Sophie King

De Engelse schrijfster Sophie King (pseudoniem voor Jane Bidder) is van vele markten thuis. Naast het schrijven van zowel chicklit, als non-fictie, is ze ook journaliste en geeft ze les in creatief schrijven. Naar aanleiding van haar nieuwste boek De Kookclub had Chicklit.nl een openhartig interview met haar...

Chicklit.nl: Hoe ziet een normale dag in het leven van Sophie King er uit?
Sophie King: Dat varieert. Enkele dagen per week help ik geïnterneerden met het schrijven van hun levensverhalen, korte verhalen of gedichten in een streng bewaakte gevangenis voor mannen. Als ik dit doe, sta ik om 6 uur op en ben ik een uurtje later in de gevangenis. Ik begon zo’n drie jaar geleden met deze baan, toen ik een single moeder was en ik stabiel inkomen nodig had. Ook al ben ik nu opnieuw getrouwd, blijf ik deze baan verder doen, want de gevangenis en ik hebben elkaar nodig. Wanneer ik niet hoef te werken in de gevangenis sta ik rond 7 uur op en ga ik met mijn hond wandelen op het strand. Een jaar geleden verhuisde ik naar de zee en deze zorgt voor extra inspiratie. Terug thuis douche ik me, eet fruit en yoghurt en vervolgens schrijf ik tot lunchtijd. Ik hou er niet van gestoord te worden en gelukkig begrijpt mijn nieuwe man dit. ’s Middags hebben we een lichte lunch en vervolgens spendeer ik de gehele namiddag met ofwel mijn studenten, ofwel met schrijven aan mijn non-fictie boeken. Mijn man en ik laten samen onze hond zo’n drie keer per dag uit. Ook spelen we tennis en Scrabble! Ik moet trouwens heel erg wennen aan het lege huis, omdat mijn drie kinderen het huis uit zijn. Maar gelukkig komen ze vaak op bezoek. Ik raak meer en meer gewend aan het feit dat het leven verandert op die momenten dat je het ''t minst verwacht. Ook hou ik ervan om een boek te lezen in bad en vervolgens naar bed te gaan rond 11 uur. Toen ik nog single was, kon ik wel tot 2 uur ’s nachts doorwerken.

Chicklit.nl: Als je moet kiezen tussen de schrijfster Sophie King of de journaliste Jane Bidder, wie zou je kiezen en waarom?
Sophie King: Absoluut de schrijfster Sophie King! Nadat ik de universiteit had verlaten, werd ik alleen maar journaliste omdat ik mezelf te jong vond om een boek te schrijven. Nu weet ik wel beter. Journalistiek was wel geweldig, omdat ik de kans kreeg vele mensen met buitengewone levens te ontmoeten, zoals vele beroemdheden. Maar wanneer ik uiteindelijk de tijd vond - na drie kinderen en het werk - om mijn eerste boek te schrijven, voelde dat net alsof ik voor de eerste keer vloog.

Chicklit.nl: Je geeft ook colleges Creatief Schrijven. Wat is je advies voor de mensen die de ambitie hebben om een boek of kort verhaal te schrijven?
Sophie King: Schrijf over iets waar je veel over weet. Later kan je ook schrijven over onderwerpen waar je niet vertrouwd mee bent. Schrijf alleen over iets waar je gepassioneerd door bent, want anders komen de emoties niet over bij je lezers. Schrijf ook elke dag, ook al zijn het maar tien minuten, zodat het verhaal actief blijft in je hoofd. Zorg er ook voor dat je in je verhaal verschillende problemen behandelt, zodat wanneer het ene personage een probleem oplost, een ander opduikt. Baseer je personages op vele verschillende mensen uit je omgeving zodat ze zichzelf er niet in herkennen.

Chicklit.nl: Je hebt reeds de kans gekregen om vele bekende personen te interviewen. Wie maakte het meeste indruk op jou?
Sophie King: Dat was toch wel David Essex, omdat hij mijn tieneridool was. Hij was heel oprecht en nog steeds heel sexy, ook al zijn er heel wat jaren voorbij gegaan sinds de dagen dat ik hem op televisie zag.

Chicklit.nl: Wanneer iemand zou aanbieden om één van je boeken te verfilmen, zou je hiermee instemmen en welk boek zou je aanraden?
Sophie King: Ja, ik zou ermee instemmen, omdat iedereen me blijft vertellen wat een geweldige film of tv-serie Spitsuur zou zijn. Mede omdat het verhaal uit vele personage bestaat en omdat kinderen naar school brengen een onderdeel van veel mensen hun leven is. Zelfs als je geen kinderen hebt, sta je vaak in de file of heb je met andere verkeersproblemen te maken en dit kan tot verschillende situaties leiden, net als in het plot van mijn boek!

Chicklit.nl: Wanneer je een verhaal schrijft, weet je dan bij het begin al hoe het verhaal eindigt? Of schrijft het verhaal zichzelf?
Sophie King: Het wondermooie, magische, maar ook beangstigende bij het schrijven van een verhaal is dat ik niet weet hoe het verhaal zal eindigen. Ik ben teveel bezig met de personages en zij vertellen mij vervolgens wat ze zouden doen. Wanneer ik de helft van het verhaal heb geschreven, doe ik iets compleet anders, zoals de hond uitlaten, en dan komt het einde plots bij me op. Dat is een klein, maar heel intens moment.

Chicklit.nl: In je chicklit De Kookclub besluiten de personages om een kookclubje te starten. Hoe kwam je op dit idee?
Sophie King: Ik had in een magazine gelezen dat kookclubs de opvolger waren van diners en lunches in restaurants. Door de kredietcrisis zou dat namelijk teveel kosten. Ik besefte onmiddellijk dat dit een ‘canvas’ kon zijn waar ik een verhaal mee kon opbouwen, omdat het betekende dat ik vele verschillende personages en huizen in het verhaal kon betrekken.

Chicklit.nl: Met welk personage uit De Kookclub toon je de meeste gelijkenissen? Waarom?
Sophie King: Waarschijnlijk Lucy omdat zij ook opnieuw getrouwd is, net zoals ik. En ook zij heeft puberende kinderen. Maar daar eindigen de gelijkenissen. Verder heb ik haar helemaal verschillend van mij gemaakt, omdat anders al mijn vrienden steeds zouden vragen of Lucy op mezelf gebaseerd was.

Chicklit.nl: In De Kookclub zijn de personages niet echt helden in de keuken. Hoe is het met jouw kookkunsten gesteld?
Sophie King: Verschrikkelijk. Onbestaand. Eigenlijk zeg ik dit zodat wanneer ik een maaltijd kook, de mensen niet veel zullen verwachten. Als tiener was ik stevig gebouwd en tijdens mijn twintiger jaren ben ik veel afgevallen, maar toch hou ik er niet van om veel te eten. Ik hou wel ontzettend van groenten en fruit. Mijn man was verzot op taartjes, totdat we elkaar ontmoetten!

Chicklit.nl:  Zijn we iets vergeten te vragen wat je lezers zeker over jou moeten weten?
Sophie King: Ik was als kind heel verlegen en schrijven was mijn toevluchtsoord. En zelfs nu, ook al lijk ik zelfverzekerd, ben ik het nog steeds niet. Schrijven blijft mijn vlucht uit de echte wereld. Ook kan ik niet ophouden met fantaseren. Zo stel ik mijzelf steeds de vraag “wat is het ergste dat kan gebeuren?”. Je kan dit zien als een zelfbeschermingmechanisme, omdat ik reeds een strategie kan bekenken nog voor een situatie zich voordoet.

De kookclub

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Lucy is een middle aged ' single knoeimoeder van drie' en heeft last van het 'legenestsyndroom' nu haar oudste gaat studeren. Haar vriend Mike is knap, huiselijk en speelt graag chauffeur voor haar tieners. Wanneer Lucy haar vrienden voor een dinertje uitnodigt, verloopt de avond heel anders dan verwacht. Net daarvoor heeft Mike's beste vriend Antony zijn vrouw en twee kinderen verlaten voor een oogverblindend mooi model. Zijn vrouw Maggie is ontroostbaar. Lucy's zus, Jenny, is (nog steeds) single en runt een succesvol evenementenbedrijf terwijl hun vriendin Crissie haar leven en huwelijk, die volledig geregeerd worden door haar jonge zoon, weer op de rails probeert te krijgen. Toch blijft de groep elkaar voor de kookclub uitnodigen en in de loop van het jaar, wordt de chaos in de vriendengroep alleen maar groter...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Filmpjes van bekende films met bad lip reading!

 • Eddie Albert en de bonte beestenbende - Paul O'Grady

 • De slechte karakters in goede series

 • De stad in je hoofd - Tessa de Loo

 • Geloof mij nooit - Loes den Hollander

Gerelateerde artikelen

 • No Et Moi

 • That’s it

 • Rituals: Your body. Your soul. Your rituals.

 • Boekkado.nl: voor een boek naar keuze

 • Supermom’s stijlgids

Zoek in artikelen