Interview: De bekende YA schrijfster Lauren Kate

Lauren Kate, onder andere bekend van de populaire Fallen-serie, was op bezoek in Nederland. Binnenkort komt haar nieuwe boek Teardrop uit. Chicklit.nl sprak in Amsterdam met haar af voor een gezellig interview.

Chicklit.nl: Hoe is het gekomen dat jij boeken bent gaan schrijven? 

Lauren: Net zoals zoveel kinderen vond ik het vroeger altijd al leuk om verhaaltjes te bedenken, maar ik deed er nooit veel mee. Ik had er nooit over nagedacht dat schrijven ook echt een beroep kon zijn. Ik dacht altijd dat, als ik later groot zou zijn, ik net als iedereen een ‘gewone’ kantoorbaan zou hebben. Ik kende verder ook helemaal geen creatieve mensen…

Chicklit.nl: Maar het liep toch anders…
Lauren:
Ja dat klopt! Toen ik eenmaal ging studeren liep het toch anders. Ik had net mijn eerste tentamen politieke geschiedenis niet gehaald, dus ik baalde. Ik zag toen toevallig een flyer hangen waarop een cursus creatief schrijven werd aangekondigd. Je moest een verhaal inleveren om mee te mogen doen en de deadline was de volgende dag. Ik heb de hele nacht geschreven en werd aangenomen! Dat is waar het allemaal begonnen is.

Chicklit.nl: Wat is het beste schrijfadvies dat je ooit gekregen hebt?
Lauren:
Ik had een hoop ideeën, maar het werd nooit een boek. Als ik iets schreef begon ik voor het einde aan iets nieuws, omdat ik dat beter vond. Ik kreeg toen de tip een verhaal helemaal uit te schrijven, of ik het nou goed vond of niet. Ik heb toen mijn eerste outline gemaakt en heb een verhaal afgemaakt. Later kan je altijd nog redigeren, maar maak altijd je verhaal af!

Chicklit.nl: Heb jij nog gekke gewoontes als je aan het schrijven bent?
Lauren:
Toen ik begon met schrijven was ik daar heel gevoelig voor. Ik liet me beïnvloeden door de meest gekke dingen; van een bepaald paar sokken tot het geluid van de wind. Als er iets niet klopte, had ik een writersblock. Inmiddels weet ik beter en ben ik me ervan bewust dat dit nergens op slaat. Ik ga zitten en schrijf. Ook als ik mijn dag niet heb schrijf ik door. Ik kan het altijd nog aanpassen als ik de eerste versie van mijn boek af heb.

Chicklit.nl: Wanneer besloot je te stoppen met de Fallen-serie en iets nieuws te beginnen?
Lauren:
Voor ik het eerste Fallen-boek geschreven had! Ik wist waar de hele serie over zou moeten gaan en dat ik er dus vijf boeken over zou schrijven. Ik had een groots einde bedacht, maar dat heb ik wel iets aangepast. Toen ik het laatste boek schreef moest het slot iets aangepast worden, omdat de personages zich op een andere manier ontwikkeld hadden dan ik van tevoren had bedacht.

Chicklit.nl: Hoe was het om de serie te eindigen?
Lauren:
Het was raar, want je raakt gehecht aan de personages. Maar het was ook fijn, want ik kon weer aan iets nieuws beginnen. Ik hou van eindes die afsluitend en toch een tikje open zijn. Op die manier blijf je als lezer niet achter met onbeantwoorde vragen én kan je zelf ook nog wat invullen.

Chicklit.nl: En nu is Teardrop er; wat kunnen we ervan verwachten?
Lauren:
Ik had het verhaal al drie jaar in mijn hoofd en nu kon ik het eindelijk schrijven. Ik heb veel research gedaan, omdat ik verzonken steden een mooi onderwerp vind. Het is een combinatie van fictie, realiteit en een tikje bovennatuurlijkheid. Ik denk dat Teardrop een boek is om lekker bij weg te dromen.

Chicklit.nl: Wat is jouw favoriete boek?
Lauren:
Matilda van Roald Dahl. Mijn vader las mij vroeger altijd alle boeken van Roald Dahl voor, die vond ik zo mooi! Ik vond het nog fijner toen ik ze eenmaal zelf kon lezen. Matilda is wel echt mijn favoriet, vandaar dat ik mijn dochtertje ook zo heb genoemd. Ik hoop dat zij, als ze wat ouder is, net zoveel van lezen houdt als ik!

Bekijk hier een persoonlijke boodschap van Lauren Kate:
 

 

Teardrop

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (7 stemmen)
 • Omschrijving:

  Nooit huilen… Dat heeft Eureka’s moeder haar op het hart gedrukt. Nu is Eureka’s moeder onder mysterieuze omstandigheden verdronken en Eureka wil eigenlijk ook dood. Ze geeft alleen nog om een bijzonder boek. Daarin staat het huiveringwekkende verhaal van een meisje dat een heel continent in zee huilde. Als een vreemde jongen Eureka vertelt dat ze in gevaar is, krijgt hij haar ook bijna in tranen. Tranen die een wereld kunnen wegspoelen...

Meer info
 • Extra Informatie:

  Bekijk hier een persoonlijke boodschap van Lauren Kate:
   

Nieuwste artikelen

 • Even krabben - Rebecca Watson

 • Recensie: Ghostbusters: Afterlife

 • Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings krijgt een vervolg

 • Het spoor van de doden - Sarah Bailey

 • Luister deze kerst naar de allermooiste verhalen op Storytel

Gerelateerde artikelen

 • De beste Young Adult sprookjes

 • Deze Nederlandse acteurs bemachtigden allemaal een rol in Game of Thrones

 • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

 • De karakters van Once Upon a Time in vergelijking met hun geanimeerde tegenhangers

 • Top 12 beste young adult fantasy series

Zoek in artikelen