• onze waardering

Geen paniek RECENSIE

Geen paniek bevat de leukste columns die Renske de Greef voor nrc.next geschreven heeft over ietwat paniekerige of ongemakkelijke situaties die je in het alledaagse leven kunt ervaren. Bijvoorbeeld een kapotte fietsbel in hartje Amsterdam, waar het op de fietspaden wemelt van de stilstaande toeristen. Of de vraag wat te doen met het begroeten van vrienden en kennissen, één of drie zoenen? En wat als de één drie zoenen wil geven en jij maar één, hoe voorkom je een dergelijke zeer ongemakkelijke situatie?

Ik vind Renske’s schrijfstijl heerlijk en haar columns hilarisch en ook super herkenbaar. Ik ging dan ook als een speer door het boek. Ik herkende veel situaties in het boek uit mijn eigen ervaringen. Bijvoorbeeld bovengenoemde situatie met de drie zoenen, maar ook het feit dat je als toerist denkt dat ene mooie plekje te kunnen ontdekken, om er op de plaats van bestemming teleurgesteld achter te komen dat je toch niet de enige bent. Maar ook het chaotische in huis, het rond laten slingeren van wattenstaafjes in de badkamer, terwijl vriendlief al meerdere malen heeft aangegeven dat je ze met hetzelfde gemak in de afvalbak gooit. En natuurlijk nog steeds stug (stiekem) wattenstaafjes gebruiken, ondanks dat de dokter en de mensen om je heen aangeven dat het helemaal niet goed is voor je oren. Maar het is zo fijn! En zo kan ik nog wel even doorgaan over de herkenbaarheid…

Wat me het meeste is bijgebleven is de column over de WC-rollen. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat je eigenlijk twee groepen mensen hebt - degene die de WC-rol ophangen met de flap voorlangs en de andere met de flap achterlangs - dus laat staan dat ik wist tot welke groep ik behoorde. Renske zelf is een grote voorstander van flap achterlangs, ondanks dat meerdere mensen hebben aangekondigd dat flap voorlangs het enige juiste is. “Maar flap achterlangs is veel logischer! Het afscheuren gaat makkelijker en het is de meest open, vriendelijke pose. Deze WC-rol zegt: Hallo! Wat goed dat je er bent! Welkom!”
Ik heb deze column tijdens mijn huwelijksreis in de U.S.A. gelezen, wat tot gevolg had dat ik (ongewild) in elke hotelkamer als een neuroot ging kijken hoe de WC-rol opgehangen was. Het resultaat: alles voorlangs op één hotel na. Daar zou Renske moeten verblijven! Eenmaal thuisgekomen van de vakantie was één van de eerste dingen die ik deed kijken hoe mijn eigen rolletje erbij hing. En wat blijkt? Flap achterlangs!

Geen paniek is een regelrechte aanrader! Het zijn hilarische columns, maar ook korte columns, die je op ieder moment van de dag kunt lezen en die je een heerlijk vrolijk gevoel geven.

Tot welk front behoor jij, flap achterlangs of flap voorlangs?

Geen paniek

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Geen vlammende kometen die binnen een paar uur de aarde zullen verwoesten, of virussen afkomstig van pluizige aapjes die de mensheid gaan uitroeien. In dit boek gaat het om de lichtvoetige paniek van alledag: een krakend broodje eten in een doodstille treincoupé, met de beste bedoelingen een intiem verjaardagsdiner organiseren (waardoor je opeens vrienden moet rangschikken), een gesprek lang via creatieve omwegen proberen uit te vissen hoe iemand ook alweer heette, nogmaals concluderen dat dronken sms’en eigenlijk bij wet verboden zou moeten worden, en op een stadsplein achtervolgd worden door een volhardende mimeclown.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Aarde eten - Dolores Reyes

 • Eigenwijze voeten - Irène Storm

 • Zonlicht op Crystal Sands - Holly Martin

 • De 6:20 man - David Baldacci

 • De school van de magische dieren: Top of flop - Margit Auer

Gerelateerde artikelen

 • Snelwegstress (of: snel weg, stress)

 • Zoektocht naar columniste: de shortlist

 • 11 herkenbare situaties voor brildragers

 • Column: Zag je die piemel?

 • Let's Talk About Seks met Nicolette Kluijver!

Zoek in artikelen