Interview met James Frey: over het einde van de wereld en puzzelen

Twaalf Spelers, geen regels en maar één winnaar, met als beloning dat zijn of haar bloedlijn het Eind zal overleven. Dat is Endgame. Endgame – De opdracht, het eerste deel van een nieuwe trilogie, vertelt het verhaal van deze strijd. Chicklit was nieuwsgierig naar waar het idee voor dit boek over het einde van de wereld vandaan kwam en hoe het precies zit met de puzzel in het boek. Gelukkig was James Frey op bezoek in Amsterdam om tekst en uitleg te geven.
 
Chicklit: Waar komt het idee van een boek over het einde van de wereld vandaan?
James Frey: Het einde van de wereld biedt veel drama en veel verschillende elementen om in een verhaal mee te spelen. Daarnaast paste het bij ons idee van een boek met een puzzel. Als je een wereldwijde schattenjacht wilt uitzetten, moet je ook een verhaal vertellen over een wereldwijde schattenjacht.
 
Chicklit: Het is gelukkig dus niet zo dat je het einde der tijden ziet naderen?
James Frey: Ik denk dat iedereen daar wel eens over nadenkt, maar ik ben niet iemand die een bunker onder zijn huis heeft. Het oorspronkelijke idee is zelfs meer geïnspireerd door een boek dat ik gelezen heb toen ik tien jaar was. Dat boek bevatte een puzzel waarvan de oplossing je naar een plek op aarde leidde waar de schrijver een gouden haas begraven had. Dat was echt het coolste boek dat ik ooit gelezen had. Ik bleef het maar lezen, al puzzelend naar de oplossing. Dat wilde ik ook: een boek dat meer is dan een boek.
 
Chicklit: Heb je veel research gedaan voor het schrijven van Endgame?
James Frey: Research doen is niet zo ingewikkeld meer tegenwoordig. Dankzij het internet is alles binnen handbereik. Het is bijna lastiger een keuze te maken uit al die informatie. We hebben bewust gekozen voor oude culturen waar weinig over bekend is, zodat we veel zelf in kunnen vullen. De Mu bijvoorbeeld: de Japanners weten van hun bestaan, maar daarmee houdt het wel ongeveer op. Zo konden we zelf tradities en gebruiken invullen.
 
Chicklit: Hoe ging het schrijven van een boek met een puzzel in zijn werk?
James Frey: Het duurde een jaar om het boek te schrijven, een jaar om de puzzel in elkaar te zetten en een jaar om al het andere te regelen. Het was echt een meerjarenproject voor meerdere personen. Samen schrijven is echt heel anders dan alleen in een kamertje zitten schrijven. Je deelt alles met elkaar, je denkt met elkaar mee en je hebt lol samen. Ik heb veel plezier beleefd aan het hele proces.
 
Chicklit: Waarom wordt het verhaal verteld vanuit zoveel verschillende perspectieven?
James Frey: Endgame is een universeel boek. Het verhaal zou niet gewerkt hebben verteld vanuit slechts één persoon. Ik heb zelf ook geen favoriete Speler. Daar ga je dan toch op focussen en dat valt op. De slechteriken zijn altijd leuk om over te schrijven. Maar uiteindelijk moet je aan iedereen evenveel aandacht besteden om het geheel te laten werken.
 
Chicklit: Hoe zou jij het aanpakken wanneer jij een Speler in het Spel zou zijn?
James Frey: Ik geloof niet dat ik het erg lang zou volhouden, ik zou vrij snel dood zijn. Ik heb ook geen idee wat mijn strategie zou zijn. Bij het uitzetten van de strategieën hebben we geprobeerd deze zo goed mogelijk bij de culturen van de Spelers te laten passen. De een wil echt winnen, de ander wacht af, de derde is alleen uit op moorden. Ik denk dat in alle strategieën van de Spelers wel iets zit.
 
Chicklit: Wat kunnen we verwachten van de volgende delen van de trilogie?
James Frey: Het tweede boek is al klaar, aan het derde wordt nog gewerkt. Uiteraard weet ik al hoe het verhaal zal eindigen. Een serie schrijven kan niet zonder te weten hoe je verhaal zal lopen. Een tipje van de sluier: het wordt steeds spectaculairder. De andere twee boeken zullen ook een puzzel bevatten en als niemand voor het verschijnen van een nieuw deel de vorige puzzel heeft opgelost, wordt het prijzengeld alsmaar meer.
 
Chicklit: Kun je ons een hint geven bij het oplossen van de puzzel?
James Frey: Ik weet zelf niet eens wat de oplossing is! Ik heb wel het een en ander gezien van de opzet, maar ik weet echt niet alles. Het is ook best ingewikkeld. Ik verwacht dat het wel een jaar duurt voor iemand de puzzel opgelost zal hebben.


interview: Rianne Wijmenga

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • 10 interviews van Chicklit.nl die je wilt lezen

  • In gesprek met Myrthe van der Meer

  • Moeder-dochter interview met Betty en Mahtob Mahmoody

  • In gesprek met Mel Wallis de Vries

  • Boek van het Jaar 2013: stem op jouw favoriet!

Zoek in artikelen