Cecelia Ahern

Dinsdagmiddag, de zon schijnt volop en ik stap het hotel in Amsterdam binnen waar ik bestsellerauteur Cecelia Ahern zal interviewen. Een eerste blik op Cecelia en je ziet een rustige, aardige jonge vrouw die nadenkt voordat ze iets zegt. Als ze spreekt over haar boeken beginnen haar ogen te glimmen en gaat ze op het puntje van haar stoel zitten.


Chicklit.nl: Hoe ziet een gemiddelde dag in het leven van Cecelia Ahern eruit?
Cecelia Ahern: Gisteren kwam ik met een vroege vlucht in Nederland aan. Eenmaal geïnstalleerd in het hotel heb ik de hele dag interviews gegeven. Daarna wilde ik eigenlijk alleen maar mijn bed in duiken. Meestal schrijf ik van een uur of tien ’s avonds tot een uur of twee á drie ’s nachts. Dat kan overal, dus ook in hotelkamers. Als ik thuis ben, ga ik in de kamer zitten die we hebben omgebouwd tot werkkamer – de kelder die uitkijkt op de zee. Maar ik eindig altijd in de keuken, omdat daar de thee binnen handbereik is!

Chicklit.nl: Hoeveel fanmail ontvang je per dag? Heb je tijd om alles te beantwoorden? 
Cecelia Ahern:
Ik weet niet precies hoeveel mail ik per dag ontvang, omdat de uitgeverij alles in één hoop naar me opstuurt. Maar ik vind het erg leuk om de reacties van lezers te ontvangen en daarom neem ik ook altijd de tijd om alle mails te beantwoorden.

Chicklit.nl: Is er ooit fanmail voor je gekomen die je aan het hart ging?
Cecelia Ahern:
Jazeker, maar het zijn er erg veel. Dat komt doordat mensen me schrijven over de dingen die ze zelf meemaken. Al mijn boeken gaan tenslotte over het omgaan met ‘problemen’ en tragedies. Zo was er een mail van een vrouw wiens man overleden was. Ze schreef me dat ze iets soortgelijks als Holly uit PS ik hou van je had meegemaakt. Een paar maanden nadat haar man overleden was, werd er ineens een prachtig boeket bloemen bezorgd voor haar verjaardag. Er zat een handgeschreven brief van haar man bij! Zulke mails ontroeren me. En wat ook opvallend was: veel mannen schreven me dat ze emotioneel werden na het lezen van PS ik hou van je. Dat vind ik niet gek, je naaste verliezen is een emotioneel onderwerp.

Chicklit.nl: Wat doe je naast het schrijven van romans?
Cecelia Ahern:
Ik schrijf ook voor een televisieserie: Samantha Who? Dat is iets heel anders dan een roman schrijven, je bent op een andere manier met de structuur van het verhaal bezig. Daarnaast is het werk veel socialer, je hebt vergaderingen en overlegt met anderen. Je brengt telkens weer verbeteringen aan in je teksten. Aan een roman werk je alleen en dat geeft je een heleboel vrijheid.

Chicklit.nl: Welk boek van de afgelopen jaren vond je zelf helemaal geweldig?
Cecelia Ahern:
Ik hou vooral van donkere liefdesverhalen, bijvoorbeeld De schaduw van de wind van Carlos Ruíz Zafon. Geweldig hoe de hoofdpersoon helemaal bezeten is van boeken en ze behandelt alsof het kostbare juwelen zijn. Ik vind het leuk als een boek je vanuit een ander perspectief naar de wereld laat kijken. Andere aanraders: De vrouw van de tijdreiziger van Audrey Niffenegger en Aankomst van Shaun Tan.

Chicklit.nl: Menselijke emoties komen in al je boeken naar voren als sterk bepalende factor. Waarom schrijf je juist daarover?
Cecelia Ahern:
Omdat ik het zo fascinerend vindt dat wij als mensen zo veerkrachtig zijn. Als er iets slechts gebeurd krabbelen we weer op, dat wil ik als het ware vangen en beschrijven. Iedereen maakt zijn eigen reis tijdens zijn leven en dat vind ik waanzinnig interessant. Als ik schrijf huil ik bij bepaalde passages, bij andere passages kan ik juist niet meer ophouden met lachen. Het is niet zo dat ik perse over dramatische gebeurtenissen wil schrijven, ze sijpelen mijn gedachten binnen omdat het vaak iets is wat veel mensen meemaken. Het emotioneert mij en juist daarom schrijf ik erover. Ik blijf er door geïntrigeerd.

Chicklit.nl: Hoe bedenk je waar je over wilt schrijven?
Cecelia Ahern:
Eigenlijk is dat voor elk idee en boek verschillend. Voor Ik zal je nooit vergeten zag ik eerst een advertentie over de theorie die stelt dat iedereen in zes niveaus met elkaar verbonden is (six degrees of separation). Een intrigerend idee. Daarna zag ik een documentaire op televisie over harttransplantaties. Sommige mensen blijken een heel ander karakter te krijgen nadat ze een harttransplantatie hebben ondergaan. Deze ideeën kwamen samen, en Ik zal je nooit vergeten was geboren! Mijn nieuwste boek The Gift moet nog in Nederland uitkomen, maar door de chaos met Kerstmis in Dublin besefte ik hoezeer we altijd haast hebben en hoe alles steeds sneller moet en dit liet ik terugkomen – hoofdpersoon Lou Suffern wil altijd op twee plaatsen tegelijkertijd zijn. Wanneer hij een dakloze man ontmoet leert hij wie hij is. Het is een echt Kerstboek, maar het verhaal is wel geschikt om te lezen in andere jaargetijden.

Chicklit.nl: De vaderfiguur in Ik zal je nooit vergeten heb je heel uitgebreid beschreven, terwijl je in PS ik hou van je juist een vrij vlak karakter als vader neerzette. Is daar een reden voor?
Cecelia Ahern:
De vader in Ik zal je nooit vergeten vind ik echt één van de leukste karakters. Ik verzon hem jaren geleden al, maar ik had het gevoel dat hij niet in PS ik hou van je paste. Toen ik het verhaal bedacht voor Ik zal je nooit vergeten wist ik dat hij hier wél goed bij paste – ik had een plekje voor hem gevonden. Tijdens het schrijven werd ik me er van bewust dat ik zijn karakter steeds uitgebreider beschreef. Dat was eigenlijk niet mijn plan, maar blijkbaar was de vader-dochter relatie in dit boek erg belangrijk. Ik zeg altijd dat je een roman de tijd moet geven zich te ontwikkelen. Het einde staat al zo’n beetje vast voordat ik begin met schrijven, maar verder laat ik veel dingen ontstaan tijdens het schrijven zelf. Ik schrijf met de hand, omdat ik vind dat het mechanische van een computer mijn creativiteit in de weg staat.

Chicklit.nl: Wat vind je leuk om te doen in je vrije tijd?
Cecelia Ahern:
Mijn zus heeft een tweeling en ik speel graag met hen. Ze zijn mijn oogappels. Verder houd ik van lezen, ga ik vaak naar de film en ik wandel graag bij de zee.

Chicklit.nl: Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten?
Cecelia Ahern:
Ik ben bezig aan mijn zevende roman. Ik wil er niet veel over kwijt, want ik ben erg bijgelovig op dat gebied. Maar ik kan wel verklappen dat het een ander soort roman wordt dan ik tot nu toe heb geschreven, maar wel één met het Cecelia-trademark, wat dat ook moge zijn (Cecelia lacht hard). Ik vind het jammer dat ik de Nederlandse lezers niet gezien heb, maar ik hoop ze de volgende keer te ontmoeten!

Als het interview afgelopen is, bedankt Cecelia me hartelijk, belooft me het interview op haar website te zetten en vertelt me dat ze meteen weer naar het vliegveld gaat. Als ik naar buiten loop, staat de taxi al op haar te wachten.  Goede reis Cecelia!

Ik zal je nooit vergeten

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (5 stemmen)
 • Omschrijving:

  In deze wonderbaarlijk grappige roman ervaart Joyce Conway uit Dublin een overweldigend gevoel van déjà vu. Na een kort verblijf in het ziekenhuis en het mislukken van haar huwelijk trekt ze in bij haar oude vader, die bij de lezer zeer op de lachspieren werkt. Het duurt niet lang of Joyce realiseert zich dat ze is veranderd. Van de ene op de andere dag beschikt ze over een rijkdom aan informatie over onderwerpen die haar voorheen nooit interesseerden, en ontwikkelt ze een compleet andere smaak. 's Nachts droomt ze over een blond meisje dat ze nooit eerder heeft gezien.
  Daar komt bij dat ze steeds weer een man tegen het lijf loopt die haar bekend voorkomt, hoewel ze zeker weet hem nooit eerder te hebben ontmoet: Justin Hitchcock, een gescheiden Amerikaanse kunsthistoricus.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Deze acteurs vonden het vreselijk om elkaar te zoenen

 • Deze artiest maakt van Disney karakters echte mensen

 • Deze films en series verschijnen in juni op Netflix

 • Deze films en series worden in juni van Netflix verwijderd

 • 24 meest verwachte films uit 2022

Gerelateerde artikelen

 • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

 • Pikante films op Netflix

 • Dit kunnen we verwachten van 365 dni 2

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

Zoek in artikelen