Interview: Maak kennis met nieuwkomer Eline Stiekema

In 2013 won Eline Stiekema de Chicklit schrijfwedstrijd van uitgeverij Sijthoff. Anderhalf jaar later is haar verhaal bijgeschaafd, heeft het een cover en een flaptekst gekregen en ligt het in alle boekwinkels. In een ontmoeting vertelt Eline wat ze allemaal heeft meegemaakt de afgelopen tijd, wat haar grootste wens is en wie haar favoriete personages zijn uit haar debuutroman Dubbelspel.

Chicklit.nl: Je wordt waarschijnlijk een ‘debuterend auteur’ genoemd. Maar je hebt al een keer eerder meegedaan aan een schrijfwedstrijd, ik vind overal op internet blogs en verhalen van je terug en ik heb ook wel eens iets opgevangen over doktersromannetjes. Hoe lang schrijf je nu eigenlijk al?
Eline: Als je rekent vanaf het moment dat ik kon schrijven, begon ik meteen. Maar ja, dat zijn natuurlijk kinderverhaaltjes. Als je het hebt over publiceren, begon ik vanaf mijn eindexamen in 2005 op internet een blog en op fora te schrijven.
 
Chicklit.nl: Na het winnen van de Chicklit Schrijfwedstrijd kwam je droom eindelijk uit: een uitgeefcontract. Hoe lang duurde het om te realiseren dat er een écht boek in de boekwinkels zou komen met jouw naam erop?
Eline: Het was eerst heel onwerkelijk, dus dat duurde wel even. Pas toen ik het omslag van het boek te zien kreeg en wat later - toen ik mezelf in de aanbiedingscatalogus van de uitgeverij zag staan - begon het écht tot me door te dringen. Eerst ben je bezig met herschrijven, dan is het nog een enorme work in progress. Als je cover en auteursfoto ineens af zijn, denk je: wow! Toen de aanbiedingscatalogus gemaakt was, kon ik die nog niet meenemen, maar ik mocht wel een foto maken met mijn mobiel. En toen ik de cover op Facebook postte, kreeg ik ook heel veel leuke reacties, dus ik was niet de enige op wie die goed overkwam.
 
Chicklit.nl: Wat is het leukste dat je is overkomen sinds het winnen van de schrijfwedstrijd?
Eline: Het maken van de auteursfoto was wel heel gaaf. Ik werd heel erg in de schijnwerpers gezet tijdens het maken. De tweede afspraak met mijn redacteur was ook wel een heel speciaal moment. De eerste keer hadden we vooral gesproken over hoe het zou gaan lopen het komende jaar, de tweede keer gingen we mijn manuscript inhoudelijk bespreken. Ze had zoveel leuke ideeën en ik had ineens zoveel inspiratie om het verhaal nog beter te maken. Dat vond ik ook wel een heel leuk moment. Dat ik ineens een gevoel had dat er nog heel veel gedaan kon worden. Dat was eigenlijk de leukste fase van het uitgeefproces, die eerste herschrijf-ronde. Ik heb bijvoorbeeld karakterdossiers gemaakt om mijn personages extra goed uit te werken en moodboards gemaakt ter inspiratie.
Nu is het ook heel leuk, maar toen zat ik nog echt in mijn eigen coconnetje.
 
Chicklit.nl: Is het niet moeilijk als er ineens iemand kritiek heeft op je verhaal?
Eline: Het scheelt dat Hedda niet de eerste de beste is, ze is erg goed. Ze heeft zo’n staat van dienst, van haar wilde ik wel het een en ander aannemen. Als zij naar je verhaal kijkt en commentaar geeft, is dat al heel wat! Ze heeft er echt kijk op en brengt haar feedback altijd op een manier waarop je het goed kan hebben. Dus eigenlijk had ik er niet zoveel moeite mee. Ik vond het alleen jammer dat ze wat kritiek had op het personage van Boris: hij moest beter uitgewerkt worden, of helemaal uit het verhaal verwijderd worden.
 
Chicklit.nl: Gelukkig heb je voor de eerste optie gekozen, Boris is één van mijn favoriete personages.
Eline:
Ja, leuk is hij hè?! Met de kritiek op zijn personage had ik het wel even moeilijk, maar je weet wat ze zeggen: kritiek die aankomt snijdt hout. En achteraf ben ik erg blij dat ik hem meer achtergrond heb gegeven.
 
Chicklit.nl: Heb jij ook een favoriet personage in Dubbelspel?
Eline: Wie ik het leukst vind om over te schrijven? Even denken hoor… Ik vind Bas altijd wel heel grappig om over te schrijven. Oh, Boris vond ik ook heel leuk. En Irma Draaisma natuurlijk. Idiote karakters zijn altijd het leukst om veel tijd aan te besteden.
 
Chicklit.nl: Het verhaal waarmee je de wedstrijd won, is niet precies het verhaal dat nu wordt uitgegeven. Wat is er allemaal veranderd?
Eline: Nicky heeft eigen verhaallijn gekregen, dat was in de eerste versie niet zo. Daarnaast heeft Boris een belangrijkere rol gekregen, met een eigen verhaal en er is nu een bepaalde spanning tussen Boris en Nicky. Verder heb ik hier en daar wat dingen nog wat uitgebreid en leuker gemaakt. Iemand merkte bijvoorbeeld op dat de personages heel vaak zaten te eten. Daar heb ik ook iets anders van gemaakt, zodat de personages ook nog eens iets anders te doen hebben. Een van de laatste dingen die ik heb aangepast, was Audreys honingdropjesverslaving. Ik vond dat ze een of andere rare tic moest hebben.
 
Chicklit.nl: Over honingdropjes gesproken: Dubbelspel smaakt naar meer. Zijn er al concrete plannen voor een volgend boek?
Eline: Nog niet heel concreet. Wel heb ik al een paar ideeën bedacht, die ga ik binnenkort bespreken met de uitgeverij. Misschien ga ik een eerste hoofdstuk schrijven, dan merk ik al heel snel waar ik mee verder kom.
 
Chicklit.nl: Je bent een tijdje scoutingleidster geweest en je hebt alle kleuren haar gehad. Zijn er nog meer dingen die we nog niet van je weten maar die wel de moeite van het vermelden waard zijn?
Eline: Wow, dat is een goede vraag! Dat ik van katten houd is inmiddels ook wel redelijk duidelijk, ik ben stiekem een poezenvrouwtje... (Er liggen stapels kattenboeken, in de gang hangen geschilderde Siepies van Jip en Janneke op de muur en ze voert haar kat Liesje met liefde iedere avond een hapje vlees dat erg stinkt en waar ze stiekem van walgt). 
 
Chicklit.nl: Door de omgekeerde bucketlist op je blog, kun je jou heel goed leren kennen. Maar wat wil je nog persé een keer doen als je er de kans voor krijgt?
Eline: Ik wil heel graag een tijdje door Amerika reizen. Vooral Californië trekt me heel erg aan. En het lijkt me ook heel vet om Las Vegas te zien. Vriendinnen hebben een heel gave roadtrip gemaakt, dat wil ik ook wel heel graag doen. Een enorme auto huren en dan rondreizen. Dat is iets wat ik echt nog móet doen.
 
Chicklit.nl: Zijn er ook dingen die toen op je lijst stonden, maar die je inmiddels hebt gedaan?
Eline: Dat Dubbelspel uitkomt natuurlijk en dat ik meer met mijn blog doe. Ook wilde ik toen gezonder gaan eten en veel sporten. Dat doe ik nu ook! Ik ben wel echt goed bezig met die bucketlist. Ik ben zelfs naar New York geweest! Er schiet me trouwens nog een idee voor de bucketlist te binnen. Dit staat er al op sinds mijn tiende, ik wil heel graag een keer een kat laten jongen.

Dubbelspel

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (12 stemmen)
 • Omschrijving:

  Audrey is net begonnen met haar nieuwe baan. Op de eerste dag ontmoet ze Tim. Ze valt als een blok voor hem. Wat Audrey niet weet, is dat Tim en zijn tweelingbroer Bas in het geheim een reality-tv-programma maken. Voor het programma moeten ze daten met een meisje en haar laten geloven dat ze een en dezelfde persoon zijn. Audrey is de ideale kandidaat, tot Tim ook verliefd op haar wordt. Hij krijgt het steeds benauwder van de situatie, maar er is geen weg meer terug. Wie wordt de winnaar van de show?

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Eline Stiekema won met Dubbelspel de Chicklit Schrijfwedstrijd 2013 van uitgeverij Sijthoff. 

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Bloedwraak - Marcella Kleine

 • Recensie: Lotgenoten - Sabrine Ingabire

 • Twisted Lies - Ana Huang

 • Koude harten - Gunnar Staalesen

 • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

Gerelateerde artikelen

 • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

 • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

 • 10 interviews van Chicklit.nl die je wilt lezen

 • In gesprek met Myrthe van der Meer

 • Gratis e-teaser van Lisette Jonkman: Pizzageur & Maneschijn

Zoek in artikelen