The Wizard of Oz boeken, films en series

Wij kennen natuurlijk allemaal wel The Wizard of Oz. Met Dorothy Gale, de vogelverschrikker, de blikken man, de leeuw en natuurlijk het hondje Toto. En waarschijnlijk ken je dit door de film uit 1939 met Judy Garland in de hoofdrol. Maar wist je ook dat The Wizard of Oz oorspronkelijk een boekenserie is uit 1900, geschreven door L. Frank Baum en dat er ook een deel twee verfilmd is? WIj hebben de leukste boeken, films en series op een rijtje gezet die je niet wilt missen als fan...

The Wizard of Oz films:

The Wonderful Wizard of OzThe Wonderful Wizard of Oz (1910)

Deze film uit 1910 is de eerste film gebaseerd op het gelijknamige boek van L. Frank Baum. The Wonderful Wizard of Oz is een zwart-witfilm waarin niet gesproken wordt en deze duurt maar dertien minuten. De film is deels gebaseerd op de musical The Wizard of Oz uit 1902, maar de film draait grotendeels om The Wicked Witch of the West, die niet in de musical voorkomt.

 

 

Wizard of Oz 1925The Wizard of Oz (1925)

Net als The Wonderful Wizard of Oz uit 1910 wordt ook in deze film niet gesproken, maar deze heeft wel een speelfilmlengte. In deze versie van The Wizard of Oz komt Dorothy erachter dat ze eigenlijk Prinses Dorothea van het Land van Oz is. De goedaardige Prins Kynd was hier ooit aan de macht, maar hij is van de troon gestoten door de kwade Prime Minister Kruel. Dorothy en haar gezelschap komen terecht in het Land van Oz en proberen het land van de ondergang te redden.

 

 

 

The Wizard of Oz 1939The Wizard of Oz (1939)

The Wizard of Oz uit 1939 is de eerste gesproken kleurenfilm gebaseerd op het verhaal van Baum. In deze film worden Dorothy en haar hondje Toto door een orkaan meegenomen naar het land van Oz. Dorothy gaat op zoek naar de tovenaar die haar misschien kan helpen terug te keren naar huis. Dit doet ze samen met een vogelverschrikker, een blikken man en een leeuw die ook de hulp van de tovenaar nodig hebben.

 

 

The WizThe Wiz (1978)

In deze bewerking van The Wizard of Oz is Dorothy een verlegen kleuterleidster uit Harlem. Dan komt ze terecht in een droomwereld waar ze het gele pad moet volgen. Ook in deze film wordt ze vergezeld door de vogelverschrikker, de blikken man en de leeuw. The Wiz is een afro-amerikaanse versie van The Wizard of Oz.

 

 

Return to OzReturn to Oz (1985)

Return to Oz is het vervolg op The Wizard of Oz. In deze film kan Dorothy haar avontuur in Oz maar niet uit haar hoofd krijgen waardoor haar tante Em zich afvraagt of er mentaal iets mis is met haar. Ze neemt Dorothy mee naar dokter Worley, die haar door middel van elektrotherapie wil 'genezen'. Dan wordt ze door een mysterieus meisje gered en mee teruggenomen naar Oz, waar de heks Mombie en de Nome koning alles wat ooit zo mooi was vernietigen.

 

 

The Muppets' Wizard of OzThe Muppets' Wizard of Oz (2005)

The Muppets' versis van The Wizard of Oz heeft hetzelfde verhaal als de niet-gesproken film uit 1925. Alle personages die Dorothy tegenkomt in het land van Oz worden gespeeld door de bekende Muppets-personages! Zo is Kermit de Kikker de vogelverschrikker en speelt Miss Piggy alle heksen.

 

 

 

Oz the Great and PowerfulOz the Great and Powerful (2013)

Deze film met James Franco is een prequel van The Wizard of Oz uit 1939. In plaats van Dorothy is Oscar Diggs, die later The Wizard of Oz zal worden, de hoofdpersoon van de film. Hij is een goochelaar uit Kansas die terecht komt in het land van Oz. Hier komt hij echter drie heksen tegen die niet geloven dat hij de grote tovenaar is die iedereen had verwacht. Oscar moet erachter komen wie goed of slecht is voordat het te laat is. Door zijn magische kunsten te gebruiken wordt hij niet alleen de machtige tovenaar van Oz, maar ook een betere man.

 

 

Legends of Oz: Dorothy's ReturnLegends of Oz: Dorothy's Return (2014)

In deze animatiefilm keert Dorothy terug naar Oz met de hulp van Glinda. Er is namelijk een probleem: de schurk Jester wil iedereen in het land van Oz in poppen veranderen. Samen met haar bekende vrienden uit Oz en een aantal nieuwe vrienden gaat Dorothy op pad om Jester te stoppen.

 

 

 

 

The Wizard of Oz boeken:

The Wizard of OzThe Wizard of Oz - L. Frank Baum

Dit is het eerste boek van L. Frank Baum over het land van Oz. Hierin leren we Dorothy, de vogelverschrikker, de blikken man, de leeuw en alle bekende personages voor het eerst kennen. Naast The Wizard of Oz heeft Baum nog veel meer boeken over het land van Oz geschreven, bijvoorbeeld The Marvellous Land of Oz, Ozma of Oz en The Emerald City of Oz. Dit is nog maar een handgreep van alle boeken die hij over Oz geschreven heeft. Er zijn er wel een stuk of twintig!

 

 

A Barnstormer in OzA Barnstormer in Oz - Philip José Farmer

Dit boek is compleet gebaseerd op het eerste boek van L. Frank Baum, dus wat er is gebeurd in de latere delen is in A Barnstormer in Oz dus niet gebeurd. Het verhaal gaat over Hank Stover, de zoon van Dorothy. Als hij met zijn vliegtuig in een groene wolk boven Kansas terechtkomt, belandt hij in het land van Oz. In Oz dreigt een burgeroorlog uit te dreigen en hij komt de nieuwe Wicked Witch of the West, Erakna, tegen. Eigenlijk is dit boek de nieuwe generatie van The Wizard of Oz waarin we dus niet het verhaal van Dorothy lezen, maar van haar zoon.

 

 

The Life and Times of the Wicked Witch of the WestWicked: The Life and Times of the Wicked Witch of the West - Gregory Maguire en Douglas Smith

In de meeste versies van The Wizard of Oz is Dorothy de hoofdpersoon, maar in dit boek gaat het om haar aartsvijand, The Wicked Witch of the West. Elphaba is in deze bewerking een dierenrechtenactiviste in een land van Oz waar dieren streven net zo behandeld te worden als mensen. Dit boek laat de lezer twijfelen aan zijn opvattingen over goed en kwaad en laat zien dat The Wicked Witch of the West misschien wel helemaal niet zo wicked is. De musical Wicked is ook gebaseerd op dit boek.

 

 

Dorothy Must DieDorothy must die - Danielle Paige

In dit boek wordt het meisje Amy Gummand uit Kansas door een tornado meegenomen naar Oz. Er wordt gezegd dat Dorothy op een of andere manier terug is weten te komen in het Land van Oz, aan de macht gekomen is en deze macht naar haar hoofd heeft laten stijgen. Amy is naar Oz gestuurd met een missie: ze moet het hart van de blikken man, het brein van de vogelverschrikker en de moed van de leeuw stelen... en Dorothy moet sterven. De vervolgboeken van Dorothy must die zijn The Wicked Will Rise, Yellow Brick War en The End of Oz.

 

 

The Wizard of Oz series:

The Wizard of Oz 1990The Wizard of Oz (1990)

In deze animatieserie keert Dorothy terug naar Oz, samen met haar hondje Toto. Daar is ze herenigd met de blikkenman, de vogelverschrikker en de leeuw. The Wicked Witch of the West is door haar gevleugelde apen weer tot leven gebracht en heeft de Emerald City in haar macht. De tovenaar is in zijn luchtballon, die door een vloek van de heks constant rondgeblazen wordt door een duistere wind. Dorothy en haar vrienden gaan op pad om The Wicked Witch of the West voor eens en altijd te verslaan.

 

 

The Wonderful Wizard of Oz serieThe Wonderful Wizard of Oz (1986)

Deze televisieserie uit Japan, daar bekend als Oz No Mahotsukai, is een anime-serie gebaseerd op vier van de originele Oz boeken van L. Frank Baum. In de serie komen gebeurtenissen voor uit de boeken The Wonderful Wizard of Oz, The Marvelous Land of OzOzma of Oz en The Emerald City of Oz.

 

 

Tin ManTin Man (2007)

In deze serie komt de volwassen serveerster DG (Zooey Deschanel) terecht in de Outer Zone (Oz). Hier moet ze het met de hulp van Glitch, Cain en Raw opnemen tegen de gemene koningin Azkadellia.

 

 

 

The Witches of OzThe Witches of Oz 

In deze miniserie (écht mini: de serie had maar twee afleveringen) is Dorothy een succesvolle kinderboekenschrijfster die van Kansas naar New York is verhuisd. Ze komt er echter snel achter dat haar verhalen eigenlijk weggestopte herinneringen uit haar verleden zijn en dat de wonderen van Oz echt bestaan. Nu loopt ze het gevaar dit allemaal weer opnieuw mee te maken. Deze serie is later opnieuw geproduceerd als de film genaamd Dorothy and the Witches of Oz. Deze film werd beter ontvangen dan de serie.

 

 

Emerald CityEmerald City 

Deze serie is een moderne bewerking van de verhalen van L. Frank Baum. Dorothy wordt door een tornado naar het Land van Oz gebracht. Met haar komst wordt een voorspelling van een gebeurtenis genaamd 'The Beast Forever' in beweging gezet wat een gevoel van angst veroorzaakt bij de tovenaar, de machtige regent van het land. Op weg naar de tovenaar ontmoet Dorothy heksen, een soldaat met geheugenverlies, een beschut klein jongetje en nog veel meer mysterieuze figuren die invloed zullen hebben op de toekomst van Oz en de plaats die Dorothy hierin zal innemen.

Ken jij al deze The Wizard of Oz boeken, films en series?

Lees ook: Films waarin boeken een belangrijke rol spelen

Nieuwste artikelen

  • Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee

  • Rendez-vous op Montmartre (Bestemming Parijs #2) - Mirjam Mieserius

  • De enige dochter - A.B. Yehoshua

  • Het Ultimatum - John Grisham

  • The farm table - Julius Roberts

Gerelateerde artikelen

  • Heksenfilms, de leukste films over heksen

  • De 13 beste film quotes aller tijden

  • In welk boek wil jij leven?

  • Deze filmattributen hebben het meeste geld opgebracht

  • 13x de leukste verfilmingen van kinderboeken

Zoek in artikelen