Interview met Stephanie Garber van Caraval met spoilers

Stephanie Garber is een Amerikaanse auteur die bekend is geworden met haar Caraval-trilogie. Ook in Nederland is deze serie ontzettend populair en deze auteur heeft dan ook al aardig wat fans verzameld. Stephanie Garber was in Nederland en uiteraard sprak Chicklit.nl met deze fantasy schrijfster.

 

Lees HIER het interview zonder spoilers!

Pas op! Spoilers voor de gehele Caraval-trilogie!

Interview met Stephanie Garber     Interview met Stephanie GarberBron: Luitingh Sijthof

Gefeliciteerd met Finale, het laatste boek in de Caraval-trilogie! Ben je naast het schrijven van een nieuw boek van plan om ook nog meer boeken te schrijven in de wereld van Caraval?

Dat is een goede vraag! Ik kan de vraag op dit moment niet beantwoorden, maar wat ik wel kan zeggen is dat ik zeker graag meer boeken zou willen schrijven in de wereld van Caraval. Toen ik Finale had geschreven voelde dat aan als een goed einde voor Scarlett en Tella, maar ik zou het erg leuk vinden om andere delen van die wereld en andere karakters te ontdekken. Ik heb in Finale  daarom zeker een aantal mogelijkheden geplaatst voor een nieuw boek. Ik heb dit met opzet gedaan omdat ik heel graag een keer terug wil keren naar deze wereld. Voor nu heb ik nog geen plannen en ik wil niet met deze serie doorgaan alleen maar om nieuwe boeken te produceren. Maar als ik daadwerkelijk terugkeer, dan wil ik dat het iets is waar zowel ik als de lezers enthousiast over zijn.

Is één van die mogelijkheden misschien het kind van Tella en Legend?

Ja, dat is zeker een van de mogelijkheden. Dat is één van de vragen die het meest aan me worden gesteld. Ik heb die verhaallijn erin geschreven omdat ik vond dat Tella op deze manier als het ware full circle is gekomen en ik heb meteen een eventuele mogelijkheid voor een nieuw verhaal. Dus ik heb die verhaallijn er zeker met opzet in geplaatst.

Wat is er precies met Legend gebeurd aan het eind van Finale? Heeft hij zowel zijn onsterfelijkheid als zijn magie verloren?

Hij heeft inderdaad zijn onsterfelijkheid verloren, maar hij bezit nog wel magie. Maar zijn magie is niet meer wat het was. Het is eigenlijk te vergelijken met de magie van Scarlett. Zij heeft het ook nog steeds, maar het is niet meer zo krachtig als dat het was. Daarom kan Legend ook de uitvoering niet meer tot leven brengen omdat hij daar de kracht niet meer voor heeft.

Wist je al hoe de serie zou eindigen toen je bezig was met het eerste boek?

Nee, ik wist zelfs niet dat het een serie zou gaan worden toen ik het eerste boek schreef! Ik had nog geen agent en ik had nog geen boekdeal. Ik wist niet eens of het me zou lukken om mijn manuscript te verkopen. Ik schreef dus eigenlijk maar één boek en stopte er alles in wat ik belangrijk vond. Maar toen ik bezig was met het schrijven van Finale toen wist ik hoe het zou eindigen. Toen ik begon aan Caraval had ik geen idee waar het verhaal heen ging, maar hoe verder ik kwam hoe meer ik een idee van een eind kreeg. Daarom wilde ik ook graag een derde boek schrijven. Toen ik bezig was met het tweede deel wist ik al dat dat niet het einde zou zijn.

Was het moeilijk om de romantische verhaallijn van Tella met twee slechteriken te schrijven?

Ja, dat was zeker lastig. Ook voor dit boek was het een uitdaging. Met name was het lastig om het karakter van Legend "likeable" te maken. Hij doet namelijk een aantal dingen die niet helemaal door de beugel kunnen. Uiteindelijk heb ik het zo proberen te schrijven dat het Tella was die uiteindelijk de keuze maakte bij wie ze wilde zijn en waarmee iedereen tevreden zou zijn. Deze karakters zijn zeker een uitdaging geweest en ik ben zelfs bij een psycholoog geweest om over deze karakters te praten. Zo is één karakter een narcist en de ander een dwangmatige leugenaar. Ik vroeg aan die psycholoog hoe ik deze karakters kon schrijven en hoe ik ervoor kon zorgen dat ze konden veranderen. Maar zelf hou ik ontzettend van de slechterik. Ik heb er geen probleem mee om een karakter niet te mogen. Zo vind ik Jacks bijvoorbeeld ontzettend slecht en hij doet slechte dingen, maar juist daarom hou ik van hem.

Heb je er ooit over nagedacht om Tella te laten eindigen met Jacks in plaats van Legend?

Ik wist het in de eerste instantie nog niet zeker, maar ik neigde wel naar Legend. Ik probeerde het wel zo open mogelijk te houden zodat mijn karakters als het ware zelf konden beslissen wat er zou gebeuren. Soms heb je het gevoel dat als je een boek leest een auteur je een bepaalde richting op duwt. Dat wilde ik niet. Ik wilde dat zowel Jacks als Legend beiden voor Tella’s hart zouden strijden. Maar één van hen deed dat op de verkeerde manier en de ander weet zichzelf te veranderen.

Interview met Stephanie Garber      Interview met Stephanie Garber         Interview met Stephanie Garber         Interview met Stephanie Garber         Interview met Stephanie GarberWat was je inspiratie voor Caraval?

Ik was geobsedeerd met het idee van een spel. Ik liep al 2 jaar met het idee rond voordat ik het daadwerkelijk begon te schrijven. Ik woon in de Verenigde Staten dicht bij Disneyland en als kind ging ik daar vroeger dan ook vaak heen. Wanneer ik in een attractie zat wilde ik eigenlijk dat die tot leven zou komen. Ik zou zelf uit die boot willen stappen en met de poppen willen spelen die tot leven zouden komen. Dat is een deel van de inspiratie geweest. Caraval werd een spel dat je speelt als een toneelstuk, maar in plaats van dat je er alleen maar naar kijkt maak je er echt deel van uit. Ik hield van het idee dat je er geen idee van had hoe groot jouw rol eigenlijk in het optreden zou zijn. Dat is iets dat ik altijd heb willen meemaken en waardoor ik geïnspireerd raakte. Ook vind ik de vraag 'wat is echt en wat niet?' ontzettend interessant. Verder raakte ik geïnspireerd door de film The Great Gatsby die zo kleurrijk en stralend is. Ik wilde een boek schrijven dat net zo aanvoelde. Toen ik bezig was met het schrijven wilde ik niet dat het donker zou aanvoelen, zelfs niet als er iets ergs gebeurde. Ik wilde iets dat mooi en over the top was, zodat je echt in een magische wereld werd gezogen.

Waar ben je momenteel mee bezig?

Dat kan ik helaas nog niet zeggen, maar ik zou willen dat ik dat wel kon! Eigenlijk is het beter dat ik er niks over vertel, want het zal waarschijnlijk al snel niet meer kloppen. Zo heb ik laatst een post op Instagram geplaatst waarin ik schreef dat ik ontzettend enthousiast was over het verhaal dat ik toen aan het schrijven was. Ik werkte daar al een aantal maanden aan en afgelopen week heb ik besloten om het hele idee te schrappen en het helemaal te herschrijven. Ik ben dus net met een compleet nieuw project begonnen en hopelijk is dit het project waar ik mee bezig blijf. Ik kan wel alvast verklappen dat het verhaal een young adult fantasy is.

Weet je al wanneer je nieuwe boek ongeveer uit gaat komen?

Ik weet dat eerlijk gezegd nog niet, maar als ik een schatting moet maken dan over ongeveer 1 à 2 jaar. Normaal gesproken doe ik ongeveer een jaar over een boek. Ik ben er natuurlijk net pas aan begonnen, dus waarschijnlijk zal het niet al over een jaar uitkomen, maar ik kan me niet voorstellen dat het langer dan 2 jaar duurt. Ik ben ontzettend enthousiast over mijn nieuwe project en normaal gesproken vertel ik mijn vrienden over wat ik aan het schrijven ben. Maar in mijn nieuwe verhaal zit een groot mysterie waardoor ik niks kan zeggen, omdat ik hen nodig heb om het boek te lezen en te horen of het goed is. Daarom wil ik eigenlijk het boek onwijs snel schrijven zodat ik het hen kan laten lezen en kan horen of het idee net zo goed is als ik denk dat het is. Ik ben net klaar met alle promotie rondom Finale dus als ik thuiskom kan ik elke dag gaan schrijven. Ik wil mijn fans niet te lang laten wachten, maar ik wil ook dat het een goed boek gaat worden.

Veel young adult en fantasyboeken worden tegenwoordig verfilmd. Zijn er plannen om de Caraval-serie te verfilmen?

Daar kan ik helaas niks over zeggen op dit moment. Ik zou het wel ontzettend leuk vinden als er iets zou gebeuren. Maar momenteel wacht ik af en kijk ik wat er gebeurd.

Als het zou worden verfilmd, zou je dan graag willen dat het een film of serie zou worden?

Ik zou het allebei leuk vinden, maar mijn voorkeur zou dan wel een serie zijn. Ik zou het geweldig vinden als het bijvoorbeeld een Netflix serie zou worden, waarbij je echt de tijd voor het verhaal en de karakters kan nemen.

Welke acteur zou je graag in de rol van Scarlett en Tella zien?

Ik hou van Lily James (Cinderella). Ik denk dat zij zowel Scarlett als Tella zou kunnen spelen! Voor de mannen heb ik eigenlijk niet echt een idee. Wel heb ik Jacks karakter gebaseerd op het uiterlijk van Sam Claflin (The Hunger Games). Zo hebben ze beide kuiltjes in hun wangen. Helaas is Sam Claflin te oud om Jacks te kunnen spelen.

Bron: Amazon Prime video, Lionsgate

Wie van je karakters lijkt het meest op jezelf?

Ik lijk heel erg op Scarlett. Ik heb zelf een jonger zusje waar ik erg close mee ben. Toen ik jonger was was ik ook erg over beschermend. Ook was ik vroeger erg snel bang en angstig. Voor een lange tijd was ik zelfs te bang om mijn dromen te achtervolgen. Ik lijk daarom dus erg op Scarlett, maar ik heb altijd een Tella willen zijn. Ik hou van haar impulsieve persoonlijkheid en ik vind het geweldig dat ze dingen doet ook al is ze er bang voor. Als ze fouten maakt dan geeft ze zichzelf daar niet de schuld van en ik heb het gevoel dat vrouwen altijd geleerd hebben om dat wel te doen. Dus Tella is het meisje dat ik altijd heb willen zijn en Scarlett is de persoon die ik altijd geweest ben.

Vind je het belangrijk om over sterke vrouwelijke karakters te schrijven?

Er zijn veel verschillende definities van sterke vrouwelijke karakters. Vroeger was een sterk vrouwelijk karakter iemand die met een zwaard om kon gaan en fysiek sterk was. Ik wilde met dit boek 2 karakters schrijven die op een andere manier sterk zijn. Scarletts kracht ligt in hoe sterk haar liefde is. Ze houdt veel van haar familie en in het eerste boek was ze angstig en dat hield haar tegen. Je kan niet én iets doen uit liefde én uit angst. Het is het één of het ander. Ik hield van het idee om over een vrouwelijk karakter te schrijven die sterk was vanwege haar emoties, maar ook vanwege haar vastberadenheid en niet vanwege haar fysieke kracht. Ik vind dat elke vrouw sterk kan zijn. Het gaat erom wie je bent en waar je krachten liggen. Ik wilde laten zien dat het erom gaat dat je accepteert wie je bent en dat je niet probeert om iemand anders te zijn die een ander wil dat je bent.

Je zegt net dat Scarlett veel doet voor de liefde. In het eerste boek werd Scarlett verliefd op Julian maar in het derde boek wankelt die liefde. Waarom heb je daarvoor gekozen?

In het derde boek houdt ze nog steeds van Julian, maar ze realiseert zich ook dat de relatie gebaseerd is op leugens. Aan het eind van het eerste boek wist ik dat de relatie geen stand zou houden vanwege alle leugens die hij niet aan haar had opgebiecht. Ik wilde dat ze zich in dit boek realiseerde waarom ze voor Julian kiest en ze wilde zeker weten dat Julian ook voor haar zou kiezen en dingen voor haar over had. Scarlett wil niet van iemand houden die zijn broer vooropstelt en die tegen haar blijft liegen. Ze moest in dit boek uitzoeken wat haar opties waren.

Op wie zou jij verliefd worden: Julian of Dante?

Julian, zeker weten Julian! Ik bedoel hoe kan je niet van hem houden in Finale? Hij is zo vrij in zijn emoties en ja, hij is een leugenaar, maar hij is ook liefdevol. Hij maakt fouten, maar hij doet zijn best. Ik hou van Julian.

Wie van de karakters zou je beste vriend kunnen zijn?

Dat zouden zowel Scarlett als Tella kunnen zijn. Ik heb een aantal Tella, maar ook een aantal Scarlett-vrienden. Het merendeel van mijn vrienden lijkt echter wel op Tella en zij halen me altijd uit mijn comfort zone en dwingen me om meer avontuurlijk en spontaan te zijn. Maar ik denk dat beide zussen mijn beste vrienden zouden kunnen zijn.

Wie zijn je favoriete schrijvers?

Dat zijn er best veel! Ik hou van Laini Taylor. Zowel van haar Daughter of Smoke and Bone-serie als de Strange the Dreamer-serie. Ik hou van de manier waarop ze schrijft. Het is ontzettend mooi en emotioneel en ze heeft altijd bizarre ideeën en verhalen. Ik vind haar geweldig.

Interview met Stephanie Garber       Interview met Stephanie Garber          Interview met Stephanie Garber        Interview met Stephanie Garber      Interview met Stephanie GarberOok vind ik Mary E. Pearson geweldig. Ze is een fantasy schrijfster die The remnant Chronicles geschreven heeft. Ze heeft een hele toegankelijke fantasywereld en geweldige romantiek! Ik vind de manier waarop ze romantiek schrijft fantastisch en één van haar boeken The Kiss of Deception speelt veel met de point of view in het boek. Dat was ook een grote inspiratie voor Caraval. Ook hou ik van Sarah J. Maas. De romantiek in haar boeken vond ik heel leuk. Ik ben een grote liefhebber van romantiek zoals je kan zien! Karen Marie Monings Fever-serie vond ik heel leuk om te lezen. Dat is een volwassen urban fantasy verhaal, een genre dat ik graag lees. Margaret Rogerson heeft pasgeleden het boek Sorcery of Thorns geschreven, die vond ik ook erg goed. Ik heb ook van Sabaa Tahirs serie Ember in the Ashes genoten en ik kan niet wachten op het vierde deel. Verder hou ik van Amie Kaufman en Jay Kristoffs The Illuminae files-serie. Ook vind ik The Night Circus van Erin Morgenstern erg goed. Dit zijn een aantal van mijn favorieten.

Zou je graag volwassen fantasyboeken willen schrijven?

Ik zou heel graag een boek voor volwassenen willen schrijven. Ik heb daar op dit moment nog geen plannen voor, maar ik sta zeker open voor het idee. Vooral ook omdat je andere thema’s in die boeken kunt verwerken. Ik zou ook heel graag nog een keer een middlegrade boek schrijven. Ik hou ervan om nieuwe dingen uit te proberen en beide genres brengen nieuwe mogelijkheden met zich mee.

Wat is je favoriete tv serie?

The Vampire Diaries is één van mijn favorieten. Ik vond Game of Thrones ook geweldig behalve het laatste seizoen. Verder vind ik een aantal oudere series zoals Veronica Mars en Buffy: The Vampire Slayer echt fantastisch. Ook ben ik fan van The Good Place. Laatst ben ik gestart met de serie The Umbrella Academy. Tot nu toe is het ontzettend raar, maar ik vind het geweldig.

Zou je nog iets willen zeggen tegen je Nederlandse fans?

Dankjewel! Dankjewel voor alle lezers in Nederland. Iedereen is echt geweldig. Ik vond het ontzettend leuk om in Nederland te zijn en te praten met de lezers. Ik kreeg van een aantal van jullie zelfs tips over welke plaatsen ik moet bezoeken terwijl ik in Nederland ben. Ik ben heel dankbaar dat al mijn lezers zo ontzettend lief zijn en dat jullie mijn boeken lezen. Ik ben jullie ontzettend dankbaar. Dankjewel.

Lees ook ons interview met Sarah J. Maas!

Nieuwste artikelen

 • Seizoen 20 van Grey's Anatomy bevestigd ondanks vertrek Ellen Pompeo

 • Deze films en series verschijnen in april op Netflix

 • Een onverstandig huwelijk - Julia Quinn

 • Cumulus - Neal Shusterman

 • Een huwelijk in het Duincafé - Debbie Johnson

Gerelateerde artikelen

 • De 40 beste complete Young Adult series 

 • Pretty Little Liars 8: Finale

 • Interview Sarah J. Maas

 • Interview: Gezellig kletsen met Buddy Tegenbosch

 • Interview: Gezellig kletsen met Helen Vreeswijk

Zoek in artikelen