In gesprek met Tamar Cohen

Tamar Cohen is al meer dan twintig jaar journaliste en heeft gewerkt voor grote namen als The Times en Marie Claire. Onlangs is haar debuutroman uitgekomen in Nederland: De wraak van de minnares. Chicklit.nl interviewde haar over de bijzonder invalshoek van dit boek, haar inspiratiebron en haar nieuwe boek dat er alweer aan zit te komen.

Chicklit.nl: De wraak van de minnares is je debuut. Wilde je altijd al schrijfster worden? Of kwam die droom pas later in je leven?
Tamar Cohen:
Eerlijk gezegd wilde ik altijd al boeken schrijven. Ik kwam er pas aan toe toen ik ongeveer zevenenveertig was. Waarschijnlijk door gebrek aan focus. Het is niet zo dat ik daarvoor niet schreef. Ik ben namelijk al meer dan twintig jaar journaliste en heb al een hoop non-fictie geschreven. Elke keer als ik fictie probeerde te schrijven, gaf ik halverwege op omdat ik dan aan mezelf begon te twijfelen. Dan dacht ik: wie gaat dit nou lezen? Wat bezielde me om te denken dat ik kon schrijven? Waar gaat het heen met dit plot? Bij De wraak van de minnares had ik voor het eerst de kracht om door die twijfel heen te breken.

Chicklit.nl: Wat inspireerde je om De wraak van de minnares te schrijven? Heb je dingen gebaseerd op eigen ervaringen of heb je een hoop research moeten doen?
Tamar Cohen:
Iedereen krijgt wel eens te maken met een gebroken hart. Iedereen weet wat voor gekheid dat met zich mee kan brengen. Ik wilde laten zien hoe een vrouw reageert wanneer ze wordt afgewezen door een man. De focus ligt vaak op de vreemdgaande man en zijn huwelijk en dat zette mij aan het denken over de vrouw in deze situatie. Hoe zou zij reageren en omgaan met alle boze reacties? Daarnaast zijn er genoeg websites over ontrouw en ik moet toegeven dat ik vrij geobsedeerd raakte met het lezen van andermans verhalen – of dat nu puur voor de research was of gewoon uit nieuwsgierigheid, is moeilijk te bepalen. Op deze anonieme websites beschreven mensen hun diepste emoties en fantasieën voor wraak. De wraak van de minnares kwam voort uit deze verhalen en uit de vraag wat er zou gebeuren als iemand die fantasieën daadwerkelijk zou uitvoeren.

Chicklit.nl: Zijn er boeken (of schrijvers) die je inspirerend vind? En hebben die jouw werk beïnvloed?
Tamar Cohen:
Er zijn heel veel schrijvers die ik inspirerend vind! Het probleem van een schrijver zijn, is dat de inspiratie nu samenhangt met jaloezie. Als ik een goed boek lees, zoals Life After Life van Kate Atkinson, dan denkt het ene deel van mij ‘wow, dit is geweldig’, maar aan de andere kant denk ik ‘waarom heb ik dit niet geschreven?’ Ik denk dat elk goed boek dat je leest indirect invloed heeft op de dingen die je zelf schrijft, omdat ze een onderdeel worden van jezelf en hoe jij de wereld ziet. Natuurlijk heb ik wel eens de neiging om een schrijver te imiteren, om vervolgens de volgende ochtend weer alles streng na te kijken, zodat het wel mijn eigen verhaal blijft.


Chicklit.nl: Waarom heb je besloten De wraak van de minnares in de vorm van een dagboek te schrijven?
Tamar Cohen:
Het boek gaat over een vrouw die langzamerhand haar grip op de realiteit verliest door een gebroken relatie. Het dagboek, gericht aan haar voormalige geliefde, zorgde ervoor dat ik het proces van Sally’s mentale situatie goed kon volgen, maar zo kon ik ook haar stem en gevoelens meer directheid geven, wat anders niet mogelijk zou zijn geweest. Zo kwamen de gevoelens krachtiger over.

Chicklit.nl: Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Sally. Had je moeite met het schrijven vanuit haar perspectief en om in haar hoofd te kruipen?
Tamar Cohen:
Het is grappig, want toen ik eenmaal de stem van Sally in mijn hoofd had, kwam de rest vrij gemakkelijk. Ik heb een paar vrienden door een traumatische break-up zien gaan. Iedereen die dat ooit heeft meegemaakt of gezien heeft hoe iemand daar onder leed, zal de verschillende stadia van ontkenning, rouw en boosheid herkennen. Met Sally nam ik deze natuurlijke reacties en beschreef ik ze op een extreme manier.

Chicklit.nl: Is er een boodschap die je wilt meegeven met De wraak van de minnares? Of is er iets dat je hoopt dat mensen leren van het boek? 
Tamar Cohen: Het was nooit mijn bedoeling geweest om een boek met een bepaalde boodschap te schrijven. De wraak van de minnares gaat over een vrouw die niet onder ogen kan komen dat haar affaire over is en niet ziet hoe haar obsessie haar eigen gezin kapot maakt. Het is zeker niet bedoeld als een reactie op de algemene aard van liefde of relaties. Wat ik hoop dat mensen leren van dit boek, is dat je voorzichtig moet zijn met het hart van iemand anders.

Chicklit.nl: Kun je ons iets vertellen over je nieuwe boek, The War of the Wives?
Tamar Cohen:
Het gaat over twee zeer verschillende vrouwen die ontdekken dat de man waarvan ze allebei hielden, een compleet dubbelleven leidde. Alles wat ze dachten te weten over zichzelf en hun geschiedenis blijkt een leugen te zijn. Het gaat over de worstelingen die het gebroken gezin doormaakt en hoe ze hun familiegeschiedenis proberen te herbouwen en een nieuwe toekomst proberen op te bouwen.

Chicklit.nl: Nog enkele laatste wijze woorden of advies voor de lezers van Chicklit.nl?
Tamar Cohen:
Blijf lezen. Boeken hebben mij geholpen om uit de meest duistere plekken te komen en zorgden ervoor dat ik me minder eenzaam voelde. Boeken kunnen je aan het lachen maken op momenten dat je denkt dat je nooit meer iets grappig zult vinden. En boeken kunnen je aan het huilen maken, wanneer je alles er even uit moet gooien. Ze kunnen je uitdagen of waarschuwen. Er zijn een hoop mooie boeken in de wereld. Read widely, be happy!

De wraak van de minnares

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wat als hij beloofd heeft altijd van je te houden? Wat als hij gezegd heeft je nooit te zullen verlaten? Wat als hij, telkens opnieuw, tegen je loog? Moet hij daar dan niet voor gestraft worden ? Vijf jaar lang hebben Sally en Clive een passievolle affaire gehad. Nu heeft hij haar gedumpt, om zich geheel aan zijn vrouw en gezin te wijden, terwijl Sally radeloos in haar slechte huwelijk achterblijft. Het begint met een onschuldige wandeling langs zijn huis en de brasserie waar zijn zoon werkt. Dan neemt Sally contact op met Clives vrouw en dochter. Maar dat moet toch kunnen? Dat zijn heel normale dingen om te doen met vrienden, nietwaar? In haar obsessie om op de hoogte te blijven van zijn leven, verliest Sally haar eigen gezin en zichzelf langzaam uit het oog. Totdat het lot voor een onverwacht bitterzoete wraak zorgt.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

 • Liefde in het spel - Elena Armas

 • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

 • 10 interviews van Chicklit.nl die je wilt lezen

 • In gesprek met Myrthe van der Meer

 • Moeder-dochter interview met Betty en Mahtob Mahmoody

 • In gesprek met Mel Wallis de Vries

 • Joss Stirling over Soulmates

Zoek in artikelen