Interview met James Dashner van The Maze Runner!

Zoals jullie weten hebben wij zo hier en daar een evenement waar bekende auteurs bijvoorbeeld boeken signeren, presentaties geven en ga zo maar door. Vorige week hebben Andrea en haar stagiaire Charlotte bij Paagman in Den Haag James Dashner ontmoet, en meegemaakt hoe hij een signeersessie van 2 uur gaf voor zijn fans! De dag erna, heeft Andrea hem geïnterviewd!

Er kwamen woensdag 16 maart rond de 250 mensen langs om hun boeken te laten signeren door de schrijver. Iedereen kent James Dashner natuurlijk van The Maze Runner series, maar hij was hier vooral voor zijn nieuwe serie The Mortality Dotrine. Het boek Survival Game, het laatste boek in de serie van zijn nieuwe serie, is eind februari verschenen. Dit was voor hem een goede reden om in samenwerking met de Boekids voor de eerste keer naar Nederland te komen. Hier hebben wij natuurlijk meteen van geprofiteerd, en zijn dus langs geweest.

 Andrea en Charlotte zijn de dag erna weer naar Den Haag gereisd, om hier James Dashner te interviewen, Hieronder kunnen jullie van alles te weten komen over de bekende auteur, zijn kijk op zijn succes, en zijn plannen voor de toekomst!

Scroll voor het Engelse interview naar beneden/ Scroll down for the English interview.

Interview by Andrea Koolen

Wie is James Dashner?

Ik ben gewoon een down to earth, normale man, ik houd van het vertellen van verhalen, en het maken van verhalen. Ik houd ervan om verhalen te lezen, ik houd van films en ik houd van tv. Ik houd vooral heel veel van sci-fi en fantasy, maar ik vind drama en romantiek ook erg leuk. Waar ik ook van kan genieten zijn geschiedenis films en series. Eigenlijk is er bijna niks wat ik niet leuk vind!

Wat is je favoriete film?

Ik zou een perfect uitgevoerde, goed geschreven en goed geacteerd historisch drama kiezen. Niet saai, maar alles van bijvoorbeeld Saving Private Ryan, tot aan Schindler’s list. Ik houd gewoon heel erg van het meemaken van geschiedenis, zodat het voelt alsof je er daadwerkelijk bij bent.

Wanneer begon je met schrijven?

Toen ik een kind was hield ik al van lezen, dus het idee van het schrijven van mijn eigen verhalen leek me heel cool. Toen ik jong was schreef ik al veel verhalen, maar ze waren vreselijk. Het is net als een kind die de droom heeft om een voetbalster of een acteur te worden, zo wou ik altijd auteur worden. Ik heb mijn eerste boek in college geschreven. Een kleine uitgeverij heeft het boek ook echt uitgegeven, het heet Adore in the Woods. Niemand heeft er ooit van gehoord, maar het was dus mijn eerste boek.

Heb je tips voor toekomstige schrijvers?

Jazeker, naar conferenties voor schrijvers gaan. Deze komen veel voor in Amerika, of dat hier zo is weet ik niet. Maar hier komen mensen samen, en vaak zal er een editor zijn die verschillende workshops geeft en je kritiek geeft op je werk. Ik heb hier zoveel van geleerd, en heb veel mensen ontmoet. Ik denk dat dit zeker mee heeft geholpen met mijn succes. 

Wat is je favoriete boek en film?

Mijn favoriete boek is De Beproeving, geschreven door Stephen King. Hij is mijn favoriete schrijver. Het is een enorm 1000 pagina groot boek, dat zich afspeelt na de apocolypse. Volgens mij maken ze er nu een film van, ze praten er al jaren over.

Wie is je favoriete personage van De Labyrintrenner en The Mortality Doctrine?

De Labyrintrenner: Ik zou zeggen dat Minho mijn favoriet is. Hij is sarcastisch en roekeloos, maar super loyaal. Ik denk dat je van alle personages, hem en zijn intenties nooit zal betwijfelen. The Mortality Doctrine (SPOILER): Hier is Sara mijn favoriet. Ze is heel slim en heel stoer. Ze houdt de groep bij elkaar. Ik mag haar gewoon heel erg. Andrea: Maar je hebt haar vermoordt! (lachend) James: Maar misschien is dat niet permanent. Ik vind het idee van een bitterzoet einde super leuk. Michael moet weer een tangent zijn, maar er is een mogelijkheid dat Sara met hem mee gaat. Hoewel ze dood is, hebben we haar intelligentie en haar persoonlijkheid gered. Hij zou een tangent versie kunnen creeëren. Ik heb het gevoel dat bij De Labyrintrenner iedereen overleed, en ik wil niet dat dit een cliché in mijn verhalen wordt. In mijn nieuwe serieis er alleen één grote dood, en zelfs dat heeft een grote kans op een soort gelukkig einde.

Hoe heb je het idee voor De Labyrintrenner gekregen?

Ik was geïnspireerd door veel dingen. Toen ik een kind was hield ik van doolhoven, vanwege De Beproeving van Stephen King. Lord of the Flies had ook een duidelijke rol in het verhaal. Jongens die gevangen zijn op één plek, en dit is eigenlijk precies wat er gebeurd in De Labyrintrenner. De tv show Lost, één van mijn favoriete tv shows ooit. De inspiratie van deze show is ook duidelijk terug te zien in het verhaal. Ze zitten allemaal vast op een eiland, dus het voelt als The Glade.

En voor The Mortality Doctrine?

Het idee hiervoor heb ik lang geleden gekregen door The Matrix. Ik bleef steeds denken dat er ergens in de film een twist zou komen, en die kwam maar niet. Dat bleef bij me hangen. De film Inception gaf me ook het idee. Dit is eigenlijk het grote thema van de The Mortality Doctrine serie. Het maakt me gek dat het een wereld, in een wereld, in een wereld is. Deze 2 films hebben me absoluut het meest geïnspireerd.

Wat vindt je van de films? Vindt je het erg dat ze hier en daar wat dingen veranderd hebben?

Ik ben erg blij met de films, dit is absoluut het hoogtepunt van mijn carriére. Ik ben zo’n grote film fan, en om een film te zien die gebaseerd is op iets wat ik heb geschreven is geweldig. Zien hoe de film wordt gemaakt, het bezoeken van de sets, de cast en iedereen achter de schermen leren kennen. Ik waardeer het dat de fans zich niet teveel druk maken over de veranderingen in de film. De tweede film is heel anders dan het boek. De eerste film was zo gelijk aan het boek als het maar kon. Ik had het leuk gevonden als ze de tweede film meer als het boek hadden gemaakt, hier had ik best wat dingen aan willen veranderen. Maar het belangrijkste vind ik dat het een erg goed gemaakte film is. We hebben veel gepraat over de derde film, en of we deze meer als het boek konden maken, en dat hebben ze geprobeerd. Het ding is, de boeken zullen er altijd zijn. 20th Century Fox veranderd de boeken zelf niet. Op een bepaalde manier is het alsof je het boek weer voor de eerste keer beleefd, omdat je niet precies weet wat er gaat gebeuren. Maar het is nog steeds dezelfde wereld, dezelfde personages, en de basic plotines zijn er ook allemaal. Ik vertel de mensen om het te omarmen en ervan te genieten, veel meer kunnen we er toch niet aan doen!

Had je wat te zeggen over de maak van de film?

Ik heb geen finale beslissingen gemaakt; ik heb het omarmd. Ze hebben me om veel advies gevraagd, maar er waren ook dingen waar zij sterke meningen over hadden. Het is hun film, ik heb ze het recht gegeven om te doen wat ze willen met het verhaal. Zij zijn de experts, dus zij zullen vast weten wat goed is! Ik heb gewoon geleerd om blij te zijn met de balans. Voor mij is het zo geweldig om dit mee te maken. De film heeft geweldige acteurs, goede visuals, en goede muziek. Het is moeilijk om meer te vragen, terwijl ik er al zo gelukkig mee ben.

Wat vindt je van de casting? Zijn de personages wat je in gedachte had?

Het is grappig, want bij de casting matchten veel van hen wel mijn visie, en sommigen niet. Het is ook grappig dat ik me eigenlijk bijna niet meer kan herinneren of ze wel matchen, omdat alle acteurs daadwerkelijk de personages zijn geworden in mijn hoofd. Dus nu matcht eigenlijk iedereen met de personages! Toen ik de prequel schreef, moest ik trouw blijven aan het boek, en niet de film op me in laten spelen. Newt was het grootste verschil. In het boek wordt hij beschreven als een grote gozer met lang blond haar, maar ik vind dat Thomas Brodie-Sangster nog steeds zijn gedachte heeft vastgehouden, en werd dus ook Newt in mijn gedachten. In de prequel heb ik Newt nooit beschreven, omdat het prima is als fans zich hem voor willen stellen als Thomas Brodie-Sangster, dat wilde ik niet van hun wegnemen. Je kan je nu zelf voorstellen hoe hij eruitziet.

Het personage van Thomas, Chuck, Alby en Minho zijn precies zoals ik ze me had voorgesteld. Gally is verschillend in de film, omdat hij in het boek zwart haar heeft, maar Will Poulter heeft de rol zo goed gespeeld. Hij komt ook terug voor de derde film, de hele cast heeft opnieuw getekend voor de film. Ze filmen het derde deel op dit moment. Will Poulter is nog niet naar de set gegaan, maar als je de boeken hebt gelezen, verwacht je toch wel dat hij terugkomt. Ik denk dat ze wachten om een grote aankondiging te doen, zodat mensen blij zullen zijn dat hij terugkomt. Als hij naar Vancouver gaat, zal dat een groot ding worden op social media etc. Zijn carriére zit op een top nu, net als dat van Dylan O’Brien. We hebben ze allemaal gelukkig op tijd binnen gehaald, als we dat nu bij ze probeerde zou het erg moeilijk zijn om ze te kunnen huren voor de films!

Wordt The Mortality Doctrine ook een film?

Hier werken we aan, er zijn zeker mensen geïnteresseerd. Ik hoop met heel mijn hart dat het lukt!

Houd je van gamen?

Ja, ik houd heel erg van gamen en technologie. Ik wou dat mijn tweede serie anders zou voelen dan De Labyrintrenner. Ik wou alles doen, behalve het "after-the-apocolypse" ding. Ik vind het leuk dat het zich in de toekomst afspeelt, maar in een normale tijd waar technologie heel gevorderd is. Ik ben gefascineerd door de toekomstige technologie. Ik probeer atijd de nieuwste dingen uit, en over een tijdje is alles uit mijn boek misschien wel echt. Alles uit The Mortality Doctrine is niet alleen mogelijk, maar ook waarschijnlijk. Uiteindelijk zal de technologie dus misschien wel zo gevorderd zijn.

In allebei je boeken komt een kwade organisatie voor, is dit een fascinatie van je?

Dat is het een soort van. In De Labyrintrenner is Wicked een groep met onderzoekers en dokters die een genezing proberen te creeëren. Ik wou niet dat het een overheid was, omdat dat al zoveel gedaan wordt. In The Mortality Doctrine kan je door de serie heen niet beslissen of ze nou goed of slecht zijn. Voor deze serie had ik alles al uitgepland. Ik had alle drie de boeken al klaar toen ik begon aan het eerste boek. Het was een beter schrijf project, omdat ik al wist wat er later ging gebeuren. Dus ik kon ondertussen kleine aanwijzingen achterlaten. Als je het boek voor het eerst leest, zal dit je niet opvallen. Maar misschien als je het voor de tweede keer leest, dat je er wat aanwijzingen uit kan halen over Michael die een tangent is. Mijn editor had de plot twists en alles helemaal uitgepland.

Werk je al aan een nieuw boek?

Ja, het zal een horror, thriller, mysterie, iets anders, erg innemend, eng boek zijn. Maar het zal een stand alone novel worden. Misschien zal ik drie boeken schrijven die een kleine connectie met elkaar hebben, maar geen trilogie. Ik wil een pauze nemen van het schrijven van series. Ik denk dat dit mijn doelgroep ook een beetje zal uitbreiden. Het zal niet zo eng zijn als mijn andere boeken. Misschien zal ik wat grenzen opzoeken. Ik schijf het nog niet, maar alle plannen zijn er.

Kan je ons iets vertellen over Fever Code?

Het is iets wat de fans van De Labyrintrenner heel graag wouden. Ik praat er al jaren over. Het is een prequel dat je verteld over alle personages in De Labyrintrenner, voor het moment dat Thomas in het Labyrint terecht kwam. De mensen die nu dood zijn, leven in dit boek nog, dus iedereen is er! En het beste is: het is een prequel, dus je denkt dat je niet verrast kan worden, maar er zijn een aantal coole twists in het boek waardoor je dit wel zal zijn. Misschien zal het je een compleet andere kijk geven op alle andere boeken. Het boek komt in september uit. Je zal de boeken opnieuw willen lezen, omdat je de dingen nu anders zult zien.

 

Het feit dat ik Nederlandse lezers heb vind ik geweldig. Jullie zijn allemaal zo aardig, ook op social media. De uitkomst van de boeksigneersessie was meer dan wat ik gehoopt had. Vaak als ik en signeersessie in Amerika heb, komen er 50 of 60 mensen. Dus toen ik naar Nederland kwam, en er bijna 300 mensen op kwamen dagen, was het geweldig. Ik voelde me zo gewaardeerd. Ik bedoel, de fans weten niet of ik nog terug kom, ookal hoop ik van wel. Het is fijn om te zien hoe oprecht blij mijn fans zijn om me te zien, en hoe blij ik ben hun te zien en hun boeken te signeren. Het is super cool om mee te maken, en ik ben erg dankbaar. Jullie staan hoog op mijn lijstje nu! :)

Het originele, Engelse interview:

 

Who is James Dashner?

I’m just a down to earth, normal guy, I love story telling and consuming stories. I love to read stories. I love movies, I love tv. I really love sci fi, fantasy, but I also like drama, romance and I really enjoy historical movies and series. There’s really nothing I don’t like!

What is your go to movie?

I would pick a really well done, well written, well acted historical drama. Not necessarily boring. Just everything from Saving Private Ryan, to Schindlers List. I just really love experiencing history, when it feels like you’re actually there.

When did you start writing?

When I was a kid I really loved to read, so the idea of writing my own stories always seemed really cool. When I was young I was writing stories all the time, but they were terrible. It’s kind of like a kid who wants to be a football star or actor, I always had the dream to be an author. I wrote my first novel while I was in college. A very small publisher copied the book, it’s called Adore in the Woods. No one has heard of it, but it was my first book.

Do you have any tips for writers to be?

Yes I sure do. To attend conferences for writers. These are very common in America, not sure about here. People will get together and often an agent or editor will teach classes and critic your work. I just learned so much of those conferences and I met a lot of people. I think all of that led to my success.

What is your favorite book and movie?

My favorite book would have to be The Stand written by Stephen King. He is my favorite author. It’s a giant 1000 page book, and it’s post apocalyptic. I think they’re making it into a movie now, they’ve been talking about it for years.

Who is your favorite character from The Maze Runner en de The Mortality Doctrine? (spoiler)

The Maze Runner: I always say my favorite is Minho. Because he is sarcastic and reckless, but he is fiercely royal. I think of all the characters you never doubt him or his intentions. The Mortality Doctrine: Sara is very levelheaded, very smart and very brave She keeps the group grounded together. I just really like her. Andrea: But you killed her! (laughing) James: It may not be permanent. I really loved the thought of a bittersweet ending. Michael has to go back to being a tangent, but there is a possibility of Sara joining him even though she’s dead, we saved her intelligence and her personality. He could (and does) create a tangent version. I feel like with The Maze Runner everybody died, and I didn’t want it to become a cliché. In my new series there’s really only that one major dead, and even that has a very potential somewhat happy ending.

How did you get the idea for The Maze Runner?

It was inspired by so many things. As a kid I loved mazes, because of The Shining by Stephen King. Lord of the Flies had a pretty obvious influence on this story. With a group of boys being trapped, that’s exactly what happens in The Maze Runner. The tv show Lost, one of my favorite tv shows of all time. I think the influence here is also pretty obvious. They’re all trapped on an island, so it kind of feels like The Glade.

And for The Mortality Doctrine?

The idea for that started way back because of The Matrix. I kept thinking that a certain twist would come out in the movie, and it never did. So that stuck with me. Also the movie Inception. It’s pretty much the major theme of the new series. It freaks me out to think about a world in a world in a world. These two movies were by far the biggest influence in my new series.

What do you think about the movies? Did you mind them changing some things?

I’m very happy with the movies. It is by far the highlight of my career. I’m such a movie fan. So to see a movie based on something I wrote is amazing. Seeing the process of making a movie, visiting the sets, getting to know the cast and everyone. I just tell the fans not be too worried about the changes in the movie. The second movie is very different from the book. I would have liked it if they would have made the second film more like the book. The first movie was as true to the books as it could be. In the second one there were some things that I would change a little bit. But most importantly I feel like it’s a very well made movie. We have talked a lot about making the third movie feeling closer to the book, they tried to do that. But you know, the books will always be there. 20th Century Fox is not changing my actual books. In a way it’s like experiencing the book for the first time, because you don’t really know what’s going to happen. But it’s the same world, same characters, the basic plotlines are all there. So I tell people to just embrace it and enjoy it, there’s nothing we can do about the changes so just enjoy it. I am also happy that they did not split the last movie in a part one and a part two. That would not be good for the story.

Did you have a say in things?

I don’t make final decisions; I just embrace it. They did ask me for a lot of advice, and I did try to get some things to be pushed threw. But there were some things they felt strongly about to change. It’s their movie, I gave them the right to do what they want with the story. They’re the experts, so I just learned to be happy with the balance. For me it’s such a thrill to experience all of it. It has great acting, great visuals, great music. It’s hard to push my luck by asking for more.

What do you think about the casting? Are the characters what you imagined?

It’s funny because at the casting, a lot of them did match my vision, some of them did not. It’s also funny because I almost can’t remember, because all of those actors have become the characters in my head. So now everyone matches the characters. So when I wrote the prequel, I had to stay true to the books, and not let the movies influence me. Newt was the biggest difference, in the book he is described as a big guy with long blonde hair, but I still feel like Thomas Brody-Sangster still captured the spirit of him, and he became Newt in my mind. With the prequel I never really went out of my way to describe him visually again, because it’s fine if movie fans want to imagine him as Thomas Brodie-Sangster, I didn’t want to take that away from them. You can just picture him however you want.

The character Thomas is exactly how I pictured him. Chuck, Minho, Alby are also exactly how I pictured them. Gally is a little different because he had black hair in the book and is a little bit rat like, but Will Poulter did such a great job with this role. He’s coming back for the third movie, they actually all resigned for the new movie, they’re filming right now. Will Poulter hasn’t gone yet, but the people that have read the books, will assume that he comes back. I think they’re waiting to make a big announcement about it, so people will be excited about him coming back. When he goes to Vancouver that will be a big deal. His career is sky high now. Dylan O’Briens career is also taking off. We just got them all at the right time! If we tried to go out now and sign all these actors, it would be really tough.

Will The Mortality Doctrine be a movie to?

We are working on it. There are people interested. With every ounce of my soul I hope that it happens!

Do you love gaming and technology? 

Yes I do really love gaming and technology. I wanted The Mortality Doctrine to feel very different from The Maze Runner. I wanted to do anything but the post-apocalyptic thing. I still like it going to the future, but just normal in a time where technology is very advanced. I’m fascinated by future technology. I’m always trying to get the newest technology and gadgets. In a little while it could all be real. In The Mortality Doctrine the technology and everything is not just possible, but probable. Eventually the technology will maybe get that advanced.

In both your book series a evil cooperation is present, is this a fascination of yours?

It’s kind of like a version of that. In The Maze Runner, Wicked is not a government, more a group of scientists and doctors trying to create a cure. I didn’t want it to be a government because it’s done so much. In The Mortality Doctrine throughout the series you can’t decide if they’re good or bad. For this series I already planned everything ahead. I outlined all three books before I started on the first book. It was better for the writing project, because I knew what was happening later. So I could plant little clues throughout the book. If you will read the book the first time, you won’t notice them. But maybe if you’ll read it for a second time, you will notice the clues on him maybe being a tangent. My editor made it very planned with all the plot twists.

Are you already working on another book?

Yes, the idea is there! It will be a horror, thriller, mystery, something very different, very intriguing, scary. Inspired and like the Stephan King books. It will be one book (stand alone novel). Maybe I will write three books that have a very tiny connection between them, but no trilogy. I want to take a break from writing series. I think this will expand my audience group a little bit. It will not be to scary for my young adult readers. But it will maybe push some boundaries. I’m not writing yet, but the plan is there.

Can you tell as something about Fever Code?

It’s something that the fans of The Maze Runner have really been wanting. I’ve talked about it for years. It’s a prequel that tells about all characters in The Maze Runner, before the moment that Thomas came into The Maze. The people that died have been resurrected, so they’re all there! Everyone is in the book. And the greatest thing: because it’s a prequel you think you can’t be surprised, but there’s actually some pretty cool twists in it, so you will be. Maybe it will give you a different look on all the books. It will probably be released around September 2016. It makes you want to read the books again, because you will see things differently.

Interview door: Andrea Koolen

 

The fact that I have Dutch readers is amazing, you’re all so nice, also on social media. The turn out of the booksigning was way beyond what I was hoping. Often when I do a signing in America, we got 50 or 60 people showing up. So whneI go to Holland and have almost 300 people shop up, that’s amazing. I just felt so appreciated. I mean, they ever know if I come back, even though I hope so. It’s a thrill to see the genuine joy, to see my fans and sign their books, it’s a really cool experience. I’m very thankful. They are high on my list now! :)

Nieuwste artikelen

  • Friends fouten die je waarschijnlijk nooit zijn opgevallen

  • De beste Young Adult liefdes

  • Deze actrices verborgen hun zwangerschap niet op tv

  • Zo had de Harry Potter cast eruit moeten zien volgens de boeken

  • Deze acteurs vonden het vreselijk om elkaar te zoenen

Gerelateerde artikelen

  • 6x de spannendste dystopische boekenseries

  • Recensie: De doodskuur

  • Recensie: Geestesoog

  • Recensie: De schroeiproeven

  • Recensie: De virus code

Zoek in artikelen