Svea Ersson

Chicklit.nl: Hoe ziet een gewone dag in het leven van Svea eruit?
Svea: ’s Morgens om half acht sta ik op en zorg ik dat mijn zoon en ik op tijd de deur uit kunnen om naar school te gaan. Twee dagen per week rijd ik daarna door naar mijn werk. Als ik vrij ben gaat na thuiskomst de pc aan en check ik mijn mail en  internet voor ik ga ‘huishouden’.  Na schooltijd drinken mijn zoon en ik thee en  doen we een spelletje of kijken televisie. Tussendoor probeer ik nog wat zinnen op papier te zetten tot mijn man thuiskomt. Echt schrijven lukt pas later op de avond als zoonlief op bed ligt.   

Chicklit.nl: Wanneer begon je met schrijven en waarom?
Svea: Zolang ik me kan herinneren verzin ik in mijn hoofd verhalen. Sinds mijn twaalfde schrijf ik ze ook op en op mijn zestiende was mijn eerste boek klaar.  Daarna heb ik een hele tijd niets geschreven, tot ik over een schrijfwedstrijd las en het weer begon te kriebelen.

Chicklit.nl: Wat vind je zo leuk aan schrijven?
Svea: In schrijven kan ik me helemaal verliezen. Een hoop mensen kennen dat gevoel wel tijdens het lezen. Je leest een boek en wordt vanzelf in het verhaal meegezogen. Dat gebeurt bij mij tijdens het schrijven.  Ik verkeer dan in een roes die nogal verslavend werkt. 

Chicklit.nl: Gaat schrijven je makkelijk af of heb je wel eens last van een writer’s block?
Svea: Nee, ik schrijf tamelijk makkelijk. Het enige dat wel eens frustreert, is dat de zinnen die ik in gedachten verzin voor mijn gevoel mooier zijn dan hoe ik ze uiteindelijk op papier zet. 

Chicklit.nl:  Alleen Eva lijkt een boek waarvoor je veel research hebt moeten plegen. Is dat ook zo? Hoe heb je dat aangepakt?
Svea: Door zoveel mogelijk te lezen en door contact met een psychotherapeute. Van alles wat ik te weten ben gekomen heb ik stukjes gebruikt om Eva vorm te geven.    

Chicklit.nl: Eva heeft een psychische stoornis die nogal ingewikkeld is. Hoe zorg je ervoor dat dit verhaal geloofwaardig overkomt?
Svea: Ik heb vooral geprobeerd om van Eva, die de basis van dit boek vormt, een geloofwaardig persoon te maken. Zolang de lezer mee kan gaan in haar belevingswereld denk ik dat haar verhaal geloofwaardig is. Maar het blijft fictie, een thriller, en geen waar gebeurd verhaal.      

Chicklit.nl: Waarom heb je juist een psychologische thriller geschreven? Kwam dit meteen op papier toen je begon met schrijven of zit er een andere reden achter?
Svea: Ik wilde een verhaal schrijven over een vrouw die een misdaad beging zonder het zich te herinneren omdat haar persoonlijkheid was opgesplitst in delen. Toen ik las dat deze opsplitsing vaak ontstaat door ernstig misbruik in de vroege jeugd heeft het verhaal zich ontwikkeld tot hoe het nu is.  Het is met me aan de loop gegaan en vertelde zich bijna vanzelf.  

Chicklit.nl: Waar haal je inspiratie vandaan voor het schrijven van een boek?
Svea: Blijkbaar heb ik zoveel fantasie dat ik nauwelijks een inspiratiebron buiten mezelf nodig heb. Dat vind ik ook het allerfijnste van een boek schrijven: gewoon mijn fantasie de vrije loop laten.  Natuurlijk breng ik daar wel structuur in aan, anders zou er een onleesbaar geheel ontstaan. 

Chicklit.nl: Als je een boek schrijft, weet je dan al hoe het zal eindigen of weet je dat pas aan het eind van het schrijven?
Svea: Bij Alleen Eva wist ik dat dus totaal niet.  Bij het boek waaraan ik nu schrijf was dat veel eerder duidelijk. Daarbij heb ik halverwege het schrijven het complete verhaal in het kort op papier gezet. Dat geeft wel meer rust in mijn hoofd, heb ik gemerkt.

Chicklit.nl: Hoe weet je wanneer een boek ‘af’ is?
Svea: Oh, dat vond ik heel moeilijk te bepalen. Eva en Tommie zaten zo onder mijn huid dat ik zelf ook wilde weten hoe het hen verder verging. Ik had daarom de neiging maar door te schrijven, waardoor het einde veel te lang werd. Pas later heb ik dit ingekort.

Chicklit.nl: Heb je al contact gehad met de lezers van je boek? Hoe was dat?
Svea: Heel leuk! Ik heb twee signeersessies gedaan en het blijft een vreemd idee dat de mensen die het boek dan kopen ’s avonds misschien lezen wat ik geschreven heb. Het liefst zou ik ze later vragen hoe ze het vonden.       

Chicklit.nl: Wat vind je tot nu toe helemaal geweldig aan het leven van een schrijver en wat zou je liever overslaan?
Svea: Mijn leven is niet drastisch veranderd door het uitkomen van dit boek. Ik heb in een aantal kranten gestaan en hou nauwlettend in de gaten wat er op internet verschijnt. Het is geweldig om positieve reacties te krijgen, maar met onderbouwde kritiek kan ik zeker ook wat. Je kunt een boek nu eenmaal nooit naar ieders zin schrijven.    

Chicklit.nl: Wat zijn je ambities als schrijver? Wil je enkel psychologische thrillers schrijven, of heb je nog hele andere ideeën in je hoofd die je uit wilt werken?
Svea: Voorlopig houd ik het bij thrillers schrijven, dat vind ik op dit moment het leukste om te doen. Het boek waar ik nu aan schrijf is niet psychologisch en kent ook een heel andere spanningsopbouw dan ‘Alleen Eva’.  Overeenkomst is een vrouwelijke hoofdpersoon die in de ik-vorm haar verhaal vertelt.   

Chicklit.nl: Kunnen we ook nog chicklit verwachten of spreekt dit genre je niet aan?
Svea: De boeken van Jill Mansell mag ik graag lezen, maar chicklit waarin het alleen maar over uitgaan, afspraakjes, tassen en schoenen gaat, is aan mij niet besteed. Waarschijnlijk ben ik daar gewoon te oud voor! 

Chicklit.nl: Heb je nog tips voor mensen die mee willen doen aan een schrijfwedstrijd?
Svea: Alleen dat ik iedereen aanraad om eraan mee te doen. Mijn indruk is dat er bij een schrijfwedstrijd met meer interesse naar een manuscript gekeken wordt, dan wanneer je het een uitgever ongevraagd toestuurt.  Dus grijp die kans als hij zich voordoet, zou ik zeggen.

Nieuwste artikelen

  • De 17 beste LGBTQ films

  • 15 x Goede acteurs in hele slechte films

  • Onze aanraders voor Netflix in oktober

  • Recensie: Reminiscence

  • Recensie: Sex Education - seizoen 3

Gerelateerde artikelen

  • 100 wereldplekken

  • Ik moet je iets vertellen

  • That’s it

  • Het geheim van Chanel Nº 5

  • Supermom’s stijlgids

Zoek in artikelen