Fleur Brockhus

Met De Urenfabriek geeft Fleur Brockhus je een kijkje in de wereld van de Grote Advocatuur door de ogen van de dappere stagiaire Felice. Fleur plaatste haar manuscript op TenPages.com en vond in een mum van tijd voldoende aandeelhouders om haar boek via The House of Books gepubliceerd te krijgen. Chicklit.nl maakt kennis met Fleur..

Chicklit.nl: 
Hoe ziet een normale dag in het leven Fleur Brockhus eruit?
Fleur: Ik sta altijd om 07.30 uur op, want ik ben een vroege vogel. Na een paar yoga-oefeningen en mijn ontbijt, duik ik mijn werkkamertje in en bekijk ik mijn mails. Daarna ga schrijven. Dat varieert van een artikel voor een tijdschrift tot een brochure voor een bank. Het liefste schrijf ik aan een boek of column. Dan kan ik me zo lekker uitleven! Lunchen doe ik regelmatig buiten de deur, anders zijn de werkdagen een beetje eenzaam. Gelukkig heb ik veel vrienden in de buurt die ook freelancen. Om mijn hoofd leeg te maken, neem ik uitgebreid de tijd om te koken. Daar kan ik mijn creativiteit ook goed in kwijt. Mijn man is een dankbaar proefkonijn. Na het eten plof ik het liefste op de bank met een boek. Maar een kopje thee of warme chocolademelk met vriendinnen vind ik ook heerlijk.
 
Chicklit.nl: Als je jezelf zou moeten omschrijven in 5 woorden, welke woorden zouden dat dan zijn?
Fleur: Gezellig, enthousiast, ongeduldig, netjes, oprecht. Bij mij is het: what you see, is what you get.
 
Chicklit.nlJe hebt een behoorlijke switch gemaakt van advocaat naar schrijver. Hoe ben je erachter gekomen dat de wereld van de advocatuur niet helemaal jouw ding was?
Fleur: Nadat ik twee jaar nauwelijks vakantie had gehad, ben ik twee weken met een groep vriendinnen naar Brazilië geweest voor een rondreis. Daar heb ik nagedacht over wat ik écht wilde met mijn leven. Toen kwam de bevrijdende gedachte dat ik gewoon mijn baan kon opzeggen. Wel vond ik dat ik een plan moest hebben, dus in de tweede week van de vakantie heb ik mezelf de hele dag afgevraagd wat ik wilde doen als ik alles kon kiezen. Gesprekken met mijn vriendinnen hielpen ook. Daar kwam uit dat ik mijn hele leven al gek ben op schrijven en dat schrijven veel beter bij me past dan het werk van advocaat. Zo ontstond het idee voor een tekstbureau en daarnaast een boek.
 
Chicklit.nl: Wat heeft je ertoe aangezet om De urenfabriek te gaan schrijven?
Fleur: Ik was ervan overtuigd dat heel veel mensen unhappy op hun werk zitten, maar niet weten hoe ze daar iets aan kunnen veranderen. Daarom dacht ik dat het onderwerp van mijn boek een divers publiek zou aanspreken. Ik wil die mensen graag een hart onder de riem steken. Voor managers zou het boek spiegelend kunnen werken en kunnen inspireren om je team op een positieve manier te stimuleren. Verder hoop ik dat het gewoon een grappig boek is dat lekker wegleest.
 
Chicklit.nl: Is De urenfabriek volledig autobiografisch?
Fleur: Nee, het is juist fictie. Ik ben niet Felice en de andere personages zijn ook geen echte mensen. De gebeurtenissen en personages in het boek zijn gebaseerd op een mix van verhalen en personen. Met een flinke schep fantasie erbij. Natuurlijk heb ik wel inspiratie gehaald uit mijn eigen ervaringen in de advocatuur en die van anderen. Ik denk dat iedere schrijver put uit eigen ervaringen en daar dan een draai aan geeft. Maar het gevoel dat je op zo''n kantoor kunt hebben is wel echt. Daarom is het ook zo herkenbaar voor veel lezers. Ook voor mensen die niet in de advocatuur werken. 
 
Chicklit.nl: Je bent hoogzwanger, runt een eigen bedrijf met je vader én je hebt ook nog tijd de lancering van je eerste boek. Hoe krijg je dat allemaal voor elkaar?
Fleur: Gelukkig heb ik veel energie en geniet ik enorm van mijn werk. Mijn boek voelt ook als een kindje. Dus eigenlijk maak ik twee bevallingen mee in één maand!
 
Chicklit.nl: Je bent ontdekt door de bezoekers van TenPages.com. Waarom besloot je je manuscript juist daar te plaatsen?
Fleur: Ik hoorde dat het in Nederland heel moeilijk is om je boek uit te geven, omdat uitgevers dagelijks stapels manuscripten ontvangen. Daarom besloot ik het eens te proberen op TenPages.com: een super leuke manier van crowdfunding. Op die manier betrek je het publiek bij je boek en laat je de mensen delen in je succes. Ik kan het iedereen aanraden die graag een boek wil uitgeven.
 
Chicklit.nl: Wat ging er door je heen toen je voor het eerst je eigen, echte boek in de boekwinkel tegenkwam?
Fleur: Het was en is nog steeds moeilijk om te geloven dat mijn droom is uitgekomen. Ik heb in de winkel meteen een foto van mijn boek gemaakt, zodat ik het bewijs op ieder moment kan terugzien.
 
Chicklit.nl: Welk boek ligt er momenteel op jouw nachtkastje?
Fleur: When god was a rabbit - eenschitterend verhaal over een bijzondere broer-zus relatie. Ik heb het bijna uit en verheug me nu op de nieuwe Sophie Kinsella! Hiervoor las ik Watermeloen van Marian Keyes, dat leek me wel toepasselijk omdat ik zelf bijna moeder ben. Een heerlijk boek dat ik niet kon wegleggen.
 
Chicklit.nl: Felice wordt in De urenfabriek behoorlijk afgekat door haar baas, maar durft hier nooit echt iets over te zeggen. Hoe zou jij dit hebben aangepakt als je in de schoenen van Felice zou staan?
Fleur: Ik hoop dat ik nu het lef en genoeg zelfrespect zou hebben om te zeggen dat ik zo niet wil werken.
 
Chicklit.nl: Als het boek zou worden verfilmd, wie moet dan volgens jou de rol van Felice op zich nemen?Fleur: Sallie Harmsen past wel bij Felice. Ze is lief, grappig en slim. Jammer dat Blake Lively geen Nederlands spreekt. Zij zou ook een goede Felice zijn.
 
Chicklit.nl: Wat vind je van de vergelijkingen van je boek met De Duivel Draagt Prada?
Fleur: Die vergelijking begrijp ik wel. Het thema in beide boeken is: hoe ver ga je voor een baan die op het eerste gezicht perfect lijkt? De verhaallijn is natuurlijk heel anders, en de bazen ook, maar ik zie wel gelijkenissen tussen de hoofdpersonen Adrea en Felice. Al is Felice een stuk modebewuster, haha!
 
Chicklit.nl: Aan het einde van je boek wordt beschreven hoe je een droomboek moet maken. Hoe ben je hier op gekomen? Maak(te) je dit zelf ook?
Fleur: Ik lees graag over persoonlijke ontwikkeling in boeken en bladen. Ook knutsel ik veel thuis. Het leek me leuk om die twee dingen te combineren. Voordat ik het in mijn boek beschreef, heb ik het droomboek met een vriendin uitgeprobeerd. We waren allebei verrast over het resultaat van ons droomboek. Toen wist ik dat het andere mensen waarschijnlijk ook kon inspireren. 
 
Chicklit.nl: Wat kunnen we in de toekomst nog meer van jou verwachten?
Fleur: Ik zit alweer vol plannen! Zoveel mensen om me hebben een superdruk leven en willen niks missen. Soms moet je even de rust nemen om de balans op te maken en te bepalen wat je wilt met je leven. Daarom schrijf ik samen met een vriendin een sprookje voor de moderne vrouw. Om wijze raad uit te halen, maar wel met een knipoog. Verder denk ik na over een vervolg op De urenfabriek. Ik heb nog genoeg inspiratie om een tweede boek over Felice te schrijven. Ook loop ik met ideeën voor een televisieprogramma. Er is zoveel leuks om te doen!

Ben je benieuwd geworden naar De urenfabriek? Lees dan nu alvast het eerste hoofdstuk! 


 
Kijk voor meer informatie ook eens op de Facebook pagina van De urenfabriek

De urenfabriek

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (19 stemmen)
 • Omschrijving:

  Op mijn eerste werkdag als aankomend advocaat zie ik, Felice Jansen, eruit zoals Máxima voordat ze getrouwd was; keurig, jong en lekker fris. Om half negen ’s ochtends fiets ik over de Amsterdamse grachten. Het kantoorpand van Blick & Bleecker advocaten & notarissen is gigantisch. Mijn stage gaat drie jaar duren, daarna een megasalaris met vette bonussen. Wie doet me wat?

  Felice komt terecht bij patroon Ria de Roos op de sectie Arbeidsrecht. Ria blijkt een zuurpruim, opgefokt en kwaadaardig. Na een paar maanden is Felice eraan gewend dat ze nooit waardering krijgt. Ze raakt niet meer zo snel in paniek, gaat de beruchte vrijdagmiddag Blickborrel uit de weg, en weet hoe ze zich op zakenreizen heeft te gedragen. Maar de lange kantooruren en extreme werkdruk zijn funest voor haar seksleven. En wanneer de plagerige advocaat Simon steeds meer aandacht aan haar besteedt, gaat Felice grandioos voor de bijl.

  Een kijkje in de wereld van de Grote Advocatuur door de ogen van de dappere stagiaire Felice.

Meer info
 • Extra Informatie:

  Lees alvast het eerste hoofdstuk uit De urenfabriek op Chicklit.nl:

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Deze films en series worden in april van Netflix verwijderd

 • Winnen: 5x Vloek van vuur en schaduw van Emmy van Ruijven

 • Wondervrouwen - Stephanie Schuster

 • 10 redenen waarom Michael B. Jordan een lekker ding is

 • YA vervolg delen in 2023

Gerelateerde artikelen

 • Lisette Jonkman trakteert op GRATIS eBook van Festivalkriebels

 • Astrid Harrewijn trakteert op GRATIS e-boek: De Huisbaas!

 • Vraag het Juffrouw Holle: van scharrel naar relatie

 • 5x Zomerse vakantieboeken (voor in je koffer)

 • Fleur is zwanger in Dubai

Zoek in artikelen