Interview met Kate Mosse

Kate Mosse is in 1961 geboren in Sussex en is een Britse auteur. Je kunt haar onder andere kennen van de boeken Het verloren Labyrint en de Tijden van vuur-serie. Chicklit.nl mocht deze populaire auteur interviewen. Wat inspireerde haar om over Amsterdam te schrijven in Stad van tranen? Wat is haar favoriete boek? Gaat ze ook nog in een ander genre schrijven? Wij stelden haar deze, en nog veel meer vragen! In ons interview lees je al haar antwoorden. 

Bron: Ruth Crafer, Boekerij

Hoe heb jij inspiratie gekregen voor het schrijven van je boeken? 

Door een combinatie van plaats, tijd en geschiedenis. Vervolgens 'luister' ik naar de stemmen in het landschap totdat de denkbeeldige personages vanzelf naar voren komen.

Je bent een van de oprichters van de Women's Prize for Fiction (voorheen de Orange Prize genoemd), dat is geweldig! Kan je ons iets vertellen over hoe deze prijs is opgericht?

Ik ben er zo trots op dat we onze 25ste verjaardag vieren in 2020. Ik heb al veel geschreven over hoe het is opgericht en ontwikkeld. Zowel toen als nu was het om ervoor te zorgen dat het werk van vrouwen gevierd en geëerd werd, dat de stemmen van vrouwen centraal stond in het verhaal en dat de gepromote en bestudeerde literatuur op scholen en universiteiten het werk van vrouwen op gelijke voet zou zetten met het werk van mannelijke auteurs.

Jouw boek Stad van tranen speelt zich af in meerdere steden. Heb je al deze steden bezocht voordat je begon met het schrijven van het boek?

In mijn boeken is de plaats het grootste karakter. Waar mijn eerdere boeken, Het verloren labyrint en Tijden van vuur, liefdesbrieven zijn aan Carcassonne en Languedoc in Frankrijk, is Stad van tranen mijn liefdesbrief aan Amsterdam. Ik moet een plaats heel goed kennen voordat ik onder de huid kan kruipen en ik ook maar overweeg om te beginnen met schrijven.

Voor de Nederlandse lezers is het natuurlijk ontzettend leuk om te zien dat Stad van tranen zich deels in Amsterdam afspeelt. Wat inspireerde je om te schrijven over Amsterdam?

Ik werd ongeveer 15 jaar geleden als auteur verliefd op Amsterdam. Mijn eerste vertaalde werk was in het Nederlands en sinds die tijd breng ik al mijn boeken daar uit (en verblijf ik in het beroemde Ambassade Hotel en zie ik mijn boeken in de bibliotheek). Ik heb vele jaren, weken en uren doorgebracht om Amsterdam te ontdekken, om de geschiendenis van de stad in de 15e en 16e eeuw te leren en legde ik belangrijke verbanden met de komst van de Hugenoten als vluchtelingen en de macht van Nederland die later zou komen. Het is een van de meest betoverende steden in de wereld en op elke hoek is wel een deel van een verborgen, of ongewone geschiedenis te vinden.

Hoeveel vervolgen heb je gepland voor Stad van tranen? Er zijn namelijk nog veel jaren te bespreken voordat we aankomen bij de tijdperiode van de proloog. 

Goed punt! Het wordt een serie van vier boeken. Het volgt het patroon van de gedichten van T.S. Eliot's Four Quartets, dus één voor vuur, één voor water, één voor wind en één voor aarde. Momenteel ben ik bezig met het derde boek, dat een tijdsprong naar de toekomst zal hebben en die onze familie eerst naar de Canarische eilanden brengt als vluchtelingen en vervolgens naar Kaap de Goede Hoop. Het vierde boek zal zich compleet afspelen in Stellenbosch en Franschhoek, waar de reeks begint. Een deel van het probleem is dat ik gedreven ben door research naar de historische achtergronden en er is gewoon zoveel interessante informatie om over te schrijven!

Je eerste twee boeken waren non-fictie boeken, maar nu schrijf je voornamelijk historische fictie. Waarom heb je besloten om je te focussen op dit genre?

Ik heb het niet gekozen, dit genre koos mij. Ik had twee non-fictie boeken en twee andere boeken geschreven voordat mijn boek Het verloren labyrint uitkwam waarmee ik doorbrak in 2005. Het heeft lang geduurd voordat ik mijn stem als schrijver vond. En toen ik me realiseerde dat geschiedenis, landschappen en mythologie tot mijn verbeelding sprak, was ik verkocht.

Veel van je boeken spelen zich af in de 16e en 17e eeuw en in Frankrijk. Wat fascineert je het meeste aan dit land en deze periode?

De Tijden van vuur-serie begint in de 15e eeuw en beslaat de 16e, 17e, 18e en 19e eeuw, omdat het idee voor deze serie is geïnspireerd door de Hugenoot Diaspore en de benarde toestand van Franse protestanten die tijdens die periode van religieuze onrust uit hun geboorteland werden verdreven. Maar in sommige opzichten behoort mijn hart toe aan de middeleeuwse periode en de late 19e eeuw/begin 20e eeuw, waar een groot deel van mijn gotische fictie verhalen zoals De nacht van de vogels en De wintergeest zich afspelen.

Bron: Boekerij

Bezoek je Frankrijk vaak voor inspiratie en research?

We hebben dertig jaar lang een huisje gehad in de schaduw van de Middeleeuwse stadsmuren van Carcassonne. In het begin brachten we daar 4 á 5 maanden per jaar door. Nu, door andere verantwoordelijkheden en werkverplichtingen, bezoek ik Carcassonne (en ook Parijs en Toulouse) ongeveer zes á 7 keer per jaar, ondanks de lockdown.

Ben je van plan om een boek te schrijven in een ander genre?

Na het schrijven van een paar kleine theaterstukken, heb ik mijn eerste script voor een groot toneelstuk geschreven, dat in het Chichester Festival Theatre debuteert in 2021. Ik heb een non-fictie boek geschreven dat volgend jaar uit gaat komen en ik werk momenteel aan een serie van detective verhalen die zich afspelen in mijn geboortestad Sussex in de jaren '30 van de vorige eeuw. Ook heb ik een idee voor een nieuwe, grote historische serie die deels gebaseerd is op mijn eigen familiegeschiedenis. Daar ga ik aan werken zodra ik de Tijden van vuur-serie af heb.

Hoe doe je research voor je boeken?

Ik lees het werk van vooraanstaande historici in het veld en ik bezoek bibliotheken, archieven, musea (ik heb vele geweldige uren doorgebracht in het Amsterdam museum toen ik research deed voor Stad van tranen) en kunstgallerijen. Maar als eenmaal de research gedaan is, is het het meest belangrijk om door het landschap te wandelen en je de oude stad in te beelden terwijl je door de moderne stad loopt en je jezelf in de schoenen plaatst van de mannen en vrouwen die voor mij geleefd hebben. Historische fictie gaat zowel over textuur en authenticiteit van de gecreëerde wereld als over plot en karakter. 

Welk van de karakters waar je over geschreven hebt is je favoriet? En waarom?

Net als een ouder heb ik geen favorieten. Het gaat meer om het genot om een karakter tot leven te brengen en ervoor te zorgen dat andere mensen om dat karakter gaan geven.

Op welk boek dat je geschreven hebt ben je het meest trots en waarom?

Mijn favoriete boek is altijd degene die ik op het punt sta om te gaan schrijven, vorodat het harde werk van het schrijven, herschrijven, bewerken en opnieuw bewerken begint.

Ben je momenteel bezig met een nieuw boek? Zo ja, zou je ons er iets over kunnen vertellen?

Ik werk aan het derde boek van de Tijden van vuur-serie. Het begin van het boek speelt zich af in Amsterdam in de tijd van de Oost-Indische Compagnie, maar het grootste deel speelt zich af op Tenerife, het grootste Canarische eiland - en een van de belangrijkste regio's die wijn produceerde in de 16e en 17e eeuw - en vervolgens gaan we naar Kaap de Goede Hoop. Ik had veel geluk dat ik, net voor Covid-19 uitbrak en het Verenigd Koninkrijk een lockdown had, af kon reizen naar Zuid-Afrika en Tenerife, dus ik kan beginnen aan het boek.

Jouw boek Het verloren labyrint is verfilmd tot een mini-serie. Wat vond je van deze verfilming en wat vond je van de cast?

De makers waren geweldig en ook de cast vond ik uitzonderlijk, met name Vanessa Kirby, Jessica Brown Findlay, de geweldige, helaas overleden acteur John Hurt en Tom Felton, maar helaas waren we iets te vroeg voor een lange serie. We moesten 800 jaar aan verhaal in twee afleveringen van 3 uur zien te verwerken. De verfilming was dus niet zo sterk als het had kunnen zijn.

Bron: Scott Free Productions

Jouw boek De wintergeest krijgt ook een verfilming. Kun je ons daar iets over vertellen? Ben je betrokken bij de film en kun je ons iets vertellen over de cast? Zo niet, wat is dan jouw droomcast voor de film?

Mijn zoon, de acteur en scriptschrijver Felix Mosse, werkt hier samen met mij aan (we werken ook samen aan een lange historische televisieserie). Dat is geweldig. Ik probeer niet aan acteurs te denken als ik aan het schrijven ben, omdat dat altijd invloed heeft op het karakteriseren van de karakters en het is het verhaal dat van belang is als je het script schrijft. Maar als we daarmee klaar zijn vraag het me dan nog eens!

Word een van je andere boeken ook verfilmd tot een film of tv-serie? Zo ja, zou je ons er dan iets over kunnen vertellen?

De nacht van de vogels, die ik heb bewerkt voor een toneelstuk zal ook verfilmd worden. Ik werk ook aan een theaterversie voor een van mijn geestverhalen, The Revenant, die zich ook afspeelt in mijn geboortestad Sussex.

Heb je tips voor aspirerende schrijvers?

Schrijf gewoon! Vijf minuten per dag is beter dan helemaal niet schrijven. Schrijf bijvoorbeeld beschrijvingen van mensen die je ziet, of de lucht, of de wereld om je heen, zodat je je schrijfspieren traint en fit maakt voor als je eindelijk de tijd hebt om dat boek te schrijven dat je altijd hebt willen schrijven.

Welke auteur heeft jou het meest geïnspireerd?

Emily Bronte. Ze heeft een buitengewoon, ambititeus, genre definierend boek geschreven (Wuthering Heights) dat heeft veranderd wat er mogelijk is voor vrouwelijke schrijvers om te bereiken. Daarnaast ook Agatha Christie vanwege haar gebrek aan gedoe, haar geweldige plots, haar werk ethiek en vanwege een van de meest bijzondere vrouwelijke karakters in de literatuur: Miss Marple.

Welk boek ben je momenteel aan het lezen?

Girl, Woman, Other van Bernadine Evaristo.

Wat is je favoriete boek?

Het bovengenoemde boek!

Wat is je favoriete film en tv-serie?

Lord of the Rings als film en als serie Grey's Anatomy vanwege de geweldige vrouwelijke karakters die centraal staan. Mijn favoriete toneelstuk van de afgelopen jaren is de adaptie van Small Island van Andrea Levy in het National Theatre in Londen.

 

Bron thumb: Ruth Crafer, Boekerij

Lees ook: Interview met Charlotte de Monchy

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

  • 10 interviews van Chicklit.nl die je wilt lezen

  • In gesprek met Myrthe van der Meer

  • Moeder-dochter interview met Betty en Mahtob Mahmoody

  • 9x historische romans over Nederland

Zoek in artikelen