bij haar, en daar komt ze achter ook!

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Top 10 Assepoester verfilmingen

 • Deze films en series verschijnen in november op Netflix

 • Einde in zicht voor Grey's Anatomy

 • De gezelligste herfstfilms

 • Alle nieuwe kerstfilms in 2021 de volledige gids

Gerelateerde artikelen

 • De beste zomerboeken in 2021

 • Young Adult top-5: juli

 • Lisette Jonkman trakteert op GRATIS eBook van Festivalkriebels

 • Shoptip: 10x coole e-reader covers

 • Mix & match je eigen stijlvolle Bandajanas slippers

Zoek in artikelen