De beste boeken die Rory Gilmore las

Als je Gilmore Girls hebt gekeken dan weet je dat Rory Gilmore net zo'n boekenwurm als ons is! Gedurende de hele serie heeft ze maar liefst 339 (!) boeken gelezen! Tussen de boeken die ze heeft gelezen zaten heel wat pareltjes. Wij hebben daarom de beste boeken die Rory Gilmore las voor jullie uitgezocht.

1984 - George Orwell

Een ambtenaar op het ministerie van Waarheid, Winston Smith, raakt verstrikt in een strijd tegen de alles doordringende Partij en wordt gekweld door zijn gedoemde liefde voor Julia. In deze distopie verkeert de wereld in de wurggreep van een systeem waar angst, haat en wreedheid de boventoon voeren. Daarnaast sluit het systeem iedere vorm van persoonlijke vrijheid en individualiteit uit. 

Alice in Wonderland - Lewis Carroll​

Als Alice een pratend wit konijn achterna loopt, is dat de start van een bijzonder en fantastische avontuur waarin ze allerlei merkwaardige figuren ontmoet...

Anna Karenina - Lev Tolstoj

Anna, een mooie, jonge vrouw met een grote drang naar vrijheid, voelt zich opgesloten in haar kille huwelijk met de twintig jaar oudere Aleksej Karenin. Ze verliest zich in een tragische liefde voor de losbandige officier graaf Vronski, maar wanneer ze haar gezin voor hem verlaat, gaan schuld, hypocrisie en schaamte haar leven beheersen. Ze moet vechten voor haar zoon, haar eigenwaarde en haar plek in de maatschappij.

Bron: Giphy

Dr. Jekyll & Mr. Hyde - Robert Louis Stevenson

In de hoop goed en kwaad in de mens te kunnen scheiden, verandert een idealistische arts in een meervoudige persoonlijkheid, namelijk Dr. Jekyll en Mr. Hyde.

Lord of the Flies - William Golding

Een groep schooljongens stort neer op een onbewoond eiland. Zonder ouders of ander volwassen toezicht moeten ze met elkaar samenwerken om te overleven, waar ze jammerlijk in falen. Hun strijd om het bestaan krijgt geleidelijk steeds meer barbaarse trekken.

Pride and Prejudice - Jane Austen

Voor de vijf dochters van de familie Bennet bestaat er maar één carrière: het huwelijk. De komst van twee rijke, knappe en huwbare jongemannen veroorzaakt dan ook de nodige opwinding in de familie en de sociale omgeving. Als Elizabeth voor het eerst kennismaakt met de begeerlijke vrijgezel Mr. Darcy, vindt ze hem arrogant en verwaand; hij lijkt onverschillig te staan tegenover haar mooie verschijning en levendige geest. Wanneer ze ontdekt dat Darcy betrokken is bij de moeizame relatie tussen zijn vriend Mr. Bingley en haar geliefde zus Jane, is ze vastbesloten een nog grotere afkeer voor hem te ontwikkelen.

Bron: Giphy

Edgar Allan Poe: Complete Tales & Poems - Edgar Allan Poe

De verhalen van Edgar Allan Poe vormen een hoogtepunt in de Amerikaanse literatuur. Geen wonder dat we Rory Gilmore als echte boekenwurm zijn complete werk hebben zien lezen in de serie.

Poe's werk berust op de overtuiging dat angst het meest fundamentele menselijke gevoel is. Een emotie die in zijn wereldberoemde klassiekers als De moorden in de rue Morgue, De put en de slinger en De ondergang van het Huis Usher vol overtuiging tot leven komt. 

The Fellowship of the Ring - J. R. R. Tolkien

Wanneer Frodo van zijn oom Bilbo Balings een ring cadeau krijgt, kan hij niet vermoeden dat dit het begin is van een groot avontuur. De tovenaar Gandalf legt hem uit dat het geen gewone ring is; het is de Ene Ring die door de Donkere Vorst Sauron is gemaakt om er de wereld mee te overheersen. En zolang de Ring niet vernietigd is, zal die dreiging blijven bestaan.

Het portret van Dorian Gray - Oscar Wilde

Dorian Gray is een knappe, naïeve jongeman die in Engeland woont. Een vriend van hem, Basil Hallward, is schilder en maakt een perfect portret van hem. Het is zo perfect dat hij het niet wil tentoonstellen, en hij geeft het aan Dorian. Dorian wenst dat hij altijd zo knap zou blijven, en dat het schilderij in zijn plaats ouder zou worden. Dorians wens wordt verhoord: zijn portret wordt de spiegel van zijn ziel en zelf stort hij zich op alle verrukkingen van het leven. Maar wat is de prijs die hij en zijn omgeving voor zijn "immoreel" gedrag en identiteitsverlies moet betalen?

Bron: Giphy

Frankenstein - Mary Shelley

Dit is het verhaal van de excentrieke wetenschapper Victor Frankenstein, die bezeten is van de wens om een levend wezen te scheppen. Uiteindelijk slaagt hij erin, maar de mislukte creatie wil vervolgens zijn maker - en alles waar deze waarde aan hecht - vernietigen.

The Great Gatsby - F. Scott Fitzgerald

Het boek gaat over Jay Gatsby. Zijn landgoed op Long Island zindert van de jonge mensen die drinken en dansen. Maar Gatsby, jong, knap en verschrikkelijk rijk, lijkt een eenling tussen de menigte. Hij gaat gebukt onder zijn verlangen naar de onbereikbare Daisy Buchanan.

The Hunchback of Notre Dame - Victor Hugo

De monsterlijke en gebochelde Quasimodo, die doof is geworden door het oorverdovende geluid van de klokken die hij moet luiden; de jonge zigeunerin Esmeralda, die door haar betoverende schoonheid mannen in de afgrond stort; de ijdele Phoebus en de sluwe diaken Frollo: niemand ontsnapt aan zijn noodlot in De klokkenluider van de Notre-Dame.

Bron: Giphy

Romeo and Juliet - William Shakespeare

Romeo en Julia is een vroege tragedie van William Shakespeare over de onmogelijke liefde van Juliet Capulet en Romeo Montague, twee jongelingen uit elkaar vijandig gezinde families.

The Shining - Stephen King

De driftige Jack Torrance wordt huismeester in een groot hotel dat gedurende de winter gesloten is. Zijn vrouw Wendy en hun vijfjarig zoontje Danny vergezellen hem. Danny is helderziend en wil aanvankelijk niet naar het verlaten hotel. Hij voorziet dat een onbekend gevaar hem en zijn ouders bedreigt, zonder dat hij daar iets tegen kan ondernemen....

To Kill a Mockingbird - Harper Lee

Het verhaal van Spaar de Spotvogel (to kill a mockingbird) speelt zich af in het decor van de Amerikaanse samenleving die de slavernij op dat moment wel heeft afgeschaft, maar waarin zwarte mensen nog steeds als minderwaardig worden beschouwd. Het jonge meisje Scout Finch en haar oudere broer Jem worden zich bewust van de grove ongelijkheden die er heersen tussen blank en zwart.

Bron: Giphy

Welke van deze 15 boeken heb jij gelezen?

Lees ook: Fantasy boeken van eigen bodem

Nieuwste artikelen

  • Broeinest - van Sambeek

  • Hine - Lotte Kok

  • Recensie: Soof 3

  • Dode hoek - M.W. Craven

  • Goede hoop - Sarah Lark

Gerelateerde artikelen

  • Series met de mooiste mannen

  • 30 Gilmore Girls feitjes die je waarschijnlijk nog niet wist

  • De beste jeugdthrillers

  • Mooie boekenquotes

  • Op deze manier herken je zeldzame boeken

Zoek in artikelen