Gayle Forman

Als ik blijf is een enorme hit in verschillende landen. Veel lezers pinken een traantje weg bij het hartverscheurende verhaal van de 17-jarige Mia. In een chique hotel in Amsterdam interview ik Gayle Forman, de auteur. Een frêle vrouw met een bos krullen die af en toe stiekem een beetje wegdroomt wanneer ze verhalen vertelt over de wereld in haar boeken.

Chicklit.nl: Ik las op je blog dat je net in Londen en Parijs bent geweest voordat je naar Nederland vloog. Ben je niet moe nu?
Gayle Forman: Nee, dat valt wel mee. Ik denk dat ik nu zelfs meer slaap dan wanneer ik thuis ben! Als ik een boek aan het schrijven ben, heb ik namelijk last van insomnia - ik kan dan niet slapen. Het is leuk om mijn boek te promoten en weer terug in Amsterdam te zijn. Ik heb hier een jaar gewoond. En het is ook fijn om niet elke avond te bedenken wat ik ga koken. Het enige minpunt is dat ik mijn familie al snel mis.

Chicklit.nl: Wanneer woonde je dan in Amsterdam en wat deed je er?
Gayle Forman: Ha, da’s een leuk verhaal. Op mijn zestiende kreeg ik de smaak van het reizen te pakken toen ik een uitwisselingsstudent was en naar Engeland ging. Op mijn achttiende verklaarde ik mijn ouders dat ik naar de university of life ging - reizen dus. Amsterdam was de eerste plek waar ik terechtkwam. Ik weet nog goed dat ik als naïef meisje aankwam op het station en de goede uitgang niet kon vinden. Daar stond ik dan in het seedy deel van het station. Maar uiteindelijk kwam ik goed terecht en werd ik verliefd op Amsterdam. New York is mijn lievelingsstad, maar Amsterdam is een goede tweede!

Chicklit.nl: Wat vind je er van dat je boek chicklit wordt genoemd?
Gayle Forman: Dat vind ik prima. Als dat is wat vrouwen lezen, mij best! Ik vind alleen dat het genre zo ontzettend breed is- van Bridget Jones tot Melissa Banks. Volgens mij is de term een beetje negatief, het zijn gewoon boeken die vrouwen lezen, meer niet. Een Franse uitgever noemde mijn boek een moderne versie van Wuthering Heights. Dat vond ik echt een compliment.

Chicklit.nl: Waarom is Als ik blijf een jeugdroman?
Gayle Forman: Ik heb het niet geschreven met een bepaalde doelgroep in mijn hoofd. Dat is zo ingedeeld door de uitgevers. Ik vind het zelf erg leuk dat mijn roman is ingedeeld in die categorie. Het betekent dat meer mensen mijn boek zullen lezen. En de lezers vind ik erg belangrijk! Ik denk dat het te maken heeft met het thema- tieners neigen vaker naar boeken met drama dan volwassenen. En het is natuurlijk geschreven vanuit de 17-jarige Mia. In sommige landen wordt het gezien als een kruising tussen een jeugdroman en een volwassenenroman.

Chicklit.nl: Je hebt als journalist gewerkt voor de magazines Seventeen en Glamour. Hier schreef je ook vooral over en voor jongeren. Waarom?
Gayle Forman: De belangrijkste reden is dat ik het gevoel heb dat ik zelf deels nog een tiener ben, zelfs al ben ik de dertig gepasseerd. Vroeger ging het me ook altijd veel makkelijker af een jongere te interviewen dan een volwassene. In mijn reisboek Verweggistan gaan de meeste verhalen over jongeren. Dat gaat me gewoon het beste af.

Chicklit.nl: Is Als ik blijf autobiografisch?
Gayle Forman: Ik heb het wel geschreven naar aanleiding van een tragisch ongeluk. Maar verder is het fictie. Ik werkte vanuit de vraag wat er zou gebeuren als je kon kiezen. De vraag was al jaren eerder in mijn hoofd opgekomen, maar nu kwam er ineens een stem in mijn hoofd die een verhaal vertelde. Dat was Mia, de hoofdpersoon. Het grappige is dat Mia veel minder gelijkenis vertoonde met mijn eigen stem en gedachten dan Britt uit mijn vorige boek. Daar stond ik zelf van te kijken, dat juist zíj in mijn hoofd dit verhaal vertelde.

Chicklit.nl: Muziek staat centraal in Als ik blijf. Waarom specifiek klassieke muziek?
Gayle Forman: Dat weet ik eigenlijk zelf ook niet goed. Ik denk dat klassieke muziek het beste bij Mia past. Ik wist niet veel over de cello, dus ik heb hier veel research naar gedaan. Verder komen veel bands in het boek voor die ik zelf goed vind – Nirvana bijvoorbeeld. Het is trouwens zeer de moeite waard een keer cellomuziek te luisteren, het is muziek met veel emotie.

Chicklit.nl: In veel landen is je boek een enorm succes. Lezers huilen in de metro en schrijven je e-mails. Had je dit verwacht?
Gayle Forman: Nee, absoluut niet. Mijn uitgever en ik stonden verbouwereerd te kijken naar de cijfers van de buitenlandse verkoop. Maar het is natuurlijk helemaal geweldig. Misschien heeft het te maken met het universele thema en het einde waarin liefde onsterfelijk is? Maar dat is maar een wilde gok.

Chicklit.nl: Wat doe je graag in je vrije tijd?
Gayle Forman: Het liefste ben ik de hele dag samen met mijn familie. Ik vind het ook leuk om te picknicken, of te koken voor een groot gezelschap. Daarnaast lees ik veel en kijk ik dvd’s van tv-series.

Chicklit.nl: Welke andere boeken kun je chicklitlezers aanraden?
Gayle Forman: Ik weet niet of deze boeken al in het Nederlands te verkrijgen zijn, maar Someday this pain will be useful for you van Peter Cameron en alle boeken van Sarah Dessen. Ik begrijp niet dat zij nog niet beroemd is buiten de Verenigde Staten - haar boeken zijn heel goed.

Als het interview ten einde is krijg ik drie dikke zoenen op mijn wang van Gayle – the Dutch way, zoals ze zegt.

Nieuwste artikelen

  • De 12 populairste reality series van het moment.

  • Top 10 Dreamworks films die nog steeds geweldig zijn

  • Deze Fan Art laat ons het verdere leven van bekende personages zien

  • The Bodyguard remake in de maak, Lizzo pitcht zichzelf en Chris Evans

  • Einde in zicht voor Grey's Anatomy

Gerelateerde artikelen

  • 100 wereldplekken

  • Ik moet je iets vertellen

  • That’s it

  • Lijstjes

  • Het geheim van Chanel Nº 5

Zoek in artikelen