Ilse Spall

Uitgeverij Sijthoff en Poema Pocket staan bekend om hun befaamde Jill Mansell-schrijfwedstrijd. In 2007 werd topauteur Astrid Harrewijn ontdekt met de schrijfwedstrijd die de uitgevers in samenwerking met het damesblad Flair organiseerden. Sindsdien heeft Astrid al vier boeken  geschreven en is ze niet meer weg te denken uit de chicklit-wereld. In 2009 was het de beurt aan Ilse Spall: zij won de schrijfwedstrijd die Sijthoff en Poema in samenwerking met Chicklit.nl organiseerden. In mei van dit jaar verscheen haar winnende manuscript: Hollywood – het  sprookjesachtige verhaal over een jongedame die tijdens haar werk in de  bioscoop nietsvermoedend haar tieneridool ontmoet. In het kader van de Jill Mansell-schrijfwedstrijd van 2010 had Chicklit.nl een openhartig gesprek met Ilse… 

Zondag 6 september 2009; het moment suprême was aangebroken. Uit een keuze van ruim 60 ingezonden manuscripten werd de winnaar bekend gemaakt op Manuscripta in Amsterdam. De vijf bloednerveuze finalisten werden uitgenodigd voor een spectaculaire prijsuitreiking op één van de podia op Manuscripta. Ilse Spall zat op dat moment echter bij een kasteeltje in Toscane, toen de telefoon ging. Haar moeder stond in de plaats van Ilse op het podium van Manuscripta en deelde haar - ten overstaan van het publiek - telefonisch mee dat zij zojuist de schrijfwedstrijd had gewonnen.
“Daardoor was de hele ervaring een beetje onwerkelijk, bizar zelfs. Ik had mijn verhaal destijds alleen ingestuurd om eens te kijken hoe professionals mijn schrijfwerk zouden vinden”, aldus Ilse. “Schrijfster worden is toch iets wat altijd door je hoofd blijft spoken, maar soms heb je gewoon even een realitycheck nodig. Is mijn droom wel echt te verwezenlijken of blijft het bij dromen? Net Idols, Popstars of X-Factor dus. Met die instelling heb ik meegedaan aan de Chicklit schijfwedstrijd; zonder verwachtingen. Ik had er totaal niet op gerekend dat ik zo hoog zou eindigen. Maar wel supergaaf natuurlijk!”

Nu, ruim een jaar verder, mag Ilse zich gepubliceerd schrijfster noemen. Haar debuut, Hollywood, ligt in de schappen van de boekhandel en overal om haar heen leest ze recensies, krijgt ze reacties van oude bekenden en uit het oog verloren familieleden én heeft ze zelfs een heuse fanhyve.
“Het verbijstert me ook echt hoeveel mannen mijn boek ook blijken te hebben gelezen. Dat is niet iets wat je direct verwacht als je een chicklit uitbrengt. Chapeau, heren!”
Er breken spannende tijden voor Ilse aan, want naast het geven van interviews, start ze binnenkort ook met signeersessies. Ze heeft er een tweede baan bij gekregen, ook al vindt ze het ontzettend leuk om te doen. Ook is Ilse bezig met het schrijven van haar tweede boek.
“Natuurlijk ben ik bezig met schrijven. Die karakters willen gewoon op papier! Verhalen willen verteld worden. Mijn tweede boek is bijna af, nu maar duimen dat de uitgeverij het ook wat vindt!”

Ilse werkt, naast het schrijven, als marketing assistente voor een bioscoopketen. Het liefste zou ze fulltime haar brood verdienen met schrijven.
“Ik zou dolgraag fulltime willen schrijven, dat is echt mijn droombaan. Vooral omdat ik dan namelijk altijd tijd heb om die karakters uit mijn hoofd te laten en mijn verhalen op papier te zetten. Dan kan ik mijn inspiratie ten volste benutten. Nu ontbreekt het me daar wel eens aan en dat is erg frustrerend. Inspiratie komt nu eenmaal nooit wanneer het handig uitkomt. Maar je moet in een land als Nederland wel realistisch blijven. De markt voor Nederlandstalige literatuur is niet zo heel erg groot dus moet je wel heel erg veel boeken verkopen om ervan te kunnen leven.”

Op de vraag wie Ilses grote voorbeeld is, antwoord ze kordaat en zonder twijfel: “Sophie Kinsella!” Ilse lacht vaak hardop als zij de boeken van Kinsella leest. Volgens haar voldoet Kinsella aan de belangrijkste ingrediënten voor een goede chicklit: liefde, humor en vriendschap. “Ik denk dat als je die drie aspecten in je verhaal verweeft dat je het emotionele hart van een chicklit creëert; een basis voor je boek. Samen met een goede spannende verhaallijn moet dat wel een recept voor succes zijn.” Hoewel Ilse nog maar aan het begin van haar schrijverscarrière staat, gaat er al een hele wereld voor haar open. Aan Ilse de eer om dit jaar het stokje van Astrid Harrewijn over te nemen als jurylid van de schrijfwedstrijd. Een hele eer, maar ook wel een tikkeltje vreemd, geeft ze toe. “Als deelnemer heb ik de wedstrijd natuurlijk heel anders beleefd. Nu kan ik hetzelfde beleven uit het oogpunt van de jury. Dat lijkt me erg leuk en vooral leerzaam, maar het lijkt me ook wel moeilijk om als jurylid een oordeel te moeten vellen over het schrijfwerk van anderen.”

Ilse weet nog niet zo goed waar zij op gaat letten tijdens het jureren. “Een goed verhaal presenteert zichzelf en dan zal ik letten op dingen waar ik nu nog helemaal niet bij stilsta. Ik wil geraakt worden door wat er gebeurd in een verhaal. Ik wil meeleven met de karakters en wat hen overkomt. Daarnaast vertellen we met chicklit steeds opnieuw hetzelfde verhaal, maar hoe wordt dat oeroude verhaal in een nieuw jasje gestoken? En ik moet willen weten hoe het afloopt!”

Benieuwd hoe je dat als deelnemer van de wedstrijd moet gaan realiseren? “Blijf geloven in jezelf! Je wordt regelmatig aan het twijfelen gebracht door mensen uit je omgeving, mensen die te veel mee gaan denken. Je bent wie je bent en je schrijft zoals je bent. Er zijn veel mensen in je omgeving die zelf soms niet eens regelmatig lezen en hebben over jouw werk dan een mening. Just ignore it en gewoon door blijven gaan. Wees niet bang, wees dapper en stuur dat manuscript in! Want voor je het weet ligt jouw boek in de winkel!”, dat is de ‘gouden tip’ die jurylid Ilse Spall je mee kan geven. En zij kan het weten!

Hollywood

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (9 stemmen)
 • Omschrijving:

  Alle vrouwen dromen ervan hun idool een keer in het echt te zien. Maar het kan vreemd lopen als je je favoriete filmster ontmoet en niets in de gaten hebt! In Hollywood overkomt het de net afgestudeerde Julia als ze aan het werk is in een bioscoop in hartje Amsterdam. Nietsvermoedend wordt ze stapelverliefd op de mysterieuze Amerikaan Alex. Zal hij haar hart breken of krijgt Julia haar eigen happy end? Hilarisch en romantisch!

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Ilse Spall won met Hollywood de Chicklit Schrijfwedstrijd van Chicklit.nl en uitgeverij Sijthoff/Poema
  - Boek van de Maand mei 2010!
  - Lees alvast een preview van Hollywood:

Toegevoegd door:

MEMBER RECENSIES

 • Weerzien in Virgin River

Nieuwste artikelen

 • Deze titels verdwijnen binnenkort van Netflix

 • Young adult top 6: december 2021

 • Snelle Sam: De klapper - Olav Mol

 • Lekker gelukkig - Carolina van Dorenmalen

 • Zwarte zwaan - Gideon Samson

Gerelateerde artikelen

 • 100 wereldplekken

 • Ik moet je iets vertellen

 • That’s it

 • Lijstjes

 • Het geheim van Chanel Nº 5

Zoek in artikelen