Interview: gezellig kletsen met Veronica Roth

Voor het eerst was Veronica Roth, internationale besteller auteur van de Divergent Series, in ons prachtige Amsterdam. Omringd door boeken in het Ambassade hotel kletste Chicklit met haar over Divergent, de verfilmingen en haar nieuwe boek.

Hoe ben je tot het idee gekomen voor Divergent?

"Toen ik nog in college zat, koos ik voor een intro in psychologie, waarbij exposure therapie uitgelegd werd. Een persoon wordt bij deze behandeling herhaaldelijk blootgesteld aan datgene wat hem bang maakt. Door hier vaak genoeg mee geconfronteerd te worden, kun je over je angst heen komen, en dat vond ik een heel interessant. Het leek me geweldig om dit in een science fiction context te stoppen. En zo was het idee voor de simulaties geboren. Vanuit hier kwam ik weer op het idee voor onverschrokkenheid, en zo ontstonden ook de andere facties."

Stel je moest kiezen, in welke factie zou je dan zelf willen zitten?

“oeff, ik denk dat ik in geen enkele factie wil zitten! Maar als ik moest kiezen, zou ik gaan voor zelfverloochening. Vooral omdat het een vredig leven is, en goed!”

Dus, geen onverschrokkenheid voor jou?

“God nee, ik zou het niet overleven. Als ik op zo’n trein moest springen zou ik er vanaf vallen en meteen dood zijn, haha.”

Wie is je favoriete personage in de Divergent serie?

“Wow, dat voelt als kiezen tussen mijn kinderen. Maar dan kies ik toch voor Tris. Ik had het niet kunnen schrijven vanuit iemand anders perspectief. Ze is mijn favoriet omdat ze zo ingewikkeld is en totaal anders is dan ik ben. Het is interessant om te schrijven over een personage dat andere keuzes zou maken dan jij.”

Is er een karakter waar je jezelf in herkent?

“Ik denk dat ik me in alle karakters herken op bepaalde vlakken. Ook in de slechte kanten, want het zijn niet allemaal goede mensen! Maar als ik één iemand moet noemen, dan zou ik kiezen voor Tobias. Vooral omdat hij wat rustiger is en voor meer dingen bang is. Hij is veel voorzichtiger dan Tris, dus daar herken ik mezelf wel in.”

Waar ben jij het meest bang voor?

“Het is een dom antwoord, maar: insecten. Iedere keer als ik een nachtmerrie heb komen er kakkerlakken in voor. Eigenlijk ben ik bang voor alles, om eerlijk te zijn."

Veel personages hebben de dood gevonden in je boek, was dit moeilijk voor je?

“Ja, zo moeilijk! Sommigen waren makkelijker dan anderen, dat wel. Ik bedoel, het is niet zo moeilijk om een slechterik te doden. Eindelijk, dacht ik dan alleen maar, haha. Maar even serieus: ik denk dat niemand meer gehecht raakt aan de personages dan ik, omdat ze echt in mijn hoofd zitten. Maar voor het verhaal moeten ze soms verdwijnen, hoe lastig dat ook is. En als ik dan verder schrijf zonder hen, dan vind ik dat heel raar. Ik heb er zelfs wel eens om moeten huilen, bij Tris bijvoorbeeld.”

Had je ooit verwacht dat je boeken verfilmd zouden worden?

"Nee, echt niet! Ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht, omdat ik vooral boeken wilde schrijven. Maar ik vind het wel heel gaaf, het is leuk om dat wereldje te zien."

Ben je veel betrokken bij het maken van de films?

"Ja en nee. Ik heb een goede relatie met de mensen die er aan werken, dus zij houden me goed op de hoogte. Ik geef ook wel eens mijn feedback en probeer ze hier en daar te helpen. Maar ik ben een schrijver, en daar wil ik me het meest op focussen.

Hoe vind je de films in vergelijking met de boeken?

"Ik merk dat de films steeds meer verschillen van de boeken. De eerste film leek erg veel op het boek, bij het tweede deel werd dit al minder. De trailer van deel drie (ik heb de film zelf nog niet gezien) lijkt nog meer verschillend te zijn vergeleken met het boek. Maar dit vind ik geen probleem. Belangrijker is dat ik me kan blijven herkennen in de personages en ik vind het heel leuk om mijn eigen wereld opnieuw te kunnen beleven op een net wat andere manier."

Naar welke scène van de nieuwe film kijk je het meest uit?

"Wow, moeilijke vraag. Ik kijk het meest uit naar het begin van de film, hun ontsnapping uit de stad. Ik denk dat het intenser wordt dan in het boek. Want alleen al die hoge muur, die wordt zoveel groter op het scherm! Ik ben ook heel benieuwd naar de wereld buiten de stad."

Je komt met een nieuw boek! Hij komt waarschijnlijk uit in 2017, kun je ons daar iets meer over vertellen?

"Ik kan niet heel veel vertellen, het heeft nog niet eens een titel. Maar het speelt zich af in de ruimte en gaat over een jongen die een onverwachte samenwerking aangaat met zijn vijand, om zo wraak te nemen op iets. Ik ben er super blij mee, maar heb ook zoiets van: schiet op Veronica, ga verder schrijven! Dus ik ben er nu druk mee bezig."

Je zegt dat het in het straatje van Star Wars past, hoe bedoel je dat precies?

"Vooral dat het zich in de ruimte afspeelt, en dat er veel verschillende planeten en culturen zijn. Wat ik zo mooi vind aan Star Wars is dat het een supergrote wereld is, maar dat je maar enkele personages volgt. Dat wil ik ook over laten komen in mijn nieuwe boek. Het wordt in ieder geval een duologie voor young adults."

Hoe kwam je op het idee voor een Stars Wars type boek?

"Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de ruimte. Er zijn al heel veel boeken uitgekomen waar mensen voor het eerst in de ruimte zijn, en dat is ook interessant! Maar waar ik me meer op wil richten is de ruimte als fantasiewereld. Planeten in plaats van verschillende landen. De kans om een nieuwe wereld te creëren die niks te maken heeft met de onze."

Zal het heel anders zijn dan Divergent?

"Ik denk het wel. Ik ben nog steeds dezelfde persoon, dus de soort personages zullen wel overeen komen, maar buiten dit zal het heel anders worden."

Weet je al of dit boek ook verfilmd zal worden?

"Geen flauw idee. Het is moeilijk om daar al over na te denken, op dit moment ben ik al blij als het een boek wordt. Maar ik zal er zeker in geïnteresseerd zijn als de juiste mensen dat ook zijn."

En, komt er ooit nog een nieuw boek in de Divergent serie?

“Nee, ik denk het niet. Dat heb ik echt afgesloten met ‘Four’, wat moeilijk was. Maar ik vind het ook leuk om nu met iets nieuws te kunnen beginnen."

Heb je zelf ook veel gelezen toen je nog colleges volgde?

"Nee, haha. Eigenlijk niet. Ik moest zoveel lezen voor school dat ik er bijna geen tijd voor had. Ik werd pas echt enthousiast voor lezen toen ik dezelfde leeftijd had als mijn eigen lezers. Dat is denk ik ook de reden dat ik voor young adults ben gaan schrijven. Je kunt je compleet verliezen in een wereld en dat vond ik heerlijk."

Wat is jouw favoriete boek?

"Harry Potter! Maar dat zijn heel veel boeken, dus dat is niet helemaal eerlijk. Toevallig heb ik net ‘Fangirl’ gelezen, en die was zo mooi!"

Wat is voor jou de meest waardevolle schrijverstip geweest?

"Dat je het gewoon moet doen. De meeste schrijvers ontwijken het échte schrijven, maar je moet gewoon achter je computer gaan zitten en beginnen. Dat is mijn grootste advies."

Je bent in snelle tijd beroemd geworden, wat deed dat met jou?

"Ik was op het begin vooral heel nerveus door alle aandacht. Ik was net op het punt dat ik mezelf ontdekte, en die bekendheid maakte dit lastiger. Maar nu zie ik echt de mooie dingen ervan. Ik vind het zo fijn dat ik vooral jonge vrouwen inspireer met mijn verhalen. Zo vertelde iemand laatst tegen me dat ze gekozen had om met therapie te starten door iets wat ik op een event had gezegd. Dat soort ervaringen vind ik het mooist."

Nieuwste artikelen

  • De vuurdraak - Alastair Chisholm

  • Canary Islands - Charles van Haverbeke

  • Baba Jaga legde een ei - Dubravka Ugrešić

  • Rozen & revolutie - Sarah Maclean

  • De lijst van Violet Sopjes - David Vlietstra

Gerelateerde artikelen

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • De top 10 beste boekverfilmingen

  • De 40 beste complete Young Adult series 

  • 6x de spannendste dystopische boekenseries

  • 10 interviews van Chicklit.nl die je wilt lezen

Zoek in artikelen