Tatum Dagelet

Scheiden… Hoe doe je dat eigenlijk? Tatum Dagelet vroeg zichzelf dit ook  af ten tijde van haar eigen scheiding en kon er weinig informatie over  vinden. Tatum heeft toen besloten de (jonge) gescheiden moeders te helpen en heeft een praktische handleiding voor hen geschreven.  Chicklit.nl sprak met Tatum over haar boek. Zou ze ooit weer eens willen trouwen? Lees gauw het interview om te zien wat ze daarop  antwoordt!

Chicklit.nl:
Hoe ben je op het idee gekomen een handleiding te schrijven voor de gescheiden moeder?
Tatum: Ten tijde van mijn scheiding miste ik zelf alle praktische informatie op een rij en iemand waarmee ik me kon identificeren - die hetzelfde doormaakte. Door de jaren heen heb ik veel columns en artikels geschreven over het onderwerp scheiden en het alleenstaand moederschap en was nog lang niet uitgeschreven. Daar was de geboorte van dit boek. En zo’n boek bestond nog niet, dus het leek mij dé uitkomst voor veel lotgenoten. 

Chicklit.nl: In je boek stel je vragen aan je therapeut en aan je ex. Heb je hen van te voren eerst het boek laten lezen voordat het de winkels in ging? Zo ja, wat vonden ze van het idee en het uiteindelijke boek?
Tatum: Beiden hebben niet het boek in zijn geheel gelezen vooraf. Wel de stukken die hen aanging uiteraard. Mijn therapeut vond het een hele goeie: dat ik iets deed met de ervaringen die ik het afgelopen jaar heb opgedaan en er zo openhartig over schreef. Mijn ex was ook heel enthousiast. Hij heeft zelfs meegeholpen met de publiciteit want in zijn radioshow hebben we het boek uitgebreid behandeld.

Chicklit.nl: Het is al even geleden dat je gescheiden bent. Tijdens die periode kende je weinig tot geen mensen die hetzelfde doormaakten als jij. Merk je om je heen dat er steeds meer (of minder?) ouders scheiden?
Tatum: Toen ik ging scheiden was ik 29, de meeste van mijn vriendinnen waren nog niet eens moeder, ja. Nu merk ik, hoe ouder ik word, dat er meer mensen in mijn omgeving zijn die gaan scheiden of al gescheiden zijn.

Chicklit.nl: Heb je er bewust voor gekozen om een aantal fragmenten uit je eigen leven te beschrijven in de handleiding? Zo ja, waarom heb je daarvoor gekozen?
Tatum: Naast de praktische zaken wilde ik me ook richten op de emotionele kant van het scheiden. Daarom beschrijf ik ook persoonlijke situaties, waar je voor komt te staan als gescheiden moeder. Dat zijn situaties die voor velen herkenbaar zullen zijn: het doorkomen van de feestdagen, eenzame momenten, het missen van een man... Het zal ook een soort van ‘troost‘ zijn voor de lezers, dat ze niet de enige zijn. Ze hebben er een lotgenoot bij, de lotgenoot die ik zelf miste in die periode.

Chicklit.nl: De titel Drinken, vloeken en hopen dat je bemind wordt is best heftig gekozen voor deze praktische handleiding. Vanwaar die titel?
Tatum: Deze handleiding bevat ook veel humor. Humor is een van de beste remedies in moeilijke periodes, vind ik. De titel heb ik afgeleid van de roman Eten, Bidden, Beminnen van Elisabeth Gilbert. Zij schrijft ook over een scheiding, maar zonder kinderen. Dan kun je inderdaad naar een culinair land gaan om je vol te vreten, een spirituele reis maken om de kunst van het mediteren te leren en vervolgens ergens eindigen op een exotisch eiland om je uit elkaar te laten trekken. Maar als er kinderen in het spel zijn, zit je aan een ex vast. En moet je de problemen samen oplossen, dan kun je niet weg. Drinken, vloeken en hopen dat je bemind wordt kunnen valkuilen zijn als je in een scheiding ligt. Dat moet je juist voorkomen.

Chicklit.nl: Hoe is het om je eigen boek in de winkel te zien liggen en hoe zijn de reacties?
Tatum: Fantastisch, ik loop elke boekwinkel binnen om te kijken of ‘ie er ligt en meestal leg ik ze dan nog neer op een plek waar ze goed in het zicht zijn. Ik krijg ook erg veel goeie reacties: mensen die er écht iets aan hebben.

Chicklit.nl: Lees je zelf ook? Zo ja, welk boek ligt er momenteel op je nachtkastje?
Tatum: Ja ik lees heel graag. Op mijn nachtkastje ligt nu Ik haal je op ik neem je mee van Ammaniti. Een prachtig boek, nog een paar pagina’s en ik begin weer aan een volgende. Ik lees zo’n twee boeken per maand.

Chicklit.nl: Wat is de belangrijkste tip (of tips) die je mee wilt geven aan gescheiden (jonge) moeders?
Tatum: Gun je kind beide ouders, los het goed op met je ex, kijk niet teveel naar het verleden (wat is er mis gegaan) maar richt je op de toekomst. Wees de leukste ex ooit.

Chicklit.nl: Kunnen we in de toekomst nog meer boeken van je verwachten of was dit eens maar nooit weer?
Tatum: Heel graag juist! Hopelijk zullen er velen volgen. Mijn volgende doel is het schrijven van fictie: een psychologische roman.

Chicklit.nl: Wat kunnen we nog allemaal verwachten van Tatum Dagelet?
Tatum: Veel boeken dus nog, het schrijven van een filmscenario, maar ik richt me nu ook veel op het regievak. Daarnaast wil ik graag stand up comedian worden, maar dat durf ik geloof ik niet.

Chicklit.nl: Als laatst nog een erg nieuwsgierig vraagje? Je bent nu alweer een paar jaar gelukkig met een bekende voetballer. Durf je je nu nog te wagen aan een nieuw huwelijk na een scheiding en de hele sleur wat het met zich mee bracht of ben je gelukkig zoals het nu is?
Tatum: Ik vind het eigenlijk wel goed zo. Trouwen staat niet echt in mijn planning, maar mocht ik ooit nog gaan trouwen, dan hoeft het voor mij niet volgens de Nederlandse wet. Dan maar een illegaal huwelijk op een strand ergens in het buitenland. Of heel fout in Vegas. Als Elvis Presley en Marilyn Monroe, of Peter Pan en Tinkerbell. Of Superman en Lois Lane, oeh nu ben ik aan het doordraven geloof ik...

Drinken, vloeken en hopen dat je bemind wordt

 • Auteur:

  Tatum Dagelet
 • Verschenen:

  19 februari 2011
 • Uitgave:

  ISBN 9789048807529
  Uitgever Carrera
  256 pagina's
 • Ondertitel:

  Het onmisbare handboek voor de alleenstaande moeder
 • Uitgever:

  Carrera
 • Genre:

  Non-fictie
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Scheiden is niet leuk. En al helemaal niet als er kinderen in het spel zijn. Het voornaamste is dus: de scheiding tot een goed einde brengen. Maar hoe doe je dat? Hoe kun je serieus om de tafel gaan zitten met iemand met wie je zojuist besloten hebt om niet meer samen door het leven te gaan?

  Voor Tatum Dagelet was scheiden misschien wel het meest afschuwelijke wat haar ooit is overkomen. Ze had geen vriendinnen die in hetzelfde schuitje zaten. Getrouwd op haar 25ste en moeder op haar 27ste was ze Alleenstaande Moeder vóór haar dertigste, zonder lotgenoten, zonder handleiding.

  Drinken, vloeken en hopen dat je bemind wordt draait niet om de feiten heen: scheiden is beroerd. Maar het laat ook zien dat je niet de enige bent die dit overkomt, dat je niet de enige bent die fouten maakt. Tatum beschrijft hilarische voorbeelden, maar geeft ook zeer praktische financiële en emotionele tips.

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Ook als e-book verkrijgbaar

Nieuwste artikelen

 • De 10 leukste beroemde vriendschappen in Hollywood

 • Boeken die niemand ooit lijkt uit te krijgen

 • 10x het beste van Ryan Reynolds

 • Dit weten we over Fantastic Beasts 3

 • De 7 ergste momenten in de Bachelor franchise

Gerelateerde artikelen

 • 100 wereldplekken

 • Ik moet je iets vertellen

 • That’s it

 • Het geheim van Chanel Nº 5

 • Supermom’s stijlgids

Zoek in artikelen