Joanne Harris over derde deel Chocolat-trilogie

Joanne Harris heeft al heel wat boeken op haar naam staan, maar is vooral bekend van haar bestseller Chocolat.  Met dit boek brak de voormalig lerares definitief door in internationaal boekenland. Zes jaar na Chocolat verscheen het tweede deel, Rode schoenen. Onlangs verscheen De zoetheid van perziken, het derde en laatste deel in de Chocolat-trilogie, waarin Joanne verder schrijft over de belevenissen van Vianne Rocher. Chicklit.nl stelde de schrijfster vragen over het laatste boek, haar dagelijks leven en over nieuwe boeken.
 
Chicklit.nl: Hoe ziet een dag van Joanne Harris eruit?
Joanne Harris: Het hangt ervan af. Ik reis veel dus ik heb niet vaak een routine. Als ik thuis werk, doe ik dit in de ochtend. Daarna ga ik ontspannen: films kijken, naar de sportschool of tuinieren. Ik verliet het onderwijs zodat ik geen tijdschema hoef te volgen. Nu geniet ik van het feit dat er niet zoiets bestaat als een ‘typische dag’.
 
Chicklit.nl: In De zoetheid van perziken schrijft u veel over eten en zoete lekkernijen. We hebben ook gelezen dat u in de snoepwinkel van uw grootouders bent geboren. Is dat waar en bent u zelf zo’n een zoetekauw?
Joanne Harris: Ja, het is waar, ik ben in de snoepwinkel van mijn grootouders geboren. Ik schrijf over allerlei soorten voedsel - niet alleen chocolade - en ik ben niet echt een zoetekauw in het bijzonder. Ik vind voedsel interessant om allerlei redenen. Het is bijvoorbeeld een manier om je gevoelens te uiten en om andere mensen te leren kennen. Ik gebruik voedsel in mijn boeken om de aspecten van een karakter en van culturen te verkennen.

Chicklit.nl: Zijn er overeenkomsten tussen u en hoofdpersonage Vianne Rocher uit de boeken Chocolate, Rode schoenen en De zoetheid van perziken?
Joanne Harris: Die zijn er wel, maar niet meer dan bij mijn andere karakters. Vianne is niet een reflectie van mij, maar omdat we allebei moeder zijn, delen we wel een aantal gedachtes en zorgen.
 

Chicklit.nl: Dezelfde Vianna Rocher ziet de aura’s van mensen. Haar moeder was een heks. Gelooft u in magie en hekserij?
Joanne Harris: Ik geloof in de kracht van een individu om dingen te veranderen. Dat is voor mij de puurste vorm van magie.
 
Chicklit.nl: Vianne’s kleine dochtertje Rosette praat amper. Hoe was u zelf als kind?
Joanne Harris: Verlegen; fantasierijk; meer op mijn gemak bij volwassenen dan bij andere kinderen.
 
Chicklit.nl: Waar haalt u uw inspiratie vandaan bij het schrijven?
Joanne Harris: De mensen die ik ontmoet tijdens mijn reizen, dingen die ik zie op straat, krantenknipsels, willekeurige gesprekken die ik opvang in de metro.. De straten zijn geplaveid met ideeën. De truc is om te leren deze te zien.
 
Chicklit.nl: In De zoetheid van perziken schrijft u veel over de Islam. Waarom hebt u daarvoor gekozen?
Joanne Harris: In mijn ogen heb ik niet over de Islam geschreven. Mijn verhaal gaat over mensen, waarvan sommige toevallig moslim zijn. Ik woon in een gebied met een grote Islamitische bevolking; ik wilde een verhaal schrijven over het dragen van een sluier. Veel van mijn eerdere boeken gingen over hoe mensen met hun identiteit bezig waren; hoe ze zichzelf wilden presenteren. De sluier leek mij een logische keuze.
 
Chicklit.nl: Is het moeilijk om over een andere cultuur te schrijven?
Joanne Harris: Ik denk niet dat mensen en hun zorgen per cultuur verschillen. Ik wil culturen en rassen niet generaliseren. Mijn verhalen gaan over individuen.
 
Chicklit.nl: Wat is de meest gestelde vraag in interviews? En wat is dan uw antwoord?
Joanne Harris: Ik geef de voorkeur aan vragen die niet herhaaldelijk worden gesteld. Maar sommige interviewers vragen me nog steeds naar de film Chocolat. Ik wou dat ze dat niet deden. Ik schrijf boeken, geen films.
 
Chicklit.nl: Wat voor een boeken leest u zelf graag?
Joanne Harris: Ik lees allerlei soorten boeken. Ik geef niet de voorkeur aan een bepaald genre, maar ik waardeer schrijvers die thuis zijn in hun stijl en plot. Mijn favorieten: Haruki Murakami, PG Wodehouse, Victor Hugo en Ray Bradbury.
 
Chicklit.nl: Werkt u momenteel aan een boek?
Joanne Harris: Ja, maar ik praat niet over werk in uitvoering…

De zoetheid van perziken

 • Auteur:

  Joanne Harris
 • Verschenen:

  13 november 2013
 • Uitgave:

  ISBN 9789032514457
  Uitgever De Kern
  416 pagina's
 • Oorspronkelijke titel:

  Peaches for Monsieur Le Curé
 • Uitgever:

  De Kern
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (5 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het is een warme Parijse zomer. Vianne en Roux wonen op hun woonboot-chocolaterie met Anouk van vijftien en Rosette, die net acht is. Er arriveert een brief van een oude bekende, die Vianne terugroept naar Lansquenet, het dorp waar zij ooit een chocolaterie opende. Met haar dochters keert Vianne er terug; ze bezoekt vrienden en ontdekt dat er in Lansquenet veel is veranderd. In haar vroegere winkel is opnieuw een vrouw alleen komen wonen, die - net als zijzelf acht jaar eerder - niet welkom is...

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Bekijk de trailer van De zoethied van perziken:

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De prinses - Wendy Holden

 • De vrouwen van het wijndomein - Linda Winterberg

 • Liefs van mij – Jessica Saunders

 • Tijden van amandelbloesem – Carmen Bellmonte

 • Ugly Girls - Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson

Gerelateerde artikelen

 • Top 10 films over eten

 • Smaragdgroen

 • Recensie: Selectie (Selection-trilogie 1)

 • Recensie: Rood als bloed

 • Recensie: De schroeiproeven

Zoek in artikelen