Nanda Roep

Nanda Roep is geen onbekende in de schrijverswereld. Ze schreef al meer  dan vijftig boeken, vooral voor kinderen. Nu is ze een nieuwe uitdaging  aangegaan: schrijven voor volwassenen. Daarnaast reist ze als zangeres  met liedjesprogramma’s langs theaters. Haar tweede roman, Bitter en  Glamour, is net uitgekomen. Ze beschrijft hierin het leven van Manouk  die getrouwd is met een zanger. Precies op de dag dat hun tweede kind  wordt geboren, scoort hij zijn eerste nummer-1 hit. Opeens is haar man  te druk voor haar en zijn gezin en probeert ze in haar eentje de boel  draaiende te houden.

 Foto: © Edwin Walvisch

Het is niet verwonderlijk dat Nanda koos voor dit onderwerp. Ze is echtgenote van Silvester, bekend van cabaretduo Arie & Silvester. Ook haar man kreeg meer bekendheid toen de kinderen nog erg jong waren. Nanda: “Mijn man is geen echte ster, dat heeft hij altijd een beetje tegengehouden. Maar veel mensen kennen hem wel. Dus sommige gebeurtenissen uit het boek zijn mij echt overkomen. Zoals de filmpremière en het ’s morgens heel vroeg wakker gebeld worden door een redacteur van het ochtendprogramma van Giel Beelen. Ik dacht dat ik gek werd: wie belt er in godsnaam zo vroeg? Hij mocht van haar nog wel even doorslapen. Dat ze mij wakker had gemaakt en nu niet meer kon slapen, deed er geloof ik niet toe. Verder was hij ook veel weg en dan stond ik weer in mijn eentje op het schoolplein. Eigenlijk was het schrijven voor mij dus een stukje therapie,” lacht ze.
 
Op dat schoolplein ontmoette Nanda andere vrouwen in een soortgelijke situatie. “Er zijn zoveel vrouwen wier man weggaat voor de kinderen naar school gaan en thuiskomen als ze al op bed liggen. Mijn verhaal is voor veel vrouwen herkenbaar. Er zijn zoveel moeders die aan het modderen zijn. Dat we elkaar aankijken: ‘wat is er van ons terechtgekomen?’ Maar uiteindelijk is dat ook het leuke eraan: die spagaat waar je in zit. Ik zie daar wel de humor van in.”
 
Bang voor kritiek van haar man had Nanda niet. “Eindelijk kan ik hem terugpakken met alles wat hij over mij zegt in zijn shows. Silvester is mijn boek nu pas aan het lezen. Normaal vind ik het erg prettig als hij meeleest, maar door drukte kwam het er niet van. Dus heeft hij ervoor gekozen om het meelezen over te slaan. Hij vindt het echt een vrouwenboek, maar wel lekker om te lezen.”
 
Verder krijgt Nanda alleen maar goede reacties. “Mijn uitgever was heel enthousiast over de insteek van de vrouw van een ster. Daar was ik juist wat onzeker over in eerste instantie, of het niet zou afleiden van het eigenlijke probleem: de tijdsnood van een modderende moeder. Het blijkt echter dat het juist heel goed werkt. Ik had het boek aan een tante gegeven en die kwam met een enorme bos bloemen. Ze zei: ‘Ik weet dat het fictie is, maar ik had gewoon de behoefte om jullie een bos bloemen te brengen. Jullie stakkers hebben het zo zwaar gehad.’ Als vijftiger herkent zij er ook veel in van haar tijd met jonge kinderen. Toen werd er alleen minder hardop geklaagd. Ze gaf mij wel een mooi advies mee: ‘Natuurlijk was je druk en heel moe, maar vergeet niet dat je juist door het leven als ‘vrouw van’ ook hele leuke escapes hebt gehad.’ En dat is eigenlijk ook gewoon zo.”
 
Nanda beoefent op dit moment nog steeds de, zoals zij het noemt, hogere plankunst met man, kinderen, sociaal contact en carrière. Maar eigenlijk lukt het wonder boven wonder altijd nog. “Eigenlijk gaat het heel goed. We hebben twee babysitters die heel goed inspringen in onze chaos. En omdat we keuzes maken en niet altijd overal samen heen gaan, hebben we toch nog veel sociale contacten. Maar we doen wel veel samen als gezin, de prioriteit ligt echt bij ons vieren. We zijn eigenlijk wel heel tevreden.”

Bitter en glamour

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  Precies op de dag dat hun tweede kind wordt geboren, scoort de man van kinderboekenillustrator Manouk zijn eerste nummer 1-hit. Nu heeft Manouk dus niet alleen te maken met een jong gezin, maar ook met een beroemde man. Het blijkt niet mee te vallen om de plotselinge glamour in hun bestaan te combineren met de intense drukte van het gezin. Lukt het Manouk om niet alleen een liefdevolle moeder te zijn voor hun twee dochters, maar ook de elegante partner van een bn'er? En klassenmoeder op school, gezellige vriendin, keurige schoondochter en ook nog een goede illustrator? En zo ja: hoe dan?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De 12 populairste reality series van het moment.

 • Top 10 Dreamworks films die nog steeds geweldig zijn

 • Deze Fan Art laat ons het verdere leven van bekende personages zien

 • The Bodyguard remake in de maak, Lizzo pitcht zichzelf en Chris Evans

 • Einde in zicht voor Grey's Anatomy

Gerelateerde artikelen

 • 100 wereldplekken

 • Ik moet je iets vertellen

 • That’s it

 • Het geheim van Chanel Nº 5

 • Supermom’s stijlgids

Zoek in artikelen