9 super spannende crime series

Lekker wegduiken in een goede detective of crime novel, heerlijk! Er gaat niets boven een spannend boek waarbij je wel door moét lezen om er achter te komen of het recht zal zegevieren! En wanneer je zo’n boek eenmaal in handen hebt, dan moet alles er voor wijken; de hond uitlaten? Hij houdt zijn plasje nog maar even op. Eten koken? We bestellen wel een pizza. De was? Ach, dit shirtje kan nog wel een dag. Je snapt ‘m, een goede detective of crime novel laat je niet meer los! Wij hebben een overzicht gemaakt van 9 super spannende crime series, maar wees gewaarschuwd: de kans is aanwezig dat je zó diep deze boeken in wordt gezogen dat je nergens anders meer aandacht voor hebt!

1. Karin Slaughter, de Grant County serie

Karin Slaughter’s eerste boek Nachtschade stamt alweer uit 2001, maar haar boeken zijn nog steeds ontzettend populair! Je moet echter wel over een sterke maag beschikken wil je haar boeken kunnen waarderen, want Slaughter heeft er een handje van om nogal wat onsmakelijke en gruwelijke details in haar boeken te verwerken. Naast haar Grant County serie – waarin kinderarts en lijkschouwer Sarah Linton en haar ex-man Jeffrey Tolliver de hoofdrollen spelen – kennen we Slaughter ook van haar Atlanta serie – met Will Trent als belangrijkste personage – en de Georgia serie, waarin de personages uit de twee voorgenoemde series samenkomen. Lezen op eigen risico; voor je het weet ben je verslaafd aan deze mega spannende boekenreeks!  

2. Stieg Larsson, de Millennium trilogie

De meeste van jullie zullen al wel van de Zweedse auteur Stieg Larsson en zijn trilogie hebben gehoord. De boeken waren stuk voor stuk namelijk een enorme hype toen ze uitkwamen, en ook de filmreeks gebaseerd op Larsson’s boeken was een groot succes!  De Millennium trilogie gaat over de onwaarschijnlijke samenwerking tussen journalist Mikael Blomkvist en computerhacker Lisbeth Salander die zich meerdere malen uit benarde situaties moeten zien te redden. Mede door de intrigerende personages – met name Lisbeth Salander is een nogal mysterieuze dame – en het wereldwijde succes van de boeken kon deze trilogie wat ons betreft niet in dit overzicht ontbreken!

3. Jussi Adler-Olsen, serie Q

De serie Q van de Deense auteur Jussi Adler-Olsen gaat over brigadier Carl Mørck, hoofd van de afdeling ‘onopgeloste zaken Q’. Het eerste deel uit de serie, De vrouw in de kooi, was een enorm succes, en ook de volgende delen deden het internationaal erg goed; in Denemarken verdreven deel 1,2, en 3 uit Adler-Olsen’s serie zelfs alle delen van Larsson’s Millennium trilogie van de topposities in de bestseller list! Zet deze spannende serie dus zeker op je ‘to read’ lijstje!

4. Henning Mankell, de Kurt Wallander serie

Ja, nog een scandinavische serie, maar wel een hele sterke! Zou er in Zweden wellicht iets in het drinkwater zitten waardoor er zo veel goede thrillers vandaan komen? Hoe dan ook, Henning Mankell’s serie is super spannend en mateloos populair in binnen- en buitenland! Er is ook al een televisieserie gebaseerd op zijn boeken, dus dat zegt eigenlijk wel genoeg! Het eerste deel uit de Wallander serie, Moordenaar zonder gezicht, kwam in 1991 voor het eerst uit in Zweden en inmiddels zijn er nog negen boeken met inspecteur Kurt Wallander in de hoofdrol verschenen, waarvan de recentste stamt uit 2009.  

5. Tess Gerritsen, de Rizzolli and Isles serie

Tess Gerritsen debuteerde in 1986 met het boek Dicht op de hielen, en sindsdien heeft ze al meer dan 25 thrillers geschreven! Wellicht dat jullie de televisieserie Rizzoli en Isles kennen? Deze is gebaseerd op de boeken van Gerritsen! Detective Jane Rizzoli en dr Maura Isles zijn namelijk de hoofdpersonages uit de reeks die begon met het boek De Chirurg. Sindsdien zijn er nog 11 boeken verschenen met dit dynamische duo, dus als je aan deze serie begint kun je voorlopig nog even vooruit!

6. Lars Kepler, de Joona Linna serie

Joona Linna is het hoofdpersonage uit de boekenserie van het Zweedse schrijversechtpaar Alexander Ahndoril en Alexandra Coelho Ahndoril, beter bekend onder het pseudoniem Lars Kepler. Dit schrijversduo maakte in 2009 hun debuut met Hypnose en is enorm populair in binnen- en buitenland. Inmiddels zijn er zes delen verschenen in de Joona Linna, waarvan de meest recente, Jager, nog maar nét is verschenen! Wat erg fijn is aan deze serie is dat je de delen ook los kunt lezen – hoewel het natuurlijk wel zo leuk is om het complete verhaal achter het hoofdpersonage te volgen door alle delen te lezen!

7. Nicci French, de Frieda Klein serie

Over schrijversechtparen gesproken, achter de naam Nicci French gaat ook een echtpaar schuil! Het Engelse echtpaar Sean French en Nicci Gerrard om precies te zijn, bekend door hun ijzersterke literaire psychologische thrillers. Het duo debuteerde in 1997 met de thriller Geheugenspel, en sindsdien heben ze nog heel veel andere thrillers geschreven. In 2011 kwam Blauwe maandag uit, het eerste deel van de Frieda Klein serie. Frieda Klein is psychoanalytica en een soort deskundige sidekick bij de Londense recherche. Inmiddels zijn er zeven delen verschenen en er staat er nog één op de planning. Met andere woorden, met deze serie ben je ook nog wel even zoet!    

8. Jo Nesbø, de Harry Hole serie

Jo Nesbø staat bekend als dé misdaadauteur uit Noorwegen. Zijn debuutroman, Vleermuisman, werd positief ontvangen en Nesbø ontving verschillende presigieuze prijzen voor zijn boek. Het was tevens de aftrap voor de Harry Hole serie, een serie die draait om een aan alcohol verslaafde rechercheur. Er zijn inmiddels tien delen verschenen, maar het is nog niet duidelijk of Nesbø van plan is om nog meer boeken over Harry Hole te schrijven.

9. Sue Grafton, de Kinsey Millhone alfabet serie

De titel van de serie verklapt het al een beetje; elk boek uit de serie van Sue Grafton is gekoppeld aan een letter. Er zijn inmiddels 24 boeken verschenen, dus we moeten alleen nog even wachten op de letters y en z! Het laatste deel van de serie met de vrouwelijke privé detective Kinsey Milhone als hoofdpersonage staat gepland voor 2019. 

Welke serie zou jij graag willen lezen?

Lees ook: Deze boeken moet je gelezen hebben voordat de verfilming ervan te zien is

Nieuwste artikelen

  • De jacht op de groene diamant - Barbara Laban

  • De bloemist – C.L. Pattison

  • De mooiste tijd van je leven - Esther Verhoef

  • A Touch of Ruin - Scarlett St. Clair

  • De vrouw in het blauw - Elly Griffiths

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Winnen: Moederdag boekenpakket

  • Young Adult top-5: september

Zoek in artikelen