8x ijskoude thrillers die je wilt lezen

Waar zijn deze koude, winterse maanden perfect voor? Juist: een ijskoude thriller om bij weg te kruipen! Het is dan ook niet gek dat er ieder jaar weer steengoede thrillers uitkomen in de donkerste tijd van het jaar. Gevestigde namen als Jo Nesbø, Samuel Bjørk en Suzanne Vermeer keren keer op keer terug, maar wellicht dat je van een aantal van onderstaande auteurs nog niets gelezen hebt. Wij hebben acht ijskoude thrillers voor je bij elkaar gezet!

 

Poolnacht - Ragnar Jonasson (2021)

We beginnen de lijst met de kou tijdens de poolnacht, met het boek Poolnacht van de Ijslandse auteur Ragnar Jonasson.

1955. Het verblijf van twee jonge stellen, die zijn verhuisd naar de onbewoonde, geïsoleerde fjord Héðinsfjörður, eindigt abrubt wanneer een van de vrouwen onder mysterieuze omstandigheden om het leven komt. De zaak wordt nooit opgelost. Vijftig jaar later duikt een oude foto op waaruit blijkt dat de stellen wellicht helemaal niet de enige bewoners van de fjord waren.

In het nabijgelegen Siglufjörður probeert de jonge rechercheur Ari Thór te achterhalen wat er die noodlottige avond gebeurde. De zaken nemen een sinistere wending wanneer een kind vermist raakt op klaarlichte dag. Met een stalker op de vlucht en Siglufjörður in quarantaine, lijkt het erop dat het verleden hen op ijzingwekkende wijze achtervolgt.

Sneeuwwit - Samual Bjørk (2021)

Deze Noorse bestsellerauteur mag natuurlijk niet in dit ijskoude rijtje ontbreken. Zijn boeken staan garant voor huiveringwekkende taferelen!

2001. In een buitenwijk van Oslo zijn twee elfjarige jongens vermoord. Naast de twee lichamen wordt een dode rode vos gevonden. De zaak lijkt op een andere onopgeloste zaak uit Zweden. Holger Munch is hoofd van een nieuwe onderzoekseenheid en heeft een team van de beste rechercheurs. Hij wordt gebeld door de politieacademie, ze hebben een buitengewoon getalenteerde studente die bij hun tests de hoogste scores haalde: Mia Krüger.

Munch toont de jonge Mia Krüger foto's van beide plaatsen delict en ze heeft maar een paar minuten nodig om dingen te zien waar zijn team niet eens aan heeft gedacht. Het begin van een samenwerking en van een de meest bloedstollende jachten op een seriemoordenaar ooit…

Noordkaap - Nathalie Pagie (2021)

Van eigen bodem, een nieuwe, ijskoude thriller van Nathalie Pagie!

Als het bevroren lijk van een man wordt gevonden in Hammerfest, Noorwegen, staat de politie voor een raadsel. Niemand weet wie hij is en in het lichaam worden sporen aangetroffen van een stof die in Europa niet voorkomt. Het gaat om ibogaïne, een extract uit de wortels van een plant uit West-Afrika. Zodra hoogleraar Aage Haugen dit hoort, gaan bij hem de alarmbellen af. Hij heeft ooit onderzoek gedaan in West-Afrika en kent de risico’s van de stof maar al te goed.

Haugen gaat op onderzoek uit en belandt op de ijskoude Noordkaap, waar in het diepste geheim een wetenschappelijk experiment plaatsvindt, met tien topcriminelen in de hoofdrol.

 

De Katharinacode - Jorn Lier Horst (2020)

De Katharinacode is het eerste deel van het Cold Case Kwartet van de Noorse auteur Jorn Lier Horst.

Het is weer de tijd van het jaar: voor de vierentwintigste keer pakt William Wisting het dossier van de verdwijning van Katharina Haugen. De zaak werd nooit opgelost en elk jaar belt Wisting met Katharinas echtgenoot, Martin Haugen. Het terugkerende contact tussen de politieinspecteur en de weduwnaar is in de loop der jaren uitgegroeid tot een vriendschap. Maar dit jaar is het donker in Haugens huis als Wisting er aankomt. Haugen is spoorloos verdwenen.

Op dezelfde dag krijgt Wisting bezoek van Adrian Stiller, een jonge rechercheur van de afdeling Georganiseerde Misdaad. Hij heeft een verband ontdekt tussen de verdwijning van Katharina en de zaak waar hij aan werkt. De samenwerking met de gecompliceerde Stiller blijkt een ware uitdaging voor de rustige, ervaren Wisting.

De Sneeuwman - Jo nesbø (2018)

Uiteraard mag Jo nesbø niet in een rijtje met ijskoude thrillers ontbreken! Deze bestsellerauteur heeft met De Sneeuwman zijn zevende boek in de populaire Harry Hole-serie geschreven.

Het is november in Oslo en de eerste sneeuw van het jaar is gevallen. Birte Becker komt thuis van haar werk en bewondert de sneeuwpop die haar zoon en man in de tuin hebben gemaakt. Maar zij lijken van niets te weten. Als het gezin vol verbazing door het raam naar de sneeuwpop staat te kijken, bemerken ze iets vreemds. De sneeuwpop kijkt naar het huis, naar hen. Inspecteur Harry Hole ontvangt een anonieme brief, ondertekend door ‘De sneeuwman’, een brief die verschillende verdwijningszaken met elkaar in verband brengt waarbij getrouwde vrouwen vermist raakten op de dag dat de eerste sneeuw viel. Die nacht vlucht Sylvia Ottersen weg door de eerste sneeuw. Ze weet niet waar ze voor op de vlucht is of waar ze naar op weg is…

Tuva: zwart zout - Will Dean (2021)

De Britse auteur Will Dean laat met Tuva zien dat ook niet-Scandinavische auteurs goede Scandinavische thrillers kunnen schrijven... Hij woont in een dunbevolkt stukje Zweden waar hij uiteraard veel inspiratie voor zijn verhaal op doet.

TWEE LICHAMEN
Eén zelfmoordgeval. Eén moord in koelen bloede. Zit er een verband tussen deze twee zaken? En wie heeft het eigenlijk voor het zeggen in het Zweede dorp Gavrik?

TWEE DROPJES
Zwarte zoute Grimberg-dropmunten bedekken de ogen van de vermoorde man. De hashtags #Veerman en #Dropmoord worden trending en de lokale bevolking begint munitie te hamsteren.

TWEE WEKEN
Tuva Moodyson, de dove verslaggever bij de lokale krant, heeft twee weken om de zaken te onderzoeken voordat ze met haar nieuwe baan in het zuiden van het land begint. Een sneeuwstorm zorgt dat Gavrik volledig is afgesloten van de bewoonde wereld. De inwoners, die al onrustig zijn door het gebeurde, voelen zich geïsoleerder en angstiger dan ooit. Tuva waagt zich in de Grimberg-fabriek om de moordenaar te stoppen, voordat ze het dorp voorgoed zal verlaten. Maar… zal de Veerman haar laten gaan?

Een dodelijk spoor - Ben Creed (2021)

Ga mee terug in de tijd naar de winter van 1951...

Leningrad, 1951. Revol Rossel, ooit een groot violist, nu politieman, wordt geconfronteerd met vijf bevroren lijken, netjes geordend tussen een spoorlijn. Zijn zoektocht naar de dader leidt hem naar het hart van de muzikale wereld van Leningrad en uiteindelijk naar de hoogste kringen van het Kremlin. Het is een wereld die hij door en door kent. Een wereld waarin ooit zijn dromen werden verbrijzeld. Een wereld waarin nu een moordenaar zich schuilhoudt.

 

 

 

 

Ijskoud- Suzanne Vermeer (2021)

Natuurlijk mag ook Suzanne Vermeer niet ontbreken. Deze boeken staan garant voor een spannend, winters avonuur!

In 1993 verdwijnt tijdens nieuwjaarsnacht de zestienjarige Johanna van Vliet op mysterieuze wijze. De politie staat voor een raadsel, het lijkt alsof het meisje in het niets is opgelost. Niemand heeft die bewuste nacht iets gezien en al snel lopen de weinige sporen die er zijn dood.
Vijfentwintig jaar na dato verdiept inspecteur Ben de Groot van het coldcaseteam zich opnieuw in de zaak, in een ultieme poging hem alsnog op te lossen. Maar wanneer hij de familie hierover inlicht, lijken Johanna’s broer en bejaarde vader onaangenaam verrast door deze ontwikkeling. Johanna’s moeder is bijna aan de verdwijning van haar dochter ten onder gegaan, wat voor nut heeft het dan nu om alles weer op te rakelen? Alleen Johanna’s nichtje Olivia – die enkele jaren na de verdwijning is geboren – toont interesse in het mysterie rond haar tante. Zij begint haar eigen onderzoek en volgt een spoor dat uiteindelijk strekt tot in Denemarken en Groenland. Maar hoe meer ze ontdekt, hoe meer haar eigen leven in gevaar komt.


Lees ook: Winterse chicklits

 

 

 

 

 

Nieuwste artikelen

  • Ollie de Viking - Adam Stower

  • Hart te huur – Diverse auteurs

  • Het Park – Magnus Weightman

  • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

  • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

  • Winnen: 5x Zomeravond van Suzanne Vermeer

  • De beste zomerboeken in 2021

  • 12 goede lange thriller boekenseries

  • Bon Bini Beach

  • 10 x boekenthrillers die je afgelopen jaar niet hebt mogen missen

Zoek in artikelen