• onze waardering

Grenzeloos koken RECENSIE

Op zondagmiddag staat bij ons steevast 24Kitchen op. Mijn vriend zit dan watertandend voor de TV te kijken naar de - soms ietwat knullige - presentatie van verschillende chefs. Toen het kookboek Grenzeloos koken bij me op de mat viel, was ik dan ook meteen nieuwsgierig naar de recepten. Ik zou het boek wellicht niet meteen hebben opgepakt in de boekhandel, want door de kaft ziet het er niet echt uit als een intrigerend kookboek, maar mijn associaties met een hongerige vriend voor de TV hebben me overtuigd. Ik ga grenzeloos koken.
 
Als ik de inhoudsopgave bekijk, krijg ik meteen zin in vakantie. Dit kookboek belooft mij een reis door mijn eigen keuken, dus de verwachtingen spelen hoog op. Wat volgt is een korte introductie van de chefs, die je ieder mee op reis nemen naar een bepaald land. Dat had voor mij dan niet zo gehoeven: ik ben immers zélf de kok in mijn eigen keuken.
 
Ik blader wat door het boek en het water loopt me al meteen in de mond bij de smakelijke foto’s van de gerechten. Zou ik ook zoiets kunnen maken, vraag ik me af? Ik zie dat niet ieder gerecht zomaar even snel te maken valt. Voor sommige ingrediënten moet je toch echt naar een speciaalzaak, toko of betere supermarkt.
 
De Franse keuken sla ik eigenlijk al snel over. Kwartel, kreeft en zeewolffilet zijn nou niet bepaald my kind of taste. De Italiaanse keuken daarentegen ziet er wat meer naar mijn zin uit: met deze recepten maak je eenvoudig een lekkere pasta, die eens wat anders is dan de standaard spaghetti bolognese. Latijns-Amerika trekt mij als regio al niet, dus ook de gerechten zijn niet zo aan mij besteed. Hoewel de gevulde tortilla en quesadilla’s me dan wel weer lekker lijken. Het is jammer dat ik niet van vis houd, want de foto van de Braziliaanse garnalen in een kokosnoot zien er werkelijk kleurrijk en smaakvol uit. Daar kan ik vast mijn vriend wel mee verrassen.
 
De keuken die mij het meeste trekt is de Aziatische keuken: mooie kleurrijke foto’s die sappige gerechten tentoonstellen. Ik snap ineens waarom mijn vriend altijd zo smachtend voor die TV zit. Ik krijg er trek van. Voor het avondeten van vanavond ga ik voor de Soho Butter Chicken: een Indiase curry. Bij het bekijken van de ingrediënten, denk ik: dat wordt een makkie. Hoewel.. van een hele kip ontleden werd ik wel een beetje misselijk, dus in plaats daarvan kocht ik gewoon kant-en-klare kipfilet en een paar (ongekruide) kippenpoten. Veel makkelijker. Voor de rest is het recept heel eenvoudig te volgen en er treden maar weinig complicaties op. Heb er echter wel erg in dat de kip goed moet garen. Vooral de kippenbouten zijn wat lastiger gaar te krijgen. Ik mis eigenlijk wat tips over de duur van een bepaalde stap: hoe lang moet die kip dan garen en hoe snel moet ik de saus aan de kook brengen? Als je niet zo heel ervaren bent in de keuken is dit wel essentiële informatie, wil je je gasten geen rauwe kip of doorgekookte saus aanbieden.
 
Het eindresultaat ziet er goed genoeg uit. De kip is gaar, de saus is niet te dun/dik en de eerste hap smaakte meteen al erg lekker. Nog wat rijst en naanbrood erbij, en bon appétit! 

Hou jij van orientaalse gerechten?

Grenzeloos koken

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  - Lekker chillen met Andrea in de Latijns-Amerikaanse keuken
  - met vrienden, familie en Giovanni genieten van de Italiaanse keuken
  - op avontuur met Danny in de Aziatische keuken
  - wegdromen van de Arabische keuken met Nadia en Merijn
  - of tover je keuken om tot een Franse bistro met John.

  Alles is mogelijk: we gaan Grenzeloos Koken!

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De 17 beste LGBTQ films

 • 15 x Goede acteurs in hele slechte films

 • Onze aanraders voor Netflix in oktober

 • Recensie: Reminiscence

 • Recensie: Sex Education - seizoen 3

Gerelateerde artikelen

 • Top 10 BBQ boeken

 • Stiletto’s in de keuken

 • Kyra’s Kitchen (met recept voor koffievervanger!)

 • Recept: zelf macarons maken

 • Recensie: Vijftig tinten kip

Zoek in artikelen