• onze waardering

De duivenhoudsters RECENSIE

Het is het jaar 70 na Christus wanneer de vesting Masada belegerd wordt door de Romeinen. Voedsel wordt schaarser en het leven steeds zwaarder. We krijgen een beeld van deze periode vanuit het perspectief van vier vrouwen die als duivenhoudsters in Masada werken. Het boek opent met het verhaal van de dappere, roodharige Jaël wiens vader een sluipmoordenaar is en die haar vanaf haar geboorte nooit als zijn dochter heeft erkend. Het verhaal gaat verder in de zomer van het jaar 71 na Christus. Het tweede deel van het boek is gewijd aan Revka’s verhaal. Zij is een oude, ietwat verbitterde bakkersvrouw die niet graag over haar verleden praat. Bij het derde deel, wanneer het het voorjaar van het jaar 72 is, komen we aan bij Aziza’s verhaal: de geliefde van een krijger. Deze krijger is tevens Jaëls broer: Amram. In het vierde en laatste deel, in de winter van het jaar 73, komt Aziza''s moeder Sjira aan het woord. Ze wordt de heks van Moab genoemd vanwege haar kennis van kruiden en oude magie. De levens van deze vier vrouwen zijn onderling met elkaar verweven. Er ontstaat hierdoor een hechte vriendschap die hen troost biedt in deze zware tijden.

De duivenhoudsters is een prachtige, historische roman over een moeilijke periode in de Joodse geschiedenis waar vrij weinig over bekend is. Het is een goed geschreven boek met mooie passages en over opmerkelijke personages. Je leert tevens interessante Hebreeuwse woorden kennen. Doordat ze allemaal in het verhaal uitgelegd worden, zijn ze helemaal niet storend. Sterker nog, het voegt juist dat extra ingrediënt toe wat het een bijzonder boek maakt. Het enige minpuntje is dat er veel wordt herhaald in het boek, zoals uitleg over een bepaald Hebreeuws ritueel of een Hebreeuws woord. Bovendien is het boek niet voor iedereen weggelegd. Als lezer moet je wel enige interesse voor deze periode hebben. De setting waarin het verhaal zich afspeelt is weliswaar niet het enige waar het verhaal om draait, maar is uiteraard niet minder belangrijk.

Ben jij geïnteresseerd in deze periode in de Joodse geschiedenis?

De duivenhoudsters

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De duivenhoudsters speelt zich af in het jaar 73 na Christus, tijdens de belegering van Masada, een vesting in de woestijn van Judea, waar negenhonderd Joden maandenlang stand hebben gehouden tegen de Romeinen. Het verhaal draait om vier bijzondere vrouwen: de roodharige Jaël; Revka, de bakkersvrouw; Sjira, een wijze vrouw met kennis van kruiden en oude magie; en Aziza, een vaardige krijger. Alle vrouwen zijn duivenhoudsters, en allen hebben zij geheimen – over wie ze zijn, waar ze vandaan komen, over hun families en hun geliefden.

  De duivenhoudsters is een onvergetelijk heldenepos, zowel een feministisch manifest als een eerbetoon aan de moed van gelovige mannen en vrouwen, verteld met de cadans en beeldende kracht van een Bijbelverhaal.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De 12 populairste reality series van het moment.

 • Top 10 Dreamworks films die nog steeds geweldig zijn

 • Deze Fan Art laat ons het verdere leven van bekende personages zien

 • The Bodyguard remake in de maak, Lizzo pitcht zichzelf en Chris Evans

 • Einde in zicht voor Grey's Anatomy

Gerelateerde artikelen

 • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

 • 25 geheimen over Pretty Little Liars

 • 10 komedies op Netflix voor vrouwen

 • De feiten over daten in de bioscoop!

 • Meisjes van mevrouw de Wit

Zoek in artikelen