De beste verhalen voor International Women's Day

Het is International Women's Day! Wij vrouwen zijn mooi, sterk en onafhankelijk en dat mag best eens benadrukt worden. Daarom zijn wij heel blij met 8 maart: International Women's Day. Uiteraard zijn er een heleboel verhalen die laten zien hoe sterk we zijn en ook die mogen weleens in de schijnwerpers gezet worden. In dit artikel lees je alles over verhalen voor, door en dankzij vrouwen en vind je de beste titels op Storytel. En wist je dat je via Chicklit.nl wel 30 dagen gratis Storytel kunt luisteren? 

Er zijn ontzettend veel goede verhalen die we kunnen lezen en luisteren om ons ervan te verzekeren dat vrouwen awesome zijn. Gewoon om vrouwen een hart onder de riem te steken, of juist om even te laten zien dat we zo sterk zijn als we zelf willen.

Storytel heeft een heleboel verschillende luisterboeken voor vrouwen. Helaas kunnen we ze niet allemaal behandelen, maar om jullie kennis te laten maken met deze mooie verhalen, lichten we er een aantal uit.

De beste mooiste sterkste boeken van, voor en door vrouwen

Mijn verhaal: Becoming van Michelle Obama

De eerste afro-Amerikaanse first lady maakte van het Witte Huis een gastvrije plaats. Ook ontwikkelde Michelle Obama zichzelf tot een krachtige voorvechter voor gelijke rechten en kansen voor vrouwen. Michelle schreef in haar memoires over haar jeugd, haar relatie met en bewondering voor Barack Obama, maar ook over de eisen van het moederschap en een balans tussen het moeder zijn en haar werkzaamheden. Dit alles beschrijft ze zonder langdradig te worden en met de nodige humor. Niet alleen het leuke, maar ook de tegenslagen komen aan bod: Michelle vertelt simpelweg het hele verhaal van de acht jaar in het Witte Huis zoals zij die beleefd heeft. 

Mijn verhaal: Becoming is beschikbaar als e-book en luisterboek, voorgelezen door Willemijn de Vries.

Oorgasme: Zomerdagen van Roddia Rumahloine

Frances en Tim zijn op een festival als ze de mysterieuze Cleo ontmoeten. Als Cleo haar trein mist, stelt Frances voor dat ze bij haar en Tim kan blijven slapen. De dagen erna blijft Cleo, Tim is toch altijd maar aan het werk. Langzaam groeit er iets tussen Cleo en Frances, tot de spanning op een avond niet meer te houden is.

Oorgasme: Zomerdagen is beschikbaar als e-book en luisterboek, voorgelezen door Joy Delima

Een steekje los: leven met angst van Iris ter Haar

Iris ter Haar, een afgestuurd psycholoog, die terwijl ze eindeloos (zo voelt het tenminste) op de wachtlijst staat om geholpen te worden door een pyscholoog borduurt als bezigheidstherapie. Daar krijgt ze in 2018 de diagnose paniekstoornis en agorafobie.

In Een steekje los: leven met angst vertelt ze over hoe het is om zoveel last van angsten te hebben dat je jezelf verliest. Dit doet ze op een luchtige manier en met handige handvatten voor hoe je tijdens de ups en downs de draad weer oppakt.

Ervaringsdeskundige Iris ter Haar heeft handige lijstjes geschreven met wat je kunt doen als je een paniekaanval hebt, de wetenschap achter angststoornissen en hoe je een (lange) wachtlijst doorkomt.

Een steekje los is beschikbaar als luisterboek, voorgelezen door Ortal Vriend.

Hart voor vrouwen van Angela Maas

Hart- en vaatziekten zijn al vele jaren wereldwijd doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Nog elke dag wordt de vrouwelijke hartpatiënt langs de mannelijke meetlat gelegd, wat tot verwarring, onduidelijke diagnoses en vaak verkeerde behandeling leidt. Vrouwen verschillen tot in elke cel van het lichaam van de man en dat heeft ook gevolgen voor gezondheid en ziekte.

Binnen de geneeskunde is de cardiologie het meest aansprekende voorbeeld van een vakgebied waarin man-vrouwverschillen ertoe doen. Zo is de manier waarop hart en bloedvaten verouderen bij vrouwen wezenlijk anders dan bij mannen. Maas vertelt onder meer over de risicofactoren op een hartinfarct bij vrouwen, over de menopauze en andere vrouwspecifieke risicovariabelen, een falende hartspier en versleten hartkleppen, hartschade bij borstkanker en hartritmestoornissen. Hart voor vrouwen  is een urgent en belangwekkend boek van een pionier in de zorg voor het vrouwenhart.

Hart voor vrouwen is beschikbaar als e-book en luisterboek, voorgelezen door Margareth van Slijpe.

Girl, Stop Apologizing van Rachel Hollis

Rachel Hollis heeft het te vaak gezien: vrouwen die niet in hun volle potentieel leven. Ze voelen een ruk aan hun hart voor iets meer, maar ze zijn bang om zich te schamen, om niet perfect te zijn, om niet genoeg te zijn.

In Girl, Stop Apologizing, #1 New York Times bestseller auteur en oprichter van een miljoenen-dollar mediabedrijf, Rachel Hollis klinkt een wake-up call. Ze weet dat veel vrouwen geleerd hebben om zichzelf te definiëren in het licht van andere mensen - of ze nu echtgenote, moeder, dochter of werknemer zijn - in plaats van te leren hoe ze zichzelf kunnen toe-eigenen wie ze zijn en wat ze willen. Met een uitdaging aan vrouwen overal om te stoppen met zichzelf uit hun dromen te praten, identificeert Hollis de excuses om los te laten, het gedrag om aan te nemen, en de vaardigheden om te verwerven op het pad naar groei, vertrouwen, en geloven in jezelf.

Girl, Stop Apologizing is beschikbaar als luisterboek, voorgelezen door auteur Rachel Hollis (Engelstalig).

Yes Please van Amy Poehler

Amy Poehler geeft een etentje en jij bent uitgenodigd! Welkom bij de audioboek editie van Amy Poehler's Yes Please. De gastenlijst is overladen met sterren, met vocale optredens van Carol Burnett, Seth Meyers, Michael Schur, Patrick Stewart, Kathleen Turner, en zelfs Amy's ouders - Yes Please is het ultieme audioboek extravaganza.

Terwijl je luistert naar Yes Please, zul je lachen, huilen en ervan overtuigd raken dat je telefoon je probeert te vermoorden. Mis deze verzameling verhalen, gedachten, ideeën, lijstjes en haiku's uit het brein van een van onze meest geliefde entertainers niet. Met Amy's gedachten over alles, van haar "te veilige" jeugd buiten Boston tot haar vroege dagen in New York City, haar ideeën over Hollywood en "the biz", de demon die ons allemaal in de spiegel aankijkt, en haar vreugde toen haar werd verteld dat ze een "gezicht voor pruiken" heeft - Yes Please zit boordevol woorden en wijsheid om naar te leven.

Yes Please is beschikbaar als luisterboek, voorgelezen door auteur Amy Poehler (Engelstalig).

Worth It van Amanda Steinberg 

Worth It schetst de essentiële financiële informatie die vrouwen nodig hebben - en alles wat de instellingen en adviseurs niet vertellen. Steinberg zoekt tot op de bodem uit waarom vrouwen gestrest en angstig zijn als het op hun financiën aankomt en leert hen weg te blijven van strikte budgettering en andere harde bezuinigingspraktijken. In plaats daarvan maakt ze geld tastbaar, terwijl ze strategieën deelt die ze zelf gebruikt om vertrouwen en gemak in haar eigen financiële leven op te bouwen. Door haar ervaringen uit eerste hand en de verhalen van andere vrouwen die wakker zijn geworden, kan Steinbergs krachtige en bemoedigende advies vrouwen van elke leeftijd en elk inkomen helpen geld te zien als een bron van vrijheid en onafhankelijkheid - en een mooie financiële toekomst te creëren.

Worth it is beschikbaar als luisterboek, voorgelezen door auteur Amanda Steinberg (Engelstalig).

De vrijheid om vrij te zijn van Hannah Arendt

Hannah Arendt bespreekt het begrip 'vrijheid', dat onze cultuur al meer dan tweehonderd jaar hoog in het vaandel draagt. Ze vergelijkt de twee revoluties in de tweede helft van de achttiende eeuw die bepalend waren voor onze opvatting over vrijheid: de geslaagde Amerikaanse (1776) en de mislukte Franse (1789). De Franse Revolutie bleef steken in de bevrijding, de Amerikaanse daarentegen richtte een staatsvorm in waarin de publieke zaak de hoogste prioriteit was. Arendts essay is een voortdurende oproep om ook nu na te denken over vrijheid, en over de gevaren die de vrijheid bedreigen. ‘De vrijheid om vrij te zijn’ werd pas onlangs voor het eerst in Amerika en daarna in Duitsland werd gepubliceerd.

De vrijheid om vrij te zijn is beschikbaar als luisterboek, voorgelezen door Esther Floor.

Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens

Daar waar de rivierkreeften zingen is het verhaal over het moerasmeisje Kya. Zij is daar in haar eentje opgegroeid en voelt zich daar thuis. Ze leert alles van en over de natuur om zich heen. Er komt een moment dat ze ernaar gaat verlangen om lief te hebben en aangeraakt te worden. Er zijn twee jonge mannen uit de nabijgelegen stad Barkley Cove (North Carolina) die geïnteresseerd zijn in Kya. Dan wordt een van de mannen dood gevonden - en de hoofdverdachte is Kya. 

Daar waar de rivierkreeften zingen is het debuut van Delia Owens over een jonge vrouw die weet te overleven in de wildernis. De auteur komt zelf uit de regio waar ze over schrijft, en dat is te merken aan de manier waarop ze de omgeving omschrijft.

Daar waar de rivierkreeften zingen is beschikbaar als e-book en luisterboek, voorgelezen door Sanne Bosman.

De stilte in bed van Sofie Rozendaal

In De stilte in bed beschrijft Sofie Rozendaal twee bepalende fases in haar leven, met daarin twee totaal verschillende mannen. Haar buurman, van wie ze gelooft dat hij de liefde van haar leven is en met wie ze trouwt terwijl lichamelijke passie ontbreekt. En een oudere man, die alles lijkt wat ze verafschuwt – dominant, bot, een seksueel gedreven charmeur –, maar die toch een sterke aantrekkingskracht op haar uitoefent. Een die ze niet kan sturen of weerstaan. Twee uitersten, die elk op een andere manier het uiterste van Sofie vragen.

In dit persoonlijke relaas deelt Sofie haar zoektocht naar sensualiteit en seksuele vrijheid; naar wat het betekent om als jonge vrouw je grenzen te verkennen. En je verlangens – hoe duister die ook mogen zijn. Sofie Rozendaals schrijfproces van dit boek is te volgen op haar eigen Youtube kanaal. Ze is freelance journalist voor onder andere NRC Handelsblad en tijdschrift Viva. Ze maakt online docu-vlogs en schreef meerdere boeken, waaronder De stilte in bed.

De stilte in bed is beschikbaar als e-book en luisterboek, voorgelezen door Keja Klaasje Kwestro.

Honger van Roxane Gay

Roxane Gay heeft in de afgelopen jaren openhartige en populaire essays en blogs geschreven over feminisme en het menselijk lichaam. Haar eigen emotionele en psychologische worstelingen geven haar een unieke inkijk in het spanningsveld tussen verlangen en ontkenning, tussen troost en medelijden. Met Honger onderzoekt ze haar eigen verleden – waaronder een uiterst gewelddadige gebeurtenis uit haar jeugd die een keerpunt in haar leven vormde – en betrekt ze de lezer op indringende wijze in haar poging om zichzelf beter te begrijpen, om uiteindelijk haar eigen leven te kunnen redden. Met haar kenmerkende eerlijkheid, kwetsbaarheid en kracht schrijft Gay over haar lichaam. Honger is een confronterend en liefdevol verslag van een groot lijf in een kleine wereld.

Honger is beschikbaar als luisterboek, voorgelezen door Emmelie Zipson.

Heb je nou al een vriend? van Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen

'Heb je nou al een vriend?'
'Ben je ongesteld ofzo?'
'Draaf je niet een beetje door met dat feminisme?'

Je hebt het vast weleens meegemaakt: je bent op een familiefeestje / in de kroeg / zomaar op straat en iemand stelt dé vraag waar jij totaal niet op zit te wachten. Of maakt die opmerking die je echt al honderd keer hebt gehoord. Als je dat helemaal zat bent, dan is dit boek voor jou. Marie Lotte en Nydia, o.a. bekend van hun boek DAMN, HONEY en de gelijknamige podcast, zijn er namelijk behoorlijk klaar mee, en geven voor eens en altijd antwoord op 50 vragen en opmerkingen waar je als vrouw van deze wereld mee moet dealen.

Heb je nou al een vriend? is beschikbaar als luisterboek, voorgelezen door auteurs Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen.

Over Storytel

Storytel is een van de grootste abonnementsdiensten voor het streamen van luisterboeken en e-books, en heeft wereldwijd meer dan 500.000 verhalen in het aanbod. Hun visie: een meer empathische en creatieve plek van de wereld te maken met geweldige verhalen. Storytel heeft niet alleen een groot aanbod bestsellers, maar produceert zelf ook Originals. Dit zijn exclusieve verhalen die voor de streamingdienst als luisterboek zijn gemaakt. Zo creëert Storytel verhalen op maat voor de luisteraars. De Storytel-app is te gebruiken op tablet en smartphone en wanneer je een abonnement afsluit kun je voor een vast bedrag per maand kiezen uit duizenden verhalen om lezen en luisteren. En dat allemaal onbeperkt! Via Chicklit.nl kun je nu 30 dagen gratis Storytel luisteren. De perfecte gelegenheid om eens een aantal van deze boeken over sterke vrouwen te gaan luisteren!

 

 

Nieuwste artikelen

  • 10 Nederlandse Chicklit auteurs die je wilt volgen

  • Het boek van de galg - Thomas Enger

  • Seizoen 20 van Grey's Anatomy bevestigd ondanks vertrek Ellen Pompeo

  • Deze films en series verschijnen in april op Netflix

  • Een onverstandig huwelijk - Julia Quinn

Gerelateerde artikelen

  • Winnen: 3 maanden gratis Storytel

  • Winnen: The Vampire Diaries goodiepakket van Storytel

  • Luister via Chicklit.nl gratis naar The Vampire Diaries op Storytel

  • De beste luisterboeken op Storytel

  • Winnen: 3x een maandabonnement bij Storytel

Zoek in artikelen