Wendy, Joany & Eefje Buenen: een echte drieling!

Wendy, Joany en Eefje zijn drie zussen uit het oer-Hollandse Brabant. Maar niet zomaar drie zussen.. ze zijn een eeneiige drieling! En om het nóg mooier te maken: ze hebben samen een boek geschreven over een drieling. Niet over zichzelf, maar natuurlijk wel geïnspireerd door hun bijzondere levens... 

Chicklit.nl: Hoe ziet een doodgewone dag in het leven van een drieling eruit?
Eefje:
Niet anders dan bij een eenling, denk ik.
Joany: We gaan gewoon naar ons werk en hebben ons eigen leven.
Wendy: Maar in onze vrije tijd doen we wel heel veel dingen samen. We zijn niet alleen zussen, maar ook beste vriendinnen.

Chicklit.nl: Zijn jullie net zo onafscheidelijk als de zussen in het boek?
Alledrie
: Ja! Misschien nog wel meer. Wij zouden nooit een jaar zonder elkaar kunnen.

Chicklit.nl: Hoe zijn jullie op  het idee gekomen om over het drielingschap een roman te schrijven?
Wendy:
Als kind schreven we altijd ‘afmaakverhaaltjes’. Dan begon bijvoorbeeld Eefje met een verhaal, schreef Joany een volgend stukje en maakte ik het af. Later ontdekten we dat volwassenen dat ook wel eens doen, zoals Nicci French of Josie Lloyd en Emlyn Rees. Toen dachten wij: dat kunnen wij ook!
Joany: Vroeger kregen we vaak boeken over drielingen cadeau, zoals De drieling-serie van Trix van Brussel. We vonden dit soort boeken helemaal niet realistisch. We herkenden ons niet in de manier waarop het drieling zijn werd beschreven. Achteraf gezien niet gek: vrijwel alle boeken over tweelingen en drielingen zijn geschreven door eenlingen. Natuurlijk kunnen zij zich wel proberen voor te stellen hoe het is om een tweeling of drieling te zijn, maar echt weten doen ze het niet.

Chicklit.nl: Het boek heeft veel weg van MZZLmeiden van Marion van de Coolwijk, dat ook over een drieling gaat. Was Marion jullie grote inspiratie?
Wendy:
Ons boek gaat ook over een drieling, maar daarmee houden de overeenkomsten op.  In MZZLmeiden leren de drie zussen elkaar pas op latere leeftijd kennen en doordat ze apart zijn opgegroeid, zijn ze totaal verschillend. Drie versies van mij is meer ‘down to earth’. Onze personages zijn onder normale omstandigheden opgegroeid en zijn juist erg aan elkaar gehecht. Ons boek draait om de band die de zussen onderling hebben en ook hoe beklemmend het soms kan zijn om ontzettend op elkaar te lijken. Een ander groot verschil is dat ons boek voor een groot deel op onszelf is gebaseerd, terwijl de MZZLmeiden niet echt bestaan.

Chicklit.nl: Waarom hebben jullie gekozen voor een meidenboek?
Eefje
: We houden alledrie van lezen. Joany en Wendy hebben iets speciaals met chicklit, ik houd veel van jeugdboeken. Drie versies van mij is eigenlijk een combinatie van onze favoriete genres geworden: een jeugdchicklit!

Chicklit.nl: Denken jullie dat het boek onder de chicklit valt?
Joany
: Ja, ik denk het wel. Het is onze bedoeling om een leuk verhaal, met toch ook een boodschap te vertellen.  

Chicklit.nl: Zijn de ervaringen van de zussen op de werkelijkheid berust?
Wendy
: Gedeeltelijk wel. Sommige dingen zijn echt gebeurd, zoals dat Esther het uitmaakt met Mariekes vriendje. In het echt heeft Eefje het ook ooit met een jongen uitgemaakt voor mij. Ook hebben Joany en Eefje echt journalistiek en Nederlands gestudeerd, zoals Alice en Esther in het boek.  Andere dingen hebben we aangedikt of compleet verzonnen. Joany heeft net als Alice voor haar werk vaak celebrity’s geïnterviewd (Joany werkt voor MEIDENmagazine), maar van een date is het nooit gekomen. En Brullende Bert bestaat echt, al weet hij natuurlijk niet dat wij hem zo noemden. Verder zitten er veel kleine details in die we op onszelf hebben gebaseerd.

Chicklit.nl: Ieder van jullie heeft het verhaal van één van de personages voor zijn rekening genomen. Wie heeft over wie geschreven?
Eefje
: Ik heb over Esther geschreven, Wendy over Marieke en Joany beschrijft Alice. We hebben veel van onszelf in de personages gestopt. Esther en ik hebben veel dingen met elkaar gemeen. Esther houdt veel van lezen en ze heeft rijangst, net als ik. Maar ze maakt ook veel dingen mee die ik verzonnen heb.
Joany: Ik heb Alice voor een groot deel gebaseerd op mezelf. Veel voorvallen op haar stage heb ik echt meegemaakt. Toch is er een groot verschil tussen mij en Alice. Zij wil eigenlijk een kritische, serieuze journalist worden, terwijl ik zelf altijd al meer met meidenbladen had. Maar Alice worstelt wel met dezelfde dingen, zoals voor zichzelf opkomen in een wereld vol ellebogenwerk.
Wendy: Marieke is een uitvergroting van mezelf. Ze durft veel meer dan ik, ze is ook een stuk impulsiever. Ze duikt overal in zonder er goed over na te denken. Het was ontzettend leuk om over haar te schrijven, juist omdat ze een beetje roekeloos is.

Chicklit.nl: Hoe hebben jullie de drie verhalen uiteindelijk samengesmolten? Hadden jullie bepaalde afspraken over het verloop van het plot?
Eefje
: We hebben van te voren samen verschillende verhaallijnen bedacht. Dit werd uiteindelijk een soort schema waarin we precies hadden vastgelegd wat alle personages zouden meemaken en in welke hoofdstukken. Maar natuurlijk hadden we tijdens het schrijven zelf ook spontane  ideeën, waardoor ons boek uiteindelijk toch weer heel anders is geworden dan de eerste opzet. Af en toe was het toch moeilijk: als ik iets veranderde in een hoofdstuk van Esther, had dat ook gevolgen voor de andere personages. We moesten dus steeds heel goed overleggen en zo nodig stukken herschrijven.

Chicklit.nl: Worden jullie zelf ook steeds door jullie vriendjes door elkaar gehaald?
Wendy
: Gelukkig niet! Toen ik mijn vriend leerde kennen, wilde ik wel zeker weten dat hij mij leuk vond om mij. Hij vindt mijn zussen heel aardig, maar hij is alleen verliefd op mij. Ik heb wel ooit een vriendje gehad dat ons niet uit elkaar kon houden (net als Marieke in het boek). Toen ik dat ontdekte vond ik dat heel erg: je wilt dat iemand jou speciaal vindt, en niet dat het hem om het even is of hij iets met jou heeft, of met je zus.

Chicklit.nl: In het boek nemen de meiden regelmatig elkaars plaats in bij moeilijke momenten. Heeft een van jullie ook ooit eens een rijexamen of een tentamen voor de ander gemaakt?
Joany: Nee, elkaars plaats innemen doen we niet. Het is een grappig idee, maar het is ook niet helemaal eerlijk. Bovendien lijken wij minder op elkaar dan onze personages. Mensen die ons echt kennen, zouden we nooit voor de gek kunnen houden. Alleen mensen die ons voor het eerst ontmoeten, zien niet meteen wie wie is.

Chicklit.nl: En hoe zit dat met het uitmaken met je vriendje? Zo ja, zijn jullie wel eens betrapt?
Wendy: Eefje heeft het ooit voor me uitgemaakt met een jongen – die jongen die ons niet uit elkaar kon houden. Hij had dus ook niet in de gaten dat ik het niet zelf uitmaakte, ik denk niet dat hij er ooit is achtergekomen.

Chicklit.nl: Zijn er nog meer overeenkomsten dan alleen jullie uiterlijk?
Eefje: Eigenlijk lijken we innerlijk nog meer op elkaar dan uiterlijk. We hebben dezelfde interesses, zijn in dezelfde dingen goed of slecht en hebben dezelfde kledingsmaak. We denken hetzelfde over dingen. En ook onze banen lijken op elkaar: we doen allemaal iets dat met taal en lezen en schrijven te maken heeft.

Chicklit.nl: Waarin verschillen jullie totaal van elkaar?
Joany: Echt grote verschillen zijn er niet. Maar als ik dan toch iets moet noemen is het onze smaak wat jongens betreft. Gelukkig zijn we nog nooit verliefd geweest op dezelfde jongen. Het zou lastig zijn als we op dezelfde types zouden vallen.

Chicklit.nl: Hebben jullie wel eens ruzie?
Wendy: Bijna nooit. En anders is het binnen vijf minuten weer goed.

Chicklit.nl: Komt er een vervolg op Drie versies van mij?
Eefje:  Dat zouden we wel heel leuk vinden. Wie weet!

Chicklit.nl: Willen jullie ook ooit solo een boek schrijven? Wat voor soort boek zou dat dan zijn?
Wendy: Ik heb al zeven boeken geschreven voor de SpangaS-reeks. Dat is natuurlijk superleuk, al is het soms ook lastig als je je baseert op bestaande personages en een script. Ik hoop dat er in de toekomst nog meer boeken zullen volgen. Het lijkt me geweldig om me meer op het chicklitgenre te richten.
Joany: Ik heb drie boeken over de televisieserie Prison Break geschreven, maar een boek dat ik echt compleet zelf mag verzinnen zou natuurlijk nog leuker zijn. Ik heb wel een idee voor een chicklit voor volwassenen.  Een eigen boek is wel een droom van me.
Eefje: We houden alledrie veel van schrijven, dus het zou geweldig zijn als we in de toekomst nog meer boeken kunnen schrijven, samen of apart. Ik heb wel een verhaal in mijn hoofd zitten voor een eigen boek. Ik hoop dat het er ooit van komt.

Chicklit.nl: Welke ambities hebben jullie voor de komende 5 jaar?
Alledrie: Blijven schrijven!!

Drie versies van mij

 • Auteur:

  Wendy Buenen
 • Verschenen:

  1 juni 2009
 • Uitgave:

  ISBN 9789026126017
  Uitgever De Fontein
 • Ondertitel:

  een jaar uit het leven van een drieling
 • Uitgever:

  De Fontein
 • Genre:

  Tiener boeken
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wendy, Eefje en Joany Buenen zijn drielingzussen. Ze zijn 26 en schrijven al zolang ze zich kunnen herinneren. Ze hebben er inmiddels ook alledrie hun werk van gemaakt: Joany maakte drie boeken over de televisieserie Prison Break en werkt als redacteur bij een meidenblad, Wendy schrijft de boekenreeks SpangaS en werkt bij een boekproductiebedrijf, Eefje werkt bij een kinderboekenuitgeverij en schrijft voor tijdschriften over jeugdliteratuur.

  Leuk aan drieling zijn: je zussen kunnen kleren voor je passen, terwijl jij kijkt hoe ze jou zouden staan! Vreselijk aan drieling zijn: zelfs je eigen vriendje herkent je niet altijd....

  De drielingzussen Alice, Marieke en Esther zijn altijd samen. Ze begrijpen elkaar volledig en beginnen vaak spontaan hetzelfde liedje te zingen. Natuurlijk zijn er ook momenten waarop het minder fijn is om een drieling te zijn – bijvoorbeeld als klasgenoten na zes jaar nog steeds hardop discussiëren over wie wie is – maar geen van de zussen neemt dat zwaar op.

  Dan gebeurt er iets verschrikkelijks. Marieke ziet hoe haar vriendje Robin een doosje overhandigt aan Alice. Hij geeft haar een ring. En niet zomaar een: de ring die Marieke al heel lang wil hebben. Zelfs Mariekes eigen vriendje herkent haar niet! Marieke is er kapot van. Ze neemt een drastisch besluit: zij en haar zussen gaan het een jaar zonder elkaar proberen.

  Dat is makkelijker gezegd dan gedaan…

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Leeftijd: 12+

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Onze aanraders voor Netflix in oktober

 • Recensie: Reminiscence

 • Recensie: Sex Education - seizoen 3

 • Dit weten we over Fantastic Beasts 3

 • Deze films en series verschijnen in oktober op Netflix

Gerelateerde artikelen

 • 100 wereldplekken

 • Ik moet je iets vertellen

 • That’s it

 • Lijstjes

 • Het geheim van Chanel Nº 5

Zoek in artikelen