De Leesclub interviewt Mia March

Een tijdje terug stond het ontroerende en krachtige boek De Meryl Streep filmclub centraal bij de Chicklit.nl Leesclub. De VIP-readers die dit boek lazen, kregen een uitzonderlijke kans: zij mochten vragen afvuren op Mia March, de persoon achter dit indrukwekkende verhaal. Een unieke kans, want ze beantwoordde nog niet eerder vragen afkomstig uit Nederland! Lees snel verder voor alle vragen en de antwoorden.

Ike: Hoe en wanneer ben je op het idee gekomen om te beginnen met het schrijven van boeken?
Mia March: 
Om heel eerlijk te zijn was dat toen ik midden in een scheiding lag, een schrijnend proces, en op een dag op mijn bank zat met een doos tissues, ijs en een stapel Meryl Streep-films. Meryl Streep is al heel lang mijn favoriete actrice en ik huurde wat van haar films om mijn gedachten te kunnen verzetten en weg te dromen. Toen ik Heartburn keek, moest ik voor het eerst sinds maanden weer lachen. Door Out of Afrcia droomde ik ver, ver weg en de film herinnerde me er ook aan om door te zetten. Ik stond op van mijn bank, nam plaats achter mijn laptop en begon aan hoofdstuk 1...

Tanja: Als je eenmaal hebt besloten waar je over wilt schrijven, hoe maak je daar dan een lopend verhaal van? Met andere woorden: hoe breid je een kort idee of verhaal dat je in je hoofd hebt uit?
Mia March:
Bij De Meryl Streep filmclub wist ik dat ik wilde schrijven over een breuk tussen verschillende vrouwen in een familie, die hun weg naar elkaar terugvinden door middel van het bekijken en bespreken van Meryl Streep-films. Aan de hand van de individuele verhalen van de vrouwen en de manier waarop ze communiceren - of juist niet communiceren - als familie, schreef ik de achtergrondverhalen. Een element in een verhaal leidt altijd tot een andere. Je creeërt een ''wat als'' en laat dan je verbeelding de vrije loop. 

Brigit: Wat doe je als je tijdens het schrijven van een boek (in dit geval De Meryl Streep filmclub) geen inspiratie hebt? Kijk je dan een film van Meryl Streep of...?
Mia March: Het kijken van Meryl Streep-films hielp me zeker als ik een inspiratieboost nodig had of als ik wilde dat mijn hersenen, hart en geest beter samenwerkten. Maar ik heb ook ondervonden dat lezen me inspiratie geeft. Net zoals een lange wandeling dit doet.

Nell: Hoe ga je te werk? Gewoon gaan zitten en beginnen met schrijven of doe je iets speciaals om op gang te komen?
Mia March:
Ik schrijf als mijn zoon (hij is tien jaar) op school zit. Ik ben eraan gewend om tijdens die uren te schrijven - anders hoor ik voortdurend: ''MAM!'' en krijg ik geen woord op papier. Ik zorg ervoor dat ik productief ben in die uren. Ik lees altijd het laatste hoofdstuk dat ik geschreven heb om weer helemaal in het verhaal te komen en ga dan van start.


Chantal: Waarom heb je Meryl Streep en haar films gekozen voor je boek De Meryl Streep filmclub en niet een andere beroemdheid?
Mia March:
Ik heb voor Meryl Streep gekozen omdat ze mijn favoriete actrice is, omdat ze een internationale schat is en omdat haar films zoveel voor mij gedaan hebben. Ze hebben mijn perspectief op bepaalde zaken veranderd en hebben mij dichter bij het begrijpen van mijn familie, vrienden en liefdesleven gebracht. Ik kijk al Meryl Streep-films sinds ik zestien ben en ik Sophie''s Choice in de bioscoop zag. Ze raakt me zoals geen andere acteur dat ooit gedaan heeft. Haar films bestrijken zo''n breed scala, van enorm grappige tot hartverscheurend ernstige films en alles wat daar tussenin zit.

Kim: Waar heb je de inspiratie vandaan gehaald voor het verhaal over de familie en het pension in De Meryl Streep filmclub? Ben je geïnspireerd geraakt door iets dat je echt is overkomen, is het het resultaat van je verbeelding of is het een combinatie van die twee?
Mia March: De inspiratie kwam uit mijn eigen leven! Mijn moeder en grootmoeder konden niet erg goed met elkaar opschieten, maar toch zijn we samen gaan zitten om The Bridges of Madison County te kijken. De film raakte ons allemaal. Daarna, in plaats van ieder onze eigen weg te gaan, bleven we om de film en de keuzes die Meryl Streeps personage maakte te bespreken. Die discussie veranderde onze relatie - het zorgde ervoor dat we met elkaar praatten, ons open stelden en van alles met elkaar deelden. Die nacht was een enorme inspiratie voor mijn boek.

Linda: Wat is je favoriete plek om te schrijven? Heb je bijvoorbeeld een favoriete kamer bij je thuis of schrijf je het liefste in de natuur?
Mia March:
Mijn favoriete plek om te schrijven is in mijn woonkamer aan mijn piepkleine bureautje - het is een prachtig bureau. Ik heb het bureau al tien jaar en het heeft een mooie bijpassende stoel. Het klinkt misschien een beetje raar, maar het bureau en de stoel inspireren me! Het bureau heeft allerlei hoekjes en gaten en herbergt al mijn favoriete spulletjes - speciale items van mijn reizen, foto''s van mijn zoon en mijn altijd aanwezige mok met Earl Grey-thee.

Esmee: Heb je iets gemeen met hoofdpersonages Lolly, Isabel, Kat en June uit De Meryl Streep filmclub?
Mia March:
Ik denk dat ik met alle vier de personages wel iets gemeen heb. Ze zijn ontstaan uit kleine stukjes van mijzelf, stukjes die ik zelf misschien niet eens zou herkennen. Dat is één van de verbazingwekkendste dingen van het schrijven van fictie - je ontdekt dingen over jezelf door het creëren van fictieve personages. 

De Meryl Streep filmclub

 • Auteur:

  Mia March
 • Verschenen:

  24 september 2012
 • Uitgave:

  ISBN 9789401600057
  Uitgever Xander
  336 pagina's
 • Oorspronkelijke titel:

  The Meryl Streep Movie Club
 • Uitgever:

  Xander
 • Genre:

  Feelgood/ Chicklit
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (5 stemmen)
 • Omschrijving:

  Isabel, June en Kat hebben elkaar jaren niet gesproken als Lolly, hun moeder en tante, vraagt of ze naar huis willen komen naar het hotelletje in Maine dat zij runt. Daar heeft Lolly een schokkende mededeling. Ineens bevinden de drie vrouwen zich op hun oude zolderkamer, van elkaar vervreemd geraakt, en op het punt de vrouw te verliezen die altijd voor ze klaarstond. Om het allemaal erger te maken staat Lolly erop dat ze elke vrijdag met elkaar Meryl Streep films kijken.
  Onverwachts begint dan de magie, en zien ze hun levens weerspiegeld op het grote doek. Door de filmavonden delen Isabel, June en Kat hun geheimen. En terwijl ze zichzelf en elkaar vinden, vinden ze ook de kracht om er voor Lolly te zijn.

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Nieuwsgierig? Lees hier vast een voorproefje:

   

Nieuwste artikelen

 • De monsterdokter 2: De beestachtige bedreiging - John Kelly

 • De grote race - Ruby Coene 

 • Het Zwarte Koninkrijk - Szczepan Twardoch 

 • Deze Young Adult boeken worden regelmatig verbannen 

 • Luna, Schaduw van de Maan - Lies Vervloet

Gerelateerde artikelen

 • In gesprek met Myrthe van der Meer

 • Lisette Jonkman trakteert op GRATIS eBook van Festivalkriebels

 • Moeder-dochter interview met Betty en Mahtob Mahmoody

 • In gesprek met Mel Wallis de Vries

 • Joss Stirling over Soulmates

Zoek in artikelen