Petra Kruijt

Petra Kruijt (22) debuteerde onlangs met Gemma & partners, chicklit in haar puurste vorm. Wij waren erg benieuwd naar de totstandkoming van het boek, en voelden deze jongedame aan de tand.

Chicklit.nl: Wie/wat/waar is Petra Kruijt?

PetraIk ben heel ambitieus en ondernemend, maar heb iets te veel fantasie om me te beperken tot de journalistiek, mijn eerste vak. Vandaar dat ik daarnaast tevens schrijfster ben. Dat geeft me ook iets meer kans om de ‘waar’-vraag te beantwoorden: thuis. Hoewel ik nog steeds all over the country ben en dat ook super vind, is het appartementje dat ik met mijn vriend deel een heel fijne plek om te werken.

Chicklit.nl: Hoe kwam je op het idee voor Gemma & partners?
PetraDat herinner ik me niet zo precies. Het was er ineens, glashelder, ik vermoed dat het ontstond terwijl ik zelf in de trein zat en een sudoku in de Metro oploste. Ik schreef de eerste paar pagina’s en vanaf daar rolde het door. Allerlei dingen die ik van tevoren niet bedacht had, waarvan ik niet eens wist dat ik ze in me had, verschenen op mijn beeldscherm. Een geweldige gewaarwording. Het ging echt onwaarschijnlijk snel: in een halfjaar had ik de eerste versie van het boek af, terwijl ik ondertussen afstudeerde.

Chicklit.nl: Zou je zelf een actie zoals Gemma bedacht heeft durven uitvoeren?
PetraPoe! Ik probeer toch wel een béétje over mijn daden na te denken. Maar ik herinner me ook verhalen over dingen die ik heb gedaan toen ik iets te veel op had en die zijn niet veel florissanter dan dat van Gemma. Dus ja… wie weet?

Chicklit.nl: In hoeverre is je boek autobiografisch; herken je stukjes van jezelf terug in Gemma?
PetraZeker. Vooral veel van haar denkbeelden en de manier waarop ze op dingen reageert heeft ze van mij. En ik ben bang dat ook mijn vriendinnen dingen van zichzelf in Gemma en háár vriendinnen herkennen. Het is nu eenmaal waar: voor een schrijver kan alles en iedereen inspiratie zijn.

Chicklit.nl: Wat doe je graag wanneer je niet schrijft?
PetraSporten; de bodybalance-les bij de sportschool is heel lekker en ik doe aan hardlopen, al gaat het bij mij niet zo hard. Daarnaast vind ik het heel leuk om mensen te ontmoeten, allerlei mensen, en ze dan uit te horen over hun levens. Dat is ook deel van mijn werk als journalist. En ik lees natuurlijk heel veel!

Chicklit.nl: Welk boek heb je al meerdere keren gelezen omdat je het zo goed vindt?
PetraIk heb meerdere boeken vaker dan eens gelezen, maar het vaakst denk ik De wereld van Sofie. Dat boek las ik de in de brugklas voor het eerst en het sleepte me helemaal mee. Het speelt in de normale wereld met een twist, dat is interessant, en je steekt er iets van op, zeker als dertienjarige destijds. Omdat ik het zo knap geschreven vind lees ik het nog steeds ongeveer een keer per jaar.

Chicklit.nl: Heb je, als debutant, nuttige tips voor beginnende schrijfsters?
PetraDe meeste tips zijn denk ik al gegeven. Wat ik daaraan kan toevoegen, is dat je niet naar een bepaald genre toe moet schrijven. Ik heb geprobeerd een thriller te schrijven, maar het werd veel te grappig. Mijn stijl is nu chicklit en daarom schrijf ik dat. Het andersom proberen is, tenminste voor mij, niet mogelijk.

Chicklit.nl: Stel; Gemma & partners wordt verfilmd. Wie zouden dan de hoofdrolspelers zijn?
PetraIk vind het heel lastig om mijn personages aan een gezicht te koppelen. Ik weet wel ongeveer hoe ze eruitzien, wat hun stijl is, maar een scherp plaatje heb ik niet. Voor Gemma is het nog redelijk te doen: ik zou haar laten spelen door Tara Elders. Zij heeft de uitstraling die ik bij haar vind passen. 

Chicklit.nl: Ben je al aan een nieuw boek begonnen en in welk genre valt dit?
PetraJa. Het is weer een chicklit, maar met totaal andere onderwerpen dan Gemma & partners. Het boek gaat Twijfels over België heten en verschijnt in augustus 2010. Verder weet ik niet of ik al wat mag zeggen over dit boek, dus dat doe ik ook nog maar even niet… Eerst richt ik me helemaal op mijn debuut. Dat verdient het ook; ik ben er supertrots op.

Gemma & partners

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (4 stemmen)
 • Omschrijving:

  Als ze met haar vriendinnen in de trein terug naar huis zit na een feestje, schrijft Gemma een prijsvraag onder de sudoku in een stapel kranten. Ze belooft de winnaar een date met... haar! Gelukkig komt Gemma er, zodra ze weer nuchter is, achter dat niemand er serieus op heeft gereageerd. Ze vergeet het incident al snel wanneer ze een prachtige Siamese kat en zijn nog knappere baasje Boudewijn tegenkomt, die duidelijk interesse in haar heeft - en zij in hem. Dan krijg Gemma toch nog een verlate reactie op haar prijsvraag. Ze stuurt de afzender een mailtje terug en zo ontstaat een steeds boeiendere mailwisseling, met een jongen die toch wel heel leuk is. En hij is vasthoudend: hij gaat helemaal voor haar, net zoals Boudewijn dat doet. Hoe is het mogelijk dat iemand die tot voor kort dacht dat ze een eeuwige single zou worden, ineens twee mannen voor zich weet te winnen? En wie is nu eigenlijk de leukste?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Recensie: The Princess Switch 3: Romancing the Star

 • Chicklit.nl feelgood boek van het jaar 2021: dit is de top 3

 • Schreeuw om middernacht - Benjamin Read en Laura Trinder

 • Ontluiken - Nora Roberts

 • Deze titels verdwijnen binnenkort van Netflix

Gerelateerde artikelen

 • 100 wereldplekken

 • Ik moet je iets vertellen

 • That’s it

 • Het geheim van Chanel Nº 5

 • Supermom’s stijlgids

Zoek in artikelen