Rianne Verwoert

Rianne Verwoert is een nieuwe Nederlandse chicklit auteur. Haar debuut Liever niet verliefd ligt nu in de winkels en in 2009 verschijnen er nog twee romans van haar hand. Tijd om haar het hemd van het lijf te vragen! Aan Chicklit.nl vertelde Rianne waar ze haar inspiratie vandaan haalt en waarom ze Marco Borsato eigenlijk een bedankje zou moeten sturen…

Chicklit.nl: Hoe ziet een typische dag in het leven van Rianne Verwoert eruit?
Rianne: Mmm… even nadenken. Bestaat er een typische Rianne Verwoert-dag? Ik denk dat elke dag bij mij anders is. Ik ben een bezige bij, het woord zegt het al: ik ben eigenlijk altijd bezig. Ik studeer Communicatie aan de HAN in Nijmegen. Daarnaast schrijf ik boeken en heb ik een bijbaantje bij de Intertoys. Soms schrijf ik een column, soms schrijf ik verder aan mijn boek en natuurlijk maak ik ook nog mijn huiswerk. Doordeweeks ben ik behalve op school of in de Intertoys ook nog op de tennisbaan te vinden of wandel ik heerlijk met de hond. Lezen doe ik ook graag, als ik even tijd heb. In het weekend vind ik het leuk om uit te gaan en ben ik dol op shoppen met vriendinnen.

Chicklit.nl: Heb je altijd al willen schrijven?
Rianne: Ik vond het op de basisschool al leuk om verhaaltjes te schrijven. ’s Avonds pakte ik wel eens een kladblok, maar na een half blaadje volgeschreven te hebben, stopte ik er weer mee. Ook hield ik van lezen en van boekbesprekingen houden. Zoals je leest, ben ik dol op lezen, schrijven en praten. Nu ik wat ouder ben en wat meer doorzettingsvermogen heb, is het me gelukt om een boek te schrijven en komt mijn droom alsnog uit. Fantastisch!

Chicklit.nl: Hoe ga je precies te werk als je schrijft?
Rianne: Voordat ik begin met een nieuw boek, denk ik eerst de grove verhaallijn uit. Dat betekent dat ik op een A4tje voor mezelf de verhaallijn uittyp. Een soort van inleiding-kern-slot indeling. Als ik het idee dan duidelijk heb, begin ik gewoon. En dan… dan houdt het meestal niet meer op. Ik houd de hoofdlijn in gedachten en verder laat ik mijn fantasie lekker de vrije loop.

Chicklit.nl: Ben je zelf wel eens verliefd geweest op iemand die veel ouder was?
Rianne: Wat zou het een smeuïg interview worden als ik ‘ja’ zou zeggen hè! Maar helaas, ik moet jullie teleurstellen, het antwoord is ‘nee’.

Chicklit.nl: Lijkt Anne, de hoofdpersoon uit Liever niet verliefd, op jou?
Rianne: Anne is niet Rianne. Anne is een fictief personage, maar ik moet toegeven dat ik haar wel enkele eigenschappen van mezelf heb meegegeven. Een voorbeeld: Anne besloot om weer te gaan studeren en gaf haar baan als secretaresse op. Ook ik besloot om weer te gaan studeren en heb mijn baan daarvoor opgezegd.

Chicklit.nl: In Liever niet verliefd valt het op dat de hoofdpersonen nog bij hun ouders wonen op hun 22e. Op welke leeftijd ben je zelf het huis uit gegaan?
Rianne: Mag ik hier ook op antwoorden dat ik nog thuis woon? Ik ben zelf 21 jaar (in februari word ik 22) en woon thuis. Ik woon in Wijchen en studeer in Nijmegen, met de trein is dat tien minuten reizen. Prima te doen! Als ik klaar ben met mijn opleiding wil ik wel het huis uit. Het liefst natuurlijk een leuk huisje met een leuke vent als het even kan ;)

Chicklit.nl: Door welke (chicklit)auteurs word jij geïnspireerd?
Rianne: Ik ben dol op lezen. Ik lees graag chicklits, maar ook andere boeken. Ik denk dat je je als schrijfster moet laten inspireren door jezelf. Klinkt dit zweverig? Ik bedoel eigenlijk wat Henkjan Smits in Idols zegt: “Je hebt een mooi, eigen stemgeluid”. Dat moet je als schrijfster ook hebben. Een eigen schrijfstem en stijl. Ik lees boeken dus voor mijn plezier, niet om er door geïnspireerd te raken. Inspiratie doe ik op door mijn ogen en oren overal waar ik ben open te houden. De inspiratie ligt eigenlijk gewoon op straat. Het is een kwestie van even oprapen…

Chicklit.nl: Welk boek ligt er op dit moment op je nachtkastje?
Rianne: Ik heb net Echte mannen eten geen kaas uit en nu ligt er Het meisje met de negen pruiken.

Chicklit.nl: Welke cd heb je het laatst gekocht/gedownload?
Rianne: Ik koop al jaren geen cd’s meer. Erg hè? De laatste cd die ik gedownload heb is Wit licht van Marco Borsato. Ja, ik ben dol op zijn muziek. Als je het over inspiratie hebt: zijn nummers heb ik meestal op staan tijdens het schrijven. Op de één of andere manier gaat het schrijven dan erg lekker. Dus bedankt Marco!

Chicklit.nl: Wat doet Rianne Verwoert over tien jaar?
Rianne: Goede vraag! Ik vind tien jaar vooruit kijken wel lastig hoor. Ik hoop dan een leuke en lieve man te hebben gevonden. Misschien heb ik dan wel twee kinderen en een hond. In ieder geval heb ik een baan in de Communicatie, want ik werk graag met mensen om me heen. Bovendien spreekt het vakgebied Communicatie me erg aan. Daarnaast zou ik heel graag nog meer boeken willen uitgeven. Eigenlijk zoals ik het nu ook al doe, naast mijn studie. O, en blijven leren wil ik ook. Ik wil graag nog een cursus Frans doen, ik vind het een prachtige taal en ach… ik wil nog zo veel.

Chicklit.nl: Kunnen we snel iets nieuws van je verwachten?
Rianne: Jazeker! Er komen dit jaar maar liefst twee nieuwe chicklits van mij uit. Liever niet verliefd is in november 2008 verschenen en dit jaar komt in mei mijn tweede boek Trouw(en) uit en in november mijn derde boek Match?!.

Chicklit.nl: Zal je tweede boek gaan over dezelfde hoofdpersonen als in Liever niet verliefd? Of wordt het heel anders?
Rianne: Nee, het zijn allemaal aparte boeken en verhalen. Het is dus geen vervolgverhaal. Andere personen, andere karakters en misschien… wonen deze personages wel al op zichzelf? ;)

Chicklit.nl: Heb je nog tips voor meiden die ook willen gaan schrijven?
Rianne: Er zijn heel veel tips. Ik zal er een aantal noemen en eindig met de belangrijkste:
- Zorg ervoor dat je een duidelijke verhaallijn op papier hebt staan.
- Schrijf in de tegenwoordige tijd of in de verleden tijd. Het is voor de lezer
  makkelijker als je in één tijd blijft schrijven.
- Probeer proeflezers te vinden. Deze mensen zijn echt van onschatbare waarde!
- Ga op internet op zoek naar schrijffora en andere bruikbare sites.
- En dan last but not least: Geef nooit op! Echt, doorzettingsvermogen is heel erg
  belangrijk als je een boek schrijft. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Geef
  niet op en stop ook niet op de helft. Geloof in jezelf en ooit komt er een dag…
  dat je misschien ook wel publiceren mag. Blijf die gedachte vooral vasthouden!

 

Liever niet verliefd

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Anne is verliefd! En niet op een klasgenoot of buurjongen, nee, op Bram, de baas van haar zaterdagsbaantje! En ja, het is wederzijds. Haar vriendinnen verklaren haar voor gek, want hij is toch veel te oud, maar Anne gaat er helemaal voor. Haar Bram is de leukste, liefste, mooiste, beste… en de ware, voor altijd. Voor altijd? O ja? Nou, dat zullen we nog wel eens zien. Of komen er toch scheurtjes in hun relatie? Check it out!!

Meer info
 • Extra Informatie:


Toegevoegd door:

MEMBER RECENSIES

 • Hij is van mij

Nieuwste artikelen

 • Deze series zijn wereldwijd het populairst op Netflix

 • 8 aanraders voor Young Adult tv series die je nu kan streamen

 • De 10 grappigste Disney personages!

 • Waar is de Once Upon a Time cast nu?

 • Doni en de kracht van de blauwe veer - Dwight van van de Vijver

Gerelateerde artikelen

 • De première datum van PLL is bekend!

 • That’s it

 • Rituals: Your body. Your soul. Your rituals.

 • Supermom’s stijlgids

 • Boekkado.nl: voor een boek naar keuze

Zoek in artikelen